Drogații de la marile festivaluri de muzică, mielușei în fața judecătorilor: ”E hairstylist, cu venituri permanente, deci nu se impune închisoarea”

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 04:05
7773 citiri
Drogații de la marile festivaluri de muzică, mielușei în fața judecătorilor: ”E hairstylist, cu venituri permanente, deci nu se impune închisoarea”
Epopeea comsumatorilor de droguri de la marile festivaluri de muzică se finalizează cu pedepse simbolice FOTO Facebook

Din iunie și până la final de august, Poliția Română bombardează cu un lung șir de comunicate de presă în care anunță că au fost depistați zeci de tineri sub influența substanțelor interzise în incinta festivalurilor de muzică electronică.

Fără excepție, astfel de situații au fost semnalate la festivalul Untold, Electric Castle, Sunwaves, Saga și mai nou Delirium (Azuga).

Acum, instanțele de judecată ale Tribunalelor din Cluj, Constanța, București și Prahova abundă de dosare care au ca obiect consumul ilicit de droguri. Doar la Constanța, de exemplu, au fost înregistrate, doar în 2022, pe rolul tribunalului, peste o sută de dosare în care inculpați sunt tineri prinși cu droguri.

La acestea se adaugă alte dosare similare în care tinerii consumatori de substanțe interzise au făcut acorduri de recunoaștere cu procurorii DIICOT. La Tribunalul Cluj, sunt peste 70 de dosare similare, deferite justiției doar în 2022.

Evident, nu toate cauzele de consum de droguri au legătură cu festivalurile amintite, dar mare parte, da.

Cel mai grav este că tinerii prinși de poliție cu droguri la festivaluri au trecut la nivelul superior, de la canabis la mult mai periculoasele cristale, considerate droguri de mare risc. Au fost situații în care tinerii aveau la ei, în buzunare, cantități mari de MDMA (ecstasy), de exemplu, sau câte 7 comprimate de pastile cu efect halucinogen. Au fost anchetați doar pentru consum ilicit de droguri, nu pentru trafic de droguri de mare risc, deși era evident că o singură persoană nu putea consuma această cantitate într-o singură noapte.

Ajunși în fața procurorilor DIICOT, în a cărui competență este cercetarea acestor fapte penale, tinerii fac acorduri de recunoaștere. În baza acestor acorduri, instanțele de judecată aplică pedepse simbolice, amenzi penale sau cel mult închisoare de câteva luni cu suspendare și confiscarea produselor interzise.

Alții, care refuză acordurile de recunoaștere, sunt trimiși în judecată pentru consum ilicit de droguri, dar finalitatea procesului este aceeași, doar că durează ceva mai mult.

Luăm ca exemplu cazul unui tânăr de 22 de ani, de profesie hairstylist, prins la Untold cu șase comprimate care conţin MDMA. Pentru că și-a recunoscut fapta, pentru că a avut o atitudine cuviincioasă în fața instanței, pentru că are o profesie care îi asigură un venit constant, pentru că este integrat în societate, pentru că a colaborat cu organele judiciare încă de la debutul anchetei penale, pentru că a regretat fapta, instanţa a apreciat că, la acest moment, aplicarea unei pedepse faţă de inculpat nu este oportună raportat la consecinţele şi implicaţiile negative pe care o astfel de sancţiune le-ar putea produce asupra acestuia. Astfel, Tribunalul Cluj a decis să ”dispună renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpate”.

Un alt tânăr, de data acesata din Târgoviște, administrator de firmă, a fost prins tot la Untold cu un gram de cocaină și 7 comprimate de MDMA (ecstasy). A fost condamnat, de aceeași instanță, respectiv Tribunalul Cluj, la 6 uni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile, la liceul "Voievodul Mircea" Târgovişte din Târgoviște.

Poate printre cele mai ”dure pedepse” primite de un tânăr prins cu droguri la un astfel de eveniment este în cazul unui sucevean de 29 de ani. Acesta a mers la festivalul Electric Castle unde a fost prins cu 5 grame de canabis. Drogurile le avea în mașina, dar a explicat jandarmilor că le avea pentru consum propriu. A fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de se afla la festivaluri de muzică, ca pedeapsă accesorie, pe durata executării pedepsei. Tânărul nici măcar nu se mai afla în țară când a fost condamnat, anunțând că nu poate veni la proces pentru că plecase în Spania.

Nici judecătorii din Constanța nu sunt mai duri cu consumatorii de droguri, sentințele date de Tribunalul de la malul mării fiind similare cu cele din Ardeal.

Șase luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității la Biblioteca din Constanța pentru un tânăr prin la Sunwaves cu 12,7 grame Cannabis şi 7 comprimate conţinând ca substanţă activă MDMA.

Un alt consumator tânăr, din Ocna Mureș, a fost prins tot la festivalul de la Mamaia cu droguri de risc și mare risc (MDMA și canabis), iar judecătorii din Constanța au decis amânarea aplicării pedepsei închisorii de 5 (cinci) luni. Alți prieteni de-ai săi, cu care a participat la festival, toți din aceeași localitate, s-au ales cu pedepse penale de 1200 sau 1300 de lei, în funcție de cantitatea de droguri pe care au avut-o la momentul în care au fost depistați de jandarmi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai multe persoane au fost prinse în flagrant delict în timp ce vindeau canabis şi ecstasy. Prețul era de 70 de lei pentru un gram sau un comprimat
Mai multe persoane au fost prinse în flagrant delict în timp ce vindeau canabis şi ecstasy. Prețul era de 70 de lei pentru un gram sau un comprimat
Cinci persoane din judeţul Vrancea au fost reţinute şi urmează a fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru trafic de droguri de risc după ce ar fi vândut cannabis...
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Singura modalitate de a combate traficul de droguri şi consecinţele sale "dezastruoase", pentru economia şi securitatea capitalei Olandei, este reglementarea drogurilor tari, precum cocaina şi...
#untold, #festival muzica, #Sunwaves, #MDMA, #ecstasy, #cocaina, #saga festival 2022 , #consum de droguri