Tipuri de urgențe stomatologice comune despre care trebuie să știi

Advertorial
Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 19:08
3470 citiri
Tipuri de urgențe stomatologice comune despre care trebuie să știi
FOTO: pexels.com

Carii, afecțiuni gingivale, dinți ciobiți - iată doar câteva dintre afecțiunile stomatologice care pot deveni urgențe stomatologice. Prevenția e cea mai bună modalitate de păstrare a sănătății orale, dar e important să știi ce probleme intră în categoria urgențelor deoarece intervenția rapidă te poate ajuta să eviți o serie de complicații.

1. Durerile dentare persistente

Durerea nu e niciodată un semn bun atunci când vine vorba despre afecțiunile stomatologice. Uneori, ea poate fi gestionată fără tratament de urgență, dar dacă ea este persistentă, nu cedează la antiinflamatoare și se asociază cu edem, contactarea imediată a medicului este obligatorie.

Programează o consultație în aceeași zi, iar dacă medicul tău nu este disponibil, apelează la un serviciu de urgențe stomatologice. Până la ora evaluării clinice, aplică o compresă rece pe obraz, în zona dintelui afectat, pentru a preveni umflarea [1].

2. Un dinte ciobit sau fracturat

Ai mușcat puțin cam tare din ceva cu o consistență dură? Un dinte ciobit sau fracturat nu îți strică doar zâmbetul, ci se poate dovedi destul de dureros. Clătește gura cu apă caldă și aplică un tampon de tifon pentru a controla o eventuală sângerare.

Pune o compresă rece pe obrazul de pe partea dintelui afectat, pentru a reduce edemul și a controla durerea [2].

3. Avulsia dentară

Avulsia dentară reprezintă, în termeni populari, smulgerea unui dinte din alveola sa. Ține dintele de coroană și clătește rădăcina cu apă simplă, doar dacă e murdară. Nu freca rădăcina și nu încerca să desprinzi eventualele resturi de țesuturi atașate.

Uneori, este posibilă reașezarea dintelui în cavitatea alveolară; manevra trebuie făcută cu delicatețe, fără a împinge dintele sau a forța în vreun fel. Dacă reimplantarea sa nu este posibilă, pune dintele într-un recipient cu lapte sau cu apa cu puțină sare.

Indiferent dacă ai putut așeza dintele la locul său sau nu, contactează medicul stomatolog. Cele mai bune șanse de salvare a dintelui presupun fixarea sa înapoi în alveolă în mai puțin de o oră de la incident [3].

4. Desprinderea unei plombe sau a unei coroane

Plombele și coroanele au ca scop redarea integrității structurale a dintelui și a unui aspect optim. Prin urmare, este important ca, în cazul desprinderii sau ruperii unei plombe sau a unei coroane, medicul să intervină cât mai repede, pentru a preveni o infecție sau deteriorarea avansată a dintelui.

Sună și fă o programare de urgență, apoi pune în cavitatea rezultată un fragment de gumă de mestecat fără zahăr pentru a preveni intrarea resturilor alimentare. Pune plomba sau coroana într-o punguță și ia-o cu tine la cabinet: uneori ea poate fi montată la loc, alteori este necesară efectuarea unei noi lucrări [4].

5. Ruperea aparatului dentar

Aparatele dentare sunt concepute să reziste la solicitări, dar există și posibilitatea ca ele să se rupă, iar sârmele să te deranjeze la nivelul mucoasei orale, al obrajilor, gingiei sau limbii.

Sună medicul ortodont și programează o vizită rapidă în cabinetul acestuia. Încearcă să orientezi sârma desprinsă într-o poziția mai puțin inconfortabilă sau să îi acoperi capătul cu un fragment de tifon [2].

6. Abcesul dentar

Infecțiile orale, în special cele localizate la nivelul rădăcinii dinților, reprezintă o problemă serioasă din cauza potențialului lor de a se extinde la restul rădăcinilor dentare sau chiar în alte zone ale corpului.

În cazul în care dezvolți un abces dentar, apelează fără întârziere la ajutorul stomatologului, preferabil în aceeași zi. Clătește frecvent gura cu o soluție de apă cu sare și aplică gheață sau comprese reci pentru ameliorarea durerii și controlarea inflamației [4].

Urgențele stomatologice trebuie tratate cu seriozitate și necesită intervenție rapidă, altfel se pot complica, determinând pierderea dintelui sau alte probleme de sănătate. Din fericire, multe dintre ele pot fi prevenite printr-o igienă orală adecvată și vizite periodice în cabinetul medicului.

Bibliografie:

  • Douglass, Alan B., and Joanna M. Douglass. “Common Dental Emergencies.” American Family Physician, vol. 67, no. 3, 1 Feb. 2003, pp. 511–517, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0201/p511.html, accesat la 9.01.2023;
  • “Overview of Dental Emergencies - Dental Disorders.” MSD Manual Professional Edition, www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/dental-emergencies/overview-of-dental-emergencies, accesat la 9.01.2023;
  • Roberts, G., et al. “ABC of Oral Health: Dental Emergencies.” BMJ, vol. 321, no. 7260, 2 Sept. 2000, pp. 559–562, 10.1136/bmj.321.7260.559, accesat la 9.01.2023;
  • “What Is a Dental Emergency and Where to Go for Care.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/11368--dental-emergencies-what-to-do, accesat la 9.01.2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#urgente stomatologice, #stomatologie , #sanatate