Universități prestigioase din întreaga țară susțin proiectul Legii Educației. Principalele motive

Marti, 02 August 2022, ora 12:29 2213 citiri
Alianţa G6-UMF susţine proiectul Legii educaţiei FOTO: Arhivă Ziare.com

O alianţă formată din universităţi de medicină şi farmacie şi un consorţiu format de universităţi de ştiinţe agronomice şi medicină veterinară au anunţat susţinerea proiectului Legii educaţiei, despre care afirmă că poate să rezolve numeroase probleme din învăţământul superior.

Alianţa Universitară G6-UMF, formată din Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davilla" din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, consideră actualul proiect al Legii învăţământului superior aflat în dezbatere capabil să rezolve numeroase probleme existente în acest moment în domeniu.

Alianţa G6-UMF prezintă principalele elemente de progres care se află în acest proiect

- Întărirea autonomiei universitare şi acordarea unei dimensiuni financiare suplimentare necesară;

- Flexibilizarea carierei didactice şi deschiderea acesteia pentru tinerii absolvenţi, prin eliminarea criteriului de doctorat pentru funcţia de asistent universitar - cariera academică în domeniul medico-farmaceutic este intricată cu cea profesională de medic/farmacist, particularitate care în prezent face dificilă accederea la titlul de doctor dar şi derularea în paralel, a studiilor doctorale şi a rezidenţiatului;

- Acordarea către universităţi a dreptului de a oferi titlul de doctor;

- O politică mai flexibilă a păstrării în sistemul de învăţământ a personalului didactic cu experienţă, în acord cu nevoile fiecărei universităţi.

Totodată, Consorţiul Universităţilor pentru Ştiinţele Vieţii vine şi cu câteva propuneri pentru regăsirea acestora în pachetul legislativ:

1. Includerea în proiectul Legii Învăţământului Superior a unor aspecte care să susţină dezvoltarea staţiunilor didactice şi de cercetare-dezvoltare;

2. Implicarea universităţilor de ştiinţe agronomice şi medină veterinară în dezvoltarea strategiilor naţionale în domeniul Securităţii şi siguranţei alimentare, precum şi in domeniul prevenirii şi combaterii secetei;

3. Susţinerea finanţării cercetării aplicative şi a transferului tehnologic;

4. Finantarea diferenţiată, pe domenii prioritare, pentru a asigura dezvoltarea economică echilibrată şi sustenabilă a României.

5. Reprezentarea echilibrată a universităţilor în comisii naţionale, pe domenii şi zone geografice, pentru a asigura dezvoltarea tuturor dimeniilor şi a tuturor zonelor geografice, prioritar a celor slab dezvoltate.

Consorţiul Universităţilor pentru Ştiinţele Vieţii a mai anunţat că susţine menţinerea mecanismului de finanţare prevăzut în proiectul Legii Învăţământului Superior, ca fiind unul apt să asigure desfăşurarea unui învăţământ în condiţii de echitate şi performanţă pentru toate universitaţile din România.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News