O importantă universitate din România recomandă continuarea cursurilor în format hibrid. Care sunt argumentele instituției

Joi, 10 Martie 2022, ora 15:27
3583 citiri
O importantă universitate din România recomandă continuarea cursurilor în format hibrid. Care sunt argumentele instituției
Universitatea "Babeş-Bolyai" FOTO Facebook/ Universitatea Babeş-Bolyai

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca recomandă ca semestrul al II-lea al anului universitar în curs să fie continuat cu învăţământ în format hibrid, chiar dacă a fost ridicată starea de alertă la nivel naţional.

"Pe de o parte, avem experienţa foarte bună cu învăţământul la distanţă/frecvenţă redusă la UBB (ca multe alte mari universităţi ale lumii) şi cu derularea online a unor activităţi academice (...), în condiţiile unei noi pedagogii universitare elaborată de UBB şi ale recomandărilor Comisiei Europene de a analiza posibilitatea şi rolul învăţământului hibrid în învăţământul superior.

Pe de altă parte, avem dorinţa autorităţilor naţionale de a reveni rapid la formatul clasic, de dinainte de pandemie.

Cu toate că înţelegem şi apreciem dorinţa autorităţilor de a trece dincolo de constrângerile stării de alertă, nu recomandăm trecerea intempestivă care poate bulversa academic şi administrativ semestrul aflat în derulare (inclusiv ajutorarea refugiaţilor în spaţiile/cu resursele universităţilor), mai ales în cazul universităţilor mari, care au zeci de mii de studenţi, şi/sau ignorarea dezvoltărilor tehnice şi de pedagogie universitară realizate în ultimii doi ani.

Din punctul nostru de vedere, raţional ar fi fost să continuăm în învăţământul superior activităţile aşa cum au fost începute în semestrul al II-lea (...), reluând, ca trecere graduală, examenele de la sfârşitul semestrului în format clasic şi, apoi, începând cu noul an universitar, să avem activităţile academice doar în format clasic (acreditat), augmentat de elemente hibride acolo unde ne-ar permite reglementările convenite în baza unei analize/dezbateri naţionale solicitate de strategia Comisiei Europene pentru universităţi", se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.

Potrivit sursei citate, UBB este o instituţie care ţinteşte standardele internaţionale, dar, în acelaşi timp, care trebuie să respecte strict reglementările naţionale, autonomia proprie putându-se manifesta fără a ieşi din cadrul reglementărilor naţionale.

"Prin propunerea făcută am încercat să îmbinăm cât mai bine toate aceste constrângeri, deşi sinteza dintre teză şi antiteză este dificilă în acest caz.

Soluţia Consiliului de Administraţie al UBB va fi discutată luni (14 martie 2022) în cadrul şedinţei Senatului UBB, unde, dincolo de discuţia legată de aprobare, ţinând cont şi de prezenţa în număr mare a studenţilor, am solicitat să avem şi o dezbatere mai generală pe principii, care poate ne ajută să facem împreună sinteze şi mai bune", se precizează în comunicat.

Precizările ministrului Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, 10 martie, că pentru desfăşurarea unor cursuri online în universităţi, este nevoie ca Legea Educaţiei Naţionale să prevadă posibilitatea învăţământului hibrid, iar Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior să certifice această formă de predare.

"Am creat posibilitatea, atât cât ne permite legea, a existenţei unei perioade tampon, la decizia fiecărei universităţi care îşi cunoaşte cel mai bine problemele şi modul de organizare, cu posiblitatea de recuperare a eventualelor pierderi până la finele semestrului doi. Ministerul Educaţiei este dator să respecte legislaţia în vigoare.

Este nevoie ca în Legea Educaţiei Naţională să prevedem o formă de învăţământ hibrid, care să poată să pună în valoare competenţele digitale achiziţionate atât de profesori, cât şi de elevi şi studenţi. Odată ce acest lucru se va întâmpla, va fi nevoie de standarde de evaluare din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii.

În momentul în care ARACIS certifică această formare în sistem hibrid, înseamnă că universităţile româneşti vor putea beneficia de avantajele digitalizării", a afirmat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Universitate, #Babes Bolyai, #cursuri, #hibrid , #stiri invatamant