Sefa Comisiei Europene: Trebuie sa existe "certificate de vaccinare" recunoscute reciproc de statele UE

Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 15:02 3553 citiri
Foto: Facebook/ European Commission

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat initiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate sa calatoreasca liber si a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc in toate tarile Uniunii Europene, relateaza Euractiv, citat de Digi 24.

"Este o cerinta medicala sa ai un certificat care sa ateste ca ai fost vaccinat", a afirmat von der Leyen intr-un interviu acordat presei portugheze.

"Prin urmare, salut initiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc", a spus ea.

Presedinta Comisiei Europene a reactionat la o scrisoare trimisa de catre prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la inceputul acestei saptamani, in care a cerut relaxarea regulilor de calatorie pentru persoanele vaccinate.

Desi nu dorea ca vaccinul sa fie "obligatoriu sau o conditie prealabila pentru calatorie", Mitsotakis a cerut ca "persoanele care au fost vaccinate sa poata calatori liber".

Von der Leyen a spus ca este in mare parte de acord cu ideea. "Orice se decide - daca acorda prioritate sau acces la anumite bunuri - este o decizie politica si legala care ar trebui discutata la nivel european", a declarat ea jurnalistilor in timpul vizitei la Lisabona.

"Dar cred ca este important. Si, asa cum am spus, trebuie sa avem o cerinta medicala care sa dovedeasca faptul ca oamenii au fost vaccinati", a spus presedinta Comisiei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor certificate in baza carora cei vaccinati impotriva COVID-19 sa poata calatori.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News