Comisia pentru Covid-19 din Parlamentul European vrea să o audieze pe Ursula von der Leyen. Miza: contractul cu Pfizer pentru vaccinuri

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 17:37
4438 citiri
Comisia pentru Covid-19 din Parlamentul European vrea să o audieze pe Ursula von der Leyen. Miza: contractul cu Pfizer pentru vaccinuri
Ursula von der Leyen ar putea primi citație pentru a se prezenta în fața Parlamentului European FOTO Hepta

O invitaţie nedorită ar putea ajunge în curând în cutia poştală a Ursulei von der Leyen, din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European, care au decis să-i ceară preşedintelui Comisiei Europene să apară public în faţa comisiei, potrivit unui comunicat transmis în exclusivitate Politico de preşedintele acesteia, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei.

În perioada premergătoare acestui contract, se spune că ea a făcut schimb de mesaje text cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

”Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a spus Van Brempt în comunicat.

Până acum, preşedintele Comisiei a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici ombudsmanul UE şi nici Curtea de Conturi nu au reuşit să arunce o lumină asupra tranzacţiilor tulburi.

Parchetul European, care are competenţe legale care le lipsesc celorlalte agenţii de supraveghere, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă preşedintele Comisiei este ţinta acesteia.

Comisia parlamentară pentru Covid-19 a analizat acordul, al treilea şi cel mai mare contract semnat cu Pfizer şi partenerul său german BioNTech, şi a audiatt până acum Curtea de Conturi şi ombudsmanul.

Dar Bourla a refuzat invitaţiile, trimiţând un subaltern în locul său.

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitaţia va fi trimisă preşedintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide atunci dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere.

Metsola este membră a grupului de centru-dreapta a Partidului Popular European, acelaşi care a plasat-o pe preşedintele Comisiei în rolul ei.

Invitaţia, dacă va fi făcută, nu va avea nicio forţă legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară. Dar, în condiţiile în care solicitările pentru o mai mare transparenţă devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce scandalul de corupţie Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea simţi că nu poate spune nu.

Nu doar von der Leyen este în atenţia deputaţilor europeni.

Van Brempt a spus în comunicatul său că comisia va cere, de asemenea, revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European, ca răspuns la refuzul lui Bourla de a fi audiat.

S-a întâmplat în trecut: parlamentarii au votat pentru interzicerea lobbyiştilor Monsanto în 2017, după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere.

Dar măsura nu este automată, decizia ar trebui aprobată prin procesele interne ale Parlamentului. Iar deputaţii europeni individuali pot continua să se înscrie lobbyişti ai Pfizer ca oaspeţi privaţi.

Cu toate acestea, chiar şi măsurile simbolice îşi au rolul lor, în timp ce instituţiile UE încearcă să-şi repare daunele recente aduse reputaţiei lor.

”Transparenţa este esenţială pentru a asigura încrederea cetăţenilor noştri în instituţiile europene”, a explicat Van Brempt.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
#Ursula von der Leyen, #contract pfizer, #vaccin anticovid, #Parlamentul European , #Parlamentul European