Schimbarea ascunsa la fata a Comisiei Europene

Autor: Roxana Rizea-Macias - Expert in Parlamentul European
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 08:00
5176 citiri

Era in seara zilei de 26 august 2020, cand Phil Hogan isi anunta demisia din functia de comisar european, responsabil de comert international in Comisia Ursulei von der Leyen.

"A devenit din ce in ce mai clar faptul ca elementele legate de vizita mea recenta in Irlanda* au potentialul de a conduce la o abatere de la munca mea de comisar si risca sa submineze activitatea mea in lunile urmatoare", afirma acesta in scrisoarea sa de demisie.

Demisia acestui veteran, cu o indelungata experienta pe scena politica europeana si irlandeza, a starnit numeroase controverse si a modificat, contrar aparentelor, echilibrul de putere in cadrul colegiului condus de Ursula von der Leyen, cu precadere intr-un moment in care economia globala se confrunta cu provocari si turbulente semnificative; intr-un moment in care, mai mult ca niciodata, relevanta UE, ca si lider global, ramane determinanta pentru continuarea promovarii sistemului multilateral comercial; intr-un moment in care importanta consolidarii capacitatii UE de a se proteja in fata practicilor comerciale neloiale constituie prioritatea-zero pentru liderii europeni; si, nu in ultimul rand, in care se pun bazele viitoarelor negocieri post-BREXIT, privind o zona de liber schimb a UE cu Marea Britanie.

Pe un asemenea fundal si in pofida zvonurilor si asteptarilor despre o restructurare majora a echipei de top a Comisiei, in cele din urma, Presedinta Ursula von der Leyen a optat pentru un teren sigur, mentinand schimbarile la un nivel minim necesar, optand pentru o continuitate maxima si o distragere cat mai mica de la agenda ce deja a consacrat-o - gestionarea crizei provocate de Covid-19, precum si promovarea reformelor necesare combaterii schimbarilor climatice si a dezvoltarii digitale.

Astfel, in cadrul unei conferinte de presa, organizate in dimineata zilei de 8 septembrie, Ursula von der Leyen facea publica Consiliului si Parlamentului European propunerea sa: Mairead McGuinness (noua propunere a guvernului irlandez pentru postul de comisar, actual prim vice-presedinte al Parlamentului European) va fi responsabila de serviciile financiare, stabilitatea financiara si Uniunea pietelor de capital, in timp ce Vicepresedintele executiv, Valdis Dombrovsksis, isi va asuma responsabilitatea pentru portofoliul comercial, ramanand insa reprezentantul Comisiei in cadrul Eurogrupului alaturi de comisarul Paolo Gentiloni.

O rocada intre posturile alocate Letoniei si Irlandei in urma cu un an, menita a proteja preferintele si echilibrul geopolitic (atat la nivel national, cat si intre familiile politice europene) si de gen in cadrul Colegiului comisarilor, ce nu a intarziat insa sa inregistreze ecouri dintre cele mai variate.

Prin alocarea unui portofoliu de comisar pentru pietele financiare Irlandei, se readuce in discutie sistemul facilitatilor fiscale din Irlanda, transparenta fiscala, necesitatea unei supravegheri europene a uniunii pietelor de capital, precum si o eventuala concentrare (deloc neglijabila) de putere, in sfera domeniilor mai sus mentionate, in mainile candidatilor din partea unui Stat Membru**. Pe de alta parte, cu Valdis Dombrovsksis, la carma viitoarelor negocieri privind noi acorduri comerciale, Presedinta von der Leyen se asigura ca acestea vor fi in maini sigure si ca echipa ei va putea continua cu agenda sa, in conditii de minima readaptare a personalului sau a altor resurse.

Insa, anuntul Ursulei von der Leyen declanseaza un lant de evenimente in Parlamentul European in vederea confirmarii eventuale a acestora pe pozitiile propuse. Astfel, in calitate de comisar desemnat, Mairead McGuinness va trebui sa transmita, intr-o prima etapa, informatii cu privire la interesele sale financiare comisiei competente pentru Afaceri Juridice a Parlamentului, care va examina eventualele conflicte de interese.

Odata ce aceasta comisie isi va da acordul, urmeaza o audiere completa si complexa in fata comisiilor cu relevanta din Parlamentul European, precum si un vot de confirmare in plen. Dupa votul din plenul Parlamentului, Consiliul va trebui, de asemenea, sa dea unda verde numirii.

Dincolo de toate aceste considerente, cei doi candidati pentru noile portofolii de comisari europeni au insa un mandat extrem de important de aparat: promovarea Uniunii Europene drept o forta pozitiva pentru schimbare, precum si consolidarea cooperarii dintre institutiile UE, in vederea apropierii acestora de oameni.

*Participarea la o cina cu mai mult de 80 de invitati si nerespectarea perioadei oficiale de carantina dupa sosirea sa in tara au condus la incalcarea normelor privind combaterea Covid-19, aflate in vigoare in Irlanda)

**Pascal Donohoe, ministrul irlandez pentru finante, a fost ales in functia de Presedinte al Eurogrupului, incepand cu data de 13 iulie; Philip Richard Lane, economist-sef al Bancii Centrale Europene, fost guvernator al Bancii Centrale a Irlandei

Roxana Rizea-Macias detine o experienta de peste 10 ani in Parlamentul European, acoperind tematici europene diferite (afaceri interne si libertati civile, piata interna si politica transporturilor), precum si in cadrul Consiliului UE, fiind membra a echipei de la Bruxelles care a gestionat prima presedintie detinuta de Romania a Consiliului UE (reponsabila de relatiile inter-institutionale).

Roxana este absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si a Universitatii Hamburg, specializarea Studii Europene. Roxana a fost cercetator-asociat cu o bursa a guvernului roman in cadrul Societatii Germane pentru Politica Externa (DGAP) de la Berlin, precum si participant activ intr-o serie de programe internationale academice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Europa, #Comisia Europeana, #Ursula von der Leyen , #presedinte CE