USL sub semnul marilor dileme (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 18:09
5075 citiri
USL sub semnul marilor dileme (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Reinnoirea juramintelor in congresele extraordinare de astazi nu prinde USL intr-un moment atat de fericit pe cat pare el la prima vedere.

E drept, uniunea a reusit sa dea cateva lovituri de imagine, prin racolari care au creat panica in tabara democrat liberala, dar, realist vorbind, mai degraba s-a autoimpuscat PDL in picior.

Cat despre marele beneficiu al aspirarii traseistilor, acesta este mai degraba un mar otravit din care USL musca cu pofta fara a vedea ce ravagii a provocat aceeasi otrava adversarilor.

Victor Ponta si Crin Antonescu le-au deschis larg usa traseistilor. Aproape oricine e bine primit. Si nu numai ca e primit, dar este chiar propulsat in pozitii ravnite de membri fideli ai celor doua partide.

A venit Frunzaverde in PNL, a devenit brusc din ayatollah, din baron al contrabandei cu combustibil si alte asemenea grozavii, un om de mare nadejde si caracter, numai bun de propulsat direct in pozitia de vicepresedinte.

Decizia lui Crin Antenscu a provocat deja tensiuni destul de mari, carora le-a dat glas Ludovic Orban si care este foarte posibil sa se simta si astazi. Si tot PNL nu se arata dispus sa-si asume candidatura lui Catalin Popescu Piedone la sectorul 4 al Capitalei, dupa salturile mortale ale acestuia.

Ramane de vazut daca liderul PNL va reusi sa controleze aceste tensiuni evidente.

Dar nici in PSD exodul traseistilor nu este exact o mare bucurie. Nu din motive principiale desigur, ci pentru ca noii veniti sa nu primeasca o bucata prea mare de cascaval. A dat glas acestei temeri chiar Ion Iliescu.

Ramane apoi de vazut daca PSD va fi dispus sa-i consfinteasca lui Crin Antonescu statutul de prezidentiabil al USL. Exista doua impedimente majore. Pe de-o parte, va fi greu pentru social democrati sa ofere cadou altui partid aceasta candidatura de care se leaga in asa mare masura interesele, dar si traditiile PSD. Chiar daca astazi vor zice da, este foarte probabil sa gaseasca apoi o modalitate sa dea inapoi. De altfel, mai multi fruntasi social democrati s-au aratat sceptici in privinta candidaturii prezidentiale si au avertizat, mai mult sau mai putin voalat, ca pana in 2014 mai e foarte mult.

Apoi, si sa fie dispusi la un asemenea gest de maxima generozitate, PSD nu are nicio garantie ca nu pariaza din nou pe un cal schiop. Dimpotriva. De cateva luni pe scena a aparut un jucator nou si foarte periculos.

Lansarea lui Mihai Razvan Ungureanu schimba fundamental datele problemei. In sondejele de opinie premierul se afla deasupra lui Crin Antonescu, care, desi in opozitie, nu reuseste sa depaseasca un scor destul de modest.

La orizont, se profileaza un adversar cu mult mai periculos decat PDL. Deja despre constructia politica pe care ar urma sa o coaguleze MRU se vorbeste insistent, iar domnia sa a confirmat, intr-un fel, zvonurile.

Daca aceasta noua constructie va reusi sa antreneze electoratul acum demobilizat, USL se poate astepta la probleme. Asta cu atat mai mult cu cat Traian Basescu a fixat stacheta viitoarei guvernari foarte sus. Pe surse a aparut in presa ca presedintele le-a spus din nou democrat liberalilor ca intentioneaza sa interpreteze foarte strict prevederile constitutionale si sa ia in calcul doar scorurile electorale ale partidelor, nu ale aliantelor.

"Daca nu obtineti cel putin jumatate din scorul USL ramaneti in opozitie", le-ar fi spus domnia sa. Ingrijorator pentru PDL.

Dar exista si un revers al medaliei. USL stie de acum ca nu are nicio sansa decat daca obtine dublul scorului PDL, conditie deocamdata indeplinita, dar si a unui eventual partid nou.

In USL nu e liniste nici la impartirea candidaturilor. Ultima sedinta de la Bucuresti s-a lasat cu un scandal monstru intre Crin Antinescu si Victor Ponta, liderul PSD fiind la un pas sa anuleze congresul extraordinar. Si inca la locale sunt mai multe candidaturi de impartit. La parlamantare, mai ales ca vor intra in discutie si traseistii, ar putea aparea si mai mari probleme.

Si cea mai buna dovada ca fiecare dintre cele doua partide ia, neoficial desigur, in calcul ipoteza unui parteneriat fortat inclusiv cu PDL, daca de asta va depinde iesirea din opozitie, este ca ambele au refuzat sa introduca in statut interdictia colaborarii cu democrat liberalii.

Da, vor fi niste rezolutii care, sustin liderii USL, nu pot fi schimbate decat tot printr-un congres. Poate. Cert e ca statutul e totusi documentul de maxima greutate si in care nici PSD si nici PNL nu vor sa introduca o constrangere pe care nu sunt singure ca o vor respecta.

Si, colac peste pupaza, Traian Basescu le-a asezat pe masa o provocare de ultim moment: demisia anul acesta in schimbul modificarii Constitutiei in sensul referendumului din 2009. Este o propunere dificil de gestionat, pentru ca raspunde visului de aur al Opozitiei - retragerea lui Traian Basescu, dar, in acelasi timp, presupune un pret tradus in reducerea cascavalului puterii. Complicat!

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#congres USL, #tensiuni PSD PNL, #Basescu demisie USL, #traseisti USL , #PSD