Alianta electorala PSD-UNPR-PC, inregistrata marti la BEC dupa respingerea USD

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:30
3205 citiri
Alianta electorala PSD-UNPR-PC, inregistrata marti la BEC dupa respingerea USD
Foto: Ziua News

PSD, UNPR si PC au inregistrat, in cursul zilei de marti, la BEC, alianta alectorala PSD-UNPR-PC, dupa ce a fost respinsa inregistrarea USD, pe motiv ca denumirea mai fusese folosita in 1996.

Potrivit unor surse, citate de Mediafax, in cursul zilei de miercuri BEC va lua in discutie solicitarea de inregistrare a aliantei electorale PSD-UNPR-PC, urmand sa se pronunte asupra infiintarii acesteia.

Daca BEC va da o decizie pozitiva, atunci PSD, UNPR si PC vor candida in comun la alegerile pentru Parlamentul European, organizate pe 25 mai.

In paralel, PSD si PC au contestat decizia BEC de respingere a aliantei electorale USD.

Inscrierea USD, respinsa de Biroul Electoral Central - trebuie sa isi gaseasca alt nume

Biroul Electoral Central a respins, luni, inregistrarea pentru alegerile europarlamentare a aliantei electorale USD.

Vicepresedintele AEP Marian Muhulet, membru in BEC, a declarat ca motivul pentru care a fost respinsa solicitarea de inregistrare a aliantei electorale Uniunea Social Democrata este legat de faptul ca aceeasi denumire a fost folosita la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat ca este vorba despre incalcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Potrivit acestui articol, partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala, in scopul participarii la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European.

Un partid politic, o alianta politica sau o organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu poate face parte decat dintr-o singura alianta electorala. Alianta electorala care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala.

"De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta", stabileste legea.

USD poate formula contestatie fata de decizia BEC.

"Prin decizie a Biroului Electoral Central s-a respins protocolul de constituire a Aliantei Electorale Uniunea Social Democrata. Decizia BEC poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 24 de ore de la afisarea acesteia", se arata intr-un comunicat al BEC.

Uniunea Social Democrata a fost o alianta electorala pentru alegerile din 1996, formata de PD si PSDR (Partidul Social-Democrat Roman, parte a CDR pana in 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obtinut 23 de locuri in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alianta PSD UNPR PC inregistrata BEC, #BEC respins USD, #inregistrare USD respinsa BEC , #PSD