Vasile Dancu, despre jocul tare al lui Antonescu si crearea USD Interviu

Marti, 11 Februarie 2014, ora 07:16
8976 citiri
Vasile Dancu, despre jocul tare al lui Antonescu si crearea USD Interviu

Sociologul Vasile Dancu vede ultimele miscari ale liderului PNL Crin Antonescu, cea mai importanta fiind aducerea lui Klaus Iohannis in Guvern, drept un joc politic curajos pe care e nevoit sa-l faca acesta din cauza faptului ca scade in sondaje.

Fostul ministru al Informatiilor a spus pentru Ziare.com ca "se deschide un joc complicat" pentru PSD daca il accepta pe Iohannis, dar nu crede ca acesta, odata numit in Guvern, va risca sa intre in conflict cu premierul. El considera ca primarul Sibiului isi asuma un mare risc intrand in politica de la centru, dar ca nu va "face scandal" daca nu va reusi acum.

Dancu e de parere ca exista posibilitatea ca, in cazul in care Iohannis va fi respins, sa forteze iesirea de la guvernare.

Despre crearea USD sociologul crede ca nu e o prevestire a ruperii USL, ci doar o formula gasita pentru alianta electorala de la europarlamentare.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Vasile Dancu:

Cum vedeti incercarea liberalilor de a-l introduce in Guvern pe Klaus Iohannis - care e scopul ei politic?

Domnul Iohannis are o imagine buna si mai ales notorietate, iar Crin Antonescu vrea sa foloseasca acest capital in lupta sa politica. Este o actiune legitima, nu cred ca ar trebui ca sa se inflameze cineva, are un capital de incredere in partid si este normal sa-l faca operational.

Problema este la domnul Iohannis care participa cu acest capital si pe care l-ar putea pierde intr-o actiune care sa nu fie soldata cu victorie. Dar una peste alta este un lucru bun ca domnul Antonescu a intrat intr-un fel de joc cu suma nula cu PSD, este jucator si imi place faptul ca joaca, accepta competitia in USL. Era plictisitoare competitia mocnita din alianta aflata la guvernare.

Dar nu sunt de acord ca a facut o miscare de sah la PSD sau la Victor Ponta. Presedintele PNL joaca cu spatele la zid, joaca destul de curajos, dar se apara.

Pana la urma PNL a pierdut in ultima vreme in sondaje puncte importante in conditiile in care Relu Fenechiu a fost condamnat si Radu Stroe si-a dat demisia. Poate este adevarat ca unii ministri penelisti au devenit prea absorbiti de guvernare si nu au mai vrut sa faca opozitie interna.

Apoi, semnalele din PSD nu erau destul de incurajatoare privind o sustinere la prezidentiale, iar intentiile de vot masurate acum, relative ce-i drept, nefiind o perioada electorala, aratau ca nu avem o dinamica ascendenta cu sanse de castig.

Practic, domnul Antonescu este obligat sa joace, sau sa cedeze fara lupta. Cred ca anchetarea doamnei Chitoiu a fost picatura care a umplut paharul si a aratat spectrul unei infrangeri inainte de a se ajunge la batalia electorala. A ales sa joace dur si sa provoace PSD la un joc de imagine si mai ales unul al nervilor tari.

Una dintre ipoteze era ca, daca USL refuza pe negandite oferta cu Iohannis, PNL se poate retrage cu un Iohannis intarit cu care sa faca tandem pentru prezidentiale si sa adune o suma de voturi de peste 30% pentru a intra in turul doi. Dar daca PNL negociaza cu calm si nu se pune de-a curmezisul, de-abia atunci jocul devine complicat. Trebuie gasite mutari viitoare, PNL isi asuma guvernarea cu posibile scandaluri si accidente, iar cand esti la guvernare si esti in campanie, nu poti trece neatins.

Daca azi PSD il accepta pe Iohannis, evident cu anumite conditii, se deschide un nou joc, mai complicat, unde PSD poate juca pe tot terenul si unde noua echipa de ministri in frunte cu domnul Iohannis are o misiune foarte grea, sa recupereze ceea ce n-au putut face vechile garnituri liberale in conditiile in care erau in armonie cu PSD.

Ar putea deveni Iohannis, odata intrat in Executiv, un om mai popular decat Victor Ponta, o amenintare din punctul asta de vedere?

Destul de greu, timpul este scurt si este greu sa faci imagine buna intr-un minister subfinantat, cu mari probleme de rezolvat, cu organizarea a doua alegeri in care nervii sunt intinsi la maximum, intr-o batalie totala. Chiar daca esti experimentat in administratia locala, este nevoie de adaptare rapida la mediul dambovitean.

Principala provocare pentru un performant primar dintr-un burg transilvan, pe care-l conduce cu autoritate si fara opozitie, este sa se adapteze la conditiile unei administratii centrale scindate, unde functionarii de rang superior se tem sa semneze, unde lumea este suspicioasa si nu reactioneaza intocmai si la timp.

Dar marea problema a domnului Iohannis cand este vorba de imagine, asta fiind intrebarea, este ca lumea percepe ca este adus la guvern ca unealta politica aflata in mana lui Crin Antonescu.

L-am admirat intotdeauna pe Iohannis pentru ca a oferit celorlalte partide posturi de viceprimari si vicepresedinti la Consiliul judetean, chiar daca putea sa ia totul. Politica de acest gen nu s-a vazut pe Dambovita si nici nu se poate face la Bucuresti. Devenind un ministru si viceprim-ministru politic, obligat sa participe la batalii, va avea si un risc de imagine.

In acest moment, are multi admiratori in PSD, dar daca va fi perceput ca luptand politic cu PSD, ar putea pierde procente de imagine, in loc sa castige. Acesta este riscul la care se expune Iohannis, dar trebuie sa-i respectam dorinta de a face pasul spre politica mare.

Nu va fi o batalie de imagine cu Victor Ponta, chiar ca vicepremier, nu se va afla intr-o pozitie prea confortabila daca se va ajunge la asta.

Cum poate afecta intrarea sau ratarea intrarii in Guvern de catre Iohannis relatiile din USL?

Domnul Iohannis, asa cum il cunostem noi, ardelenii, nu este ahtiat sa ajunga in Guvern si sa renunte la un post pe care l-a castigat prin vot. Cred ca domnia sa stie foarte bine ca PNL cauta sa foloseasca un capital pe care l-a adunat singur, fara o contributie a PNL.

Pe de alta parte, primarul Sibiului a mai fost in Bucuresti si a fost plimbat ca premier, iar apoi s-a intors dezamagit inapoi la Sibiu. Va trebui sa scoata PNL dintr-o situatie complicata si se va astepta totul de la domnia sa.

Cred ca este constient si nu cred ca va face scandal in cadrul ratarii intrarii in Guvern. Pe de alta parte, in ipoteza mea, respingerea lui Iohannis ar fi motivul prin care Crin Antonescu ar putea forta iesirea de la guvernare si ar pleca spre prezidentiale cu un Iohannis nepatat, speranta si vedeta.

Cred ca din aceasta cauza a dislocuit rapid ministrii din Guvern pe care-i putea banui ca ar ramane in Guvern in cazul unui asemenea gest de forta. Nu putea risca sa rateze o asa actiune de imagine.

PSD, impreuna cu UNPR si PC, a facut o "clona" a USL, adica USD-ul. Se pregateste o separare de PNL sau care poate fi scopul unui asemenea proiect?

In alianta ramasa alaturi de PSD sunt trei partide, nu era prea interesant sa se numeasca PSD+UNPR+PC, sigur adversarii ar fi transformat aceasta neinspirata sigla in anunt mortuar, PSD cruce UNPR cruce PC. Acest lucru s-a mai intamplat si cred ca PSD s-a lecuit. Alianta electorala "trebuia sa poarte un nume" si i s-a spus USD.

Nu e o clona, este o revenire la esenta social democrata a ideologiei celor trei partide. L, de la Liberal, a plecat sa-si incerce norocul singur si PSD a ramas cu zona social-democrata. Nu cred ca strategii PSD s-au bazat pe confuzia perceptiva, este un truc prea ieftin. Poti castiga cu el intre 1 si 2 la suta, stim din experientele trecute. PSD are de dus un razboi decisiv, dupa aproape un deceniu de opozitie si nu cred ca isi poate inchipui ca va face asta prin metodele lui Iosefini.

Este in schimb o credinta a tacticienilor din politica romaneasca ca este mai bine sa candidezi cu alinta sau uniune, decat de unul singur. Ma mir ca nu am auzit ca USD este sigla dolarului american si PSD nu are voie sa faca asta. Din punctul meu de vedere USD va castiga procentele de la alegerile viitoare prin imaginea oamenilor, prin capitalul USD si evident, prin votul negativ fata de competitori, sigla este doar un detaliu minor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Dancu USL Iohannis, #Iohannis Guvern joc Antonescu , #stiri Uniunea Social Liberala