Ursula von der Leyen s-a aratat deschisa vaccinurilor din China si Rusia cu conditia sa demonstreze transparenta totala si sa se supuna evaluarii europene

Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 08:06
2221 citiri
Ursula von der Leyen s-a aratat deschisa vaccinurilor din China si Rusia cu conditia sa demonstreze transparenta totala si sa se supuna evaluarii europene
Ursula von der Leyen/Facebook

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aratat deschisa marti la accesul vaccinurilor din China si Rusia pe piata europeana cu conditia ca acestea sa demonstreze transparenta totala si se spuna evaluarii autoritatii europene de reglementare, potrivit unor surse parlamentare, noteaza AFP.

"Daca producatorii rusi, chinezi isi deschid dosarele, dovedesc transparenta, prezinta toate datele lor, atunci ar putea avea o autorizatie conditionata de punere pe piata ca si celelalte", a spus Ursula von der Leyen, audiata de grupurile parlamentare in legatura cu strategia sa de vaccinare, potrivit surselor.

"Oricine doreste sa aiba acces pe piata europeana trebuie sa se supuna regulilor de examinare" ale Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), a insistat ea, conform surselor.

Afirmatii care se fac ecoul celor ale cancelarului german, Angela Merkel, cu privire la vaccinul rusesc.

"Toti cei care obtin o autorizatie din partea EMA vor fi absolut bineveniti, am vorbit exact despre acest lucru cu presedintele rus Vladimir Putin", a declarat Angela Merkel marti seara la postul national de televiziune ARD.

Vaccinul rusesc, eficienta de peste 90%

Vaccinul Sputnik V - cu privire la care Rusia a fost acuzata de lipsa de transparenta - are o eficienta de 91,6% impotriva formelor simptomatice ale covid-19, potrivit unor rezultate publicate marti in revista medicala The Lancet si validate de experti independenti, relateaza AFP.

Vaccinul rusesc are un vector viral care utilizeaza aceeasi tehnologie ca vaccinul AstraZeneca, la un nivel de eficienta aproape la fel de mare ca vaccinurile pe baza de ARN mesager.

"Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticata din cauza precipitarii sale, a faptului ca a ars etape si a unei lipse de transparenta. Insa rezultatele raportate aici sunt clare, iar principiul stiintific al acestei vaccinari este demonstrat", apreciaza doi specialisti britanici, profesorii Ian Jones si Polly Roy, intr-un comentariu al studiului.

Acest lucru "inseamna ca un vaccin suplimentar poate de-acum sa se alature in lupta in vederea reducerii incidentei covid-19", insista acesti cercetatori, care nu au fost implicati in studiu.

Ungaria a receptionat marti primele 40.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, fiind prima tara a Uniunii Europene care foloseste acest vaccin anti-COVID-19, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, relateaza agentiile MTI si EFE.

Descoperiri noi despre vaccinul produs de AstraZeneca

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford are o eficacitate de 76% impotriva infectiilor simptomatice timp de trei luni dupa prima doza, eficacitatea crescand daca a doua doza este administrata mai tarziu, potrivit unui studiu publicat marti, relateaza agentia Reuters.

Universitatea Oxford noteaza ca aceste concluzii preliminare, inca neevaluate de alte organisme competente, sustin decizia guvernului britanic de a extinde la 12 saptamani intervalul dintre administrarea celor doua doze pentru a creste numarul persoanelor imunizate cu doza initiala.

Rezultatele studiului, obtinute in urma testelor clinice efectuate in Marea Britanie, Brazilia si Africa de Sud, indica o anumita protectie dupa prima doza si sporirea raspunsului imun in cazul unui interval mai lung pana la a doua doza in cazul voluntarilor cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani.

"Eficacitatea vaccinului dupa o doza unica de vaccin din ziua 22 pana in ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelata nu indica o diminuare a protectiei in timpul acestei perioade initiale de trei luni", afirma expertii Oxford.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Comisia Europeana, #vaccin COVID, #sputnik v, #pandemia de coronavirus, #campania de vaccinare, #stiri europa , #stiri Ursula von der Leyen