Acord major la Glasgow. Peste 80 de țări se angajează să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 16:58 1553 citiri
Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

Peste 80 de ţări - inclusiv Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite - s-au angajat marţi, 2 noiembrie, în cursul COP26, la Glasgow, să-şi reducă emisiile de metan, un gaz cu un puternic efect de seră, cu 30%, până în 2030, faţă de nivelul din 2020, anunţă preşedinta Comsiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, relatează AFP.

”Metanu este unul dintre gazele pe care le putem reduce cel mai rapid”, a subliniat preşedinta CE, alături de preşedintele american Joe Biden.

Acest gaz este responsabil de ”aproximativ 30%”din încăzirea globală a lunii, de la Revoluţia Industrială încoace, a subliniat ea.

Mai mult de 100 de lideri mondiali au ajuns, în prima zi a COP26, la un acord privind eliminarea defrişărilor până în 2030, iar marţi Statele Unite vor anunţa noi reglementări privind emisiile de metan din exploatările de petrol şi gaze.

Liderii unor state ca Brazilia, China, Rusia, Canada şi Indonezia vor semna marţi acordul privind încetarea defrişărilor şi anularea efectelor acestora până în 2030, acesta fiind primul acord major la care s-a ajuns în cadrul conferinţei pe probleme de climă care are loc la Glasgow. Ţările semnatare deţin 85% dintre pădurile lumii.

Acordul include fonduri publice şi private de aproximativ 14 miliarde de lire sterline (19,2 miliarde de dolari), potrivit BBC.

Defrişările contribuie la schimbarea climei, deoarece tăierea pădurilor înseamnă pierderea copacilor care absorb mari cantităţi de dioxid de carbon.

Experţii au salutat acordul, dar au avertizat că unul asemănător semnat în 2014 a „eşuat în încetinirea defrişărilor”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News