Sefa Comisiei Europene, reactie dura la adresa producatorilor de vaccinuri: "UE a investit miliarde de euro, companiile trebuie sa-si respecte promisiunile"

Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 16:13 3066 citiri
ursula von der Leyen cere ca marile companii farmaceutice sa-si respecte promisiunile. Foto: Hepta (Arhiva)

Companiile care produc vaccinurile impotriva COVID-19, beneficiare ale unor investitii masive din partea Uniunii Europene, "trebuie acum sa isi respecte promisiunile si sa isi onoreze obligatiile", a avertizat marti presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dupa anunturile privind intarzierile cu livrarile in UE, relateaza AFP si EFE.

Uniunea Europeana "a investit miliarde pentru a dezvolta primele vaccinuri si pentru a crea un adevarat bun comun mondial. Acum, companiile trebuie sa isi respecte promisiunile", a afirmat ea intr-o interventie prin videoconferinta la Forumul Economic Mondial de la Davos, care in acest an se desfasoara in format virtual din cauza pandemiei.

Afirmatiile sale survin in contextul in care UE critica tot mai dur intarzierile la livrari anuntate mai intai de grupul Pfizer-BioNTech, apoi de AstraZeneca.

Ursula von der Leyen a reamintit de asemenea marti ca Bruxellesul va crea un mecanism de transparenta privind exporturile de vaccinuri.

Acest mecanism va insemna ca producatorii de vaccinuri din UE vor trebui sa notifice in avans atunci cand vor sa exporte vaccinuri catre tari terte, cu exceptia livrarilor din motive umanitare, conform unui anunt de luni al CE.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News