USL, sub spectrul Opozitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 August 2011, ora 13:10
6212 citiri
USL, sub spectrul Opozitiei (Opinii)
Foto: Arhiva (RTV)

Este de asteptat ca pentru USL sa vina vremuri nu tocmai usoare dupa socul alegerilor partiale de duminica. Caci importanta nu este atat pierderea unui mandat, mai ales la Camera Deputatilor unde diferenta dintre majoritate si Opozitie e oricum mai consistenta, cat zdruncinarea profunda a increderii in aceasta constructie politica.

Iar Traian Basescu, la experienta sa politica, nu avea cum sa piarda ocazia ideala pentru a accentua degringolada.

Crin Antonescu sustine, oarecum autist ma tem, ca USL si-a dovedit utilitatea. Care? In Maramures mobilizarea la vot a electoratului a fost foarte modesta, iar prezenta putin putin 50% din Neamt a fost pusa de chiar social liberali pe seama turismului electoral.

Deci USL nu pare sa fi convins marea masa de nehotarati. Scorurile au fost si ele cu mult sub asteptari. In Neamt USL a pierdut, iar in Maramures a castigat la mustata. Si asta in doua colegii controlate pana acum de Opozitie. De la aceste rezultate pana la majoritatea peste 51%, desemnarea premierului sau suspendarea presedintelui e o cale cat pana la Luna.

Asta vad cu ochiul liber si social liberalii, iar spectrul unui nou ciclu in opozitie le da, cu siguranta, fiori pe sira spinarii. Primii infiorati sunt, cu siguranta, primarii si tot ei sunt primii curtati de putere, mai ales de tacutul, dar extrem de eficientul UNPR.

Victor Ponta acuza tradarea catorva primari PSD din Neamt. Oare de ce or fi tradat? Probabil pentru ca au inteles de unde bate vantul si unde este si va ramane puterea. Este probabil ca dupa socul de duminica tot mai multi altii sa le urmeze exemplul.

Iar pentru cei care n-au inteles deja, Traian Basescu a simtit nevoia sa transmita un mesaj foarte apasat: USL este un esec electoral si nu va da premierul nici daca va obtine peste 51%. Dar daca vreunul dintre partidele componente ale USL va trece pragul, nu va avea, desigur, nimic de comentat. Cu alte cuvinte, impreuna, in aceasta formula nu aveti nicio sansa sa guvernati. Dar cum?

PSD doar daca ia majoratea absoluta, iar PNL daca isi alege alti parteneri: "Eu l-am atentionat amical pe Antonescu, desi il consider la fel de imatur ca si pe Ponta: De ce vrei sa ramai in Opozitie si dupa 2012? Imi pasa de liberali, mi-ar parea rau de ei ..."

Combinatia dintre scorul de duminica si declaratiile ferme ale presedintelui ar putea fi letala daca liderii USL nu inventeaza rapid o strategie viabila cu care sa ridice moralul "trupelor". Deja cei doi parteneri au inceput sa-si arunce priviri cam strambe, caci fiecare are senzatia ca celalalt nu ii aduce niciun beneficiu.

Chiar Adrian Nastase, de exemplu, are mai nou indoieli ca este posibila armonizarea viziunii social democrate cu aceea liberala in cadrul unui program de guvernare.

Pantru Crin Antonescu in special situatia ar putea deveni delicata cat timp in partid prinde tot mai serios contur un grup de rezistenta impotriva sa organizat de Dinu Patriciu si in care au intrat cam toti cei pe care i-a mazilit de la preluarea mandatului. In plus, iata ca Traian Basescu nu pierde nicio ocazie sa puncteze ca presedintele PNL este singurul obstacol intre liberali si putere.

Ca sa poata conduce in continuare in stil dictatorial fara sa fie contestat, Crin Antonesu ar trebui sa aduca rezultate pe masa partidului. Nu reuseste, dimpotriva a inceput sa scada in sondaje. In aceste conditii, este posibil ca tot mai multi liberali sa ia mai in serios invitatiile insistente ale lui Traian Basescu, decat planurile si strategiile deocamdata infirmate ale lui Crin Antonescu, caci, sunt convinsa, nu au uitat gustul dulce al guvernarii.

Pana una alta, insa, niciunul dintre cei doi lideri USL nu da dovada ca ar avea ceva in cap. Ma refer la o solutie, desigur. Dimpotriva, precum prizonierii nisipurilor miscatoare, se agita letal cu discursuri tot mai agresive, injurioase si amenintatoare la adresa presedintelui ca doar ele le-au adus pana acum numai victorii zdrobitoare, nu-i asa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#USL alegeri Opozitie Basescu, #USL Crin Antonescu Basescu, #Basescu Antonescu Opozitie USL , #Crin Antonescu