Urzicile combat anemia, astenia, infecțiile urinare și au grijă și de frumusețea ta

Duminica, 24 Martie 2024, ora 20:00
2348 citiri
Urzicile combat anemia, astenia, infecțiile urinare și au grijă și de frumusețea ta
urzici FOTO: freepik.com

Urzicile sunt recunoscute pentru efectul lor tonic, astringent, antiinflamator, dar și pentru proprietățile sale diuretice. Ele sunt o sursă importantă de betacaroten, vitamina A, C, E, K, fier, calciu, fosfați și minerale. Toate aceste calități fac urzicile să fie un remediu perfect împotrivă bolilor hepatice, reumatice, precum și un adjuvant în tratarea alergiilor, a anemiei și a bolilor de rinichi.

Urzicile conțin, de asemenea, un număr impresionant de aminoacizi, uleiuri volatile, acid folic, motiv pentru care este un ingredient antianemic recomandat gravidelor pe toată perioada sarcinii.

“Se spune că „urzica schimba sângele” și că după o iarnă grea în care organismul nu a primit chiar toate substanțele nutritive de care avea nevoie, o cură cu urzici ținută primăvara poate face minuni. Așadar, puteți prepara supă-cremă de urzici, mâncărică de urzici, budincă de orez cu urzici, piure de urzici, tocană de urzici, chifteluțe de urzici și lista poate continuă. Din punct de vedere terapeutic, se folosește ceaiul din infuzie de urzică, ce poate fi folosit atât extern, cât și intern. Așadar, de la urzică se folosește totul – frunzele, rădăcină, florile și tulpina”, conform site-ului dr-catalin-luca.ro.

Astenia de primăvara

Oboseala, lipsa puterii de concentrare și stările de apatie sunt simptome supărătoare ale asteniei de primăvara. Acestea pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de urzici, bogat în antioxidanți, vitamine, magneziu și calciu. În 10 grame de urzici se găsesc 290 mg de calciu și 86 mg de magneziu.

Pentru a prepara ceaiul adaugă o linguriță de plantă la o cană cu apă fiartă și lasă la infuzat timp de 10 minute. Poți îndulci ceaiul cu o linguriță cu miere.

Anemia

Urzica este bogată în vitaminele A, C, B2, dar și în fier și calciu, fiind utila în tratarea anemiei. Cel mai eficient este sucul proaspăt de urzică. Ai nevoie de doi-trei pumni de frunze de urzică proaspete, bine spălate. Opărește-le în puțină apă și scurge-le bine. Adaugă-le în blender alături de jumătate de pahar de apa și mixează timp de un minut. Pentru un gust mai bun, mai poți adaugă un măr și jumătate de banana. Bea câte un pahar din acest smoothie înainte de masă, de două ori pe zi, timp de o lună. De asemenea, urzicile pot fi consumate în prepararea diverselor mâncăruri.

Hipertensiunea arterială

O cură de două luni cu infuzie obținută din rădăcină de urzică este benefică persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Pune 300 ml de apă la fiert, iar când da în clocot adaugă o lingură cu rădăcină de urzică mărunțită și lasă să fiarbă timp de un minut. Consuma infuzia de 2 ori pe zi.

Infecții urinare

Tot urzica este de ajutor și în vindecarea infecțiilor urinare și a celor renale - nefrita, pentru că are proprietăți antibacteriene și este și un bun diuretic. Pe lângă tratamentul recomandat de medic, poți bea 4 căni cu ceai de urzică pe zi.

Tratament cosmetic

E și un bun remediu împotriva coșurilor provocate de acnee, datorită proprietăților antiinflamatoare. Peste două lingurițe de frunze de urzică uscată adaugă un pahar cu apă fierbinte și lasă la infuzat timp de 10 minute. Înmoaie o bucată de tifon în soluția obținută și aplică pe zona afectată. Lasă să acționeze timp de 10 minute. Tratamentul de poate aplica în fiecare seară.

Urzicile sunt eficiente și împotriva mătreții. Fierbe două mâini de frunze de urzici proaspete într-o oală cu apă. Strecoară soluția și clătește-te pe cap, după ce te speli în prealabil cu șampon. Aplică acest tratament de două ori pe săptămână.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Urzica, #remedii naturiste, #beneficii urzici , #remedii naturale