USL sub semnul intrebarii (Opinii)

Luni, 05 Martie 2012, ora 18:00
7073 citiri
USL sub semnul intrebarii (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Cochetaria cu iz de amenintare lansata de Crin Antonescu in privinta candidaturii la prezidentiale i s-a intors rapid in plina figura liderului liberal.

"2014 este foarte departe si mie mi-e greu sa stiu si daca eu voi candida", declara liderul liberal intr-un recent interviu TV.

Ion Iliescu n-a lasat sa treaca degeaba mingea ridicata la fileu, teribil de imprundent de Crin Antonescu:

"Nu exista o decizie politica, este o sugerare. Chiar si pentru Victor Ponta este o idee. Lucrurile capata contur atunci cand apare concret declansarea campaniei electorale, cand se contureaza si echipa guvernamentala si programul de guvernare".

La randul sau, Victor Ponta a admis ca exista o intelegere intre PSD si PNL privitoare la candidatura prezidentiala a lui Crin Antonescu, dar a subliniat ca aceasta intelegere trebuie parafata de un congres al PSD.

Nu cred, sincer, ca dl. Antonescu are indoieli in privinta intentiei sale de a candida la prezidentiale, pentru ca aceasta a devenit singura sa ratiune politica, cea careia i-a subordonat nu numai intreaga sa actiune politica, dar si pe aceea a PNL. Nu cred ca este visul de o viata al domniei sale, pentru ca nu vad la Crin Antonescu tenacitatea necesara pentru a urmari un obiectiv pe un termen atat e lung.

Cred insa ca i-a placut atat de mult in 2009, incat i-a intrat in cap ca locul sau este la Cotroceni. Asta in pofida faptului ca rezultatul la precedentele prezidentiale a fost unul modest.

Asadar, Crin Antonescu nu a facut decat sa se joace putin de-a indoiala, in speranta ca imediat va avea parte de o reactie vehementa de tipul "altul ca tine nu gasim!". Ca dovada ca mica smecherie cocheta a fost prilejuita tocmai de prezentarea, in avanpremiera, a titlului viitoarei sale platforme prezidentiale: "Proiectul Pentru Natiune".

Inca o dovada ca dl. Antonescu traieste intr-o lume paralela! Din lumea reala a USL si a politicii romanesti in general, replica lui Ion Iliescu a aratat ca, intr-adevar, jocurile sunt foarte departe de a fi facute nu numai in privinta prezidentialelor, dar si in aceea a mult mai apropiatei desemnari a premierului.

Si, mergand chiar mai departe, nu stiu daca insasi supravietuirea USL pana la alegerile generale este chiar atat de certa pe cat parea in urma cu ceva vreme. Uniunea are in fata un test extrem de dificil: impartirea candidaturilor.

Prima etapa de desemnare a candidatilor comuni pentru primariile capitalelor de judete si pentru consilii judetene a provocat tulburari semnificative, nici pana astazi complet calmate. PNL a primit mai putin decat se astepta, cu atat mai mult cu cat din partea sa trebuie sa-si plateasca si prietenia Intactului.

PSD resimte pierderea unor candidaturi importante, pe care incearca acum sa le recupereze prin fortarea unor renegoceri pe care liberalii le refuza. Exista deja judete precum Buzaul unde se discuta serios despre candidaturi pe liste separate. Teoretic, in 10 zile, toate aceste discutii ar trebui sa se incheie.

Vor incepe insa altele: impartirea colegiilor pentru alegerile generale. In plus, iata ca in acest moment este pusa in discutie chiar impartirea presedinte - premier, o impartire pe care s-a fundamentat aparitia USL.

Constructia politica supusa unor astfel de trepidatii trebuie sa fie foarte solida pentru a rezista. Este USL in aceasta situatie?

Singurul scop al crearii sale, declarat de altfel, a fost obtinerea unui scor peste 50%. Si cat timp scorurile din sondaje erau mult peste acest procent, deci scopul tangibil, riscul ruperii USL ramanea mic. Procentul este insa acum undeva in jur de 50%, chiar sub, dupa unele sondaje. Si daca sansa de a impune premierul se duce, se duce insasi ratiunea de a fi a USL.

Si daca nu mai au garantia guvernarii impreuna, si PSD, si PNL se pot gandi sa ajunga la putere separat, ca doar nu din dragoste netarmurita s-au luat. Semnale ca se cauta solutii alternative, si ca ele au ecou in tabara Puterii, exista deja. De la schimbarea tonului lui Victor Ponta, salutata de chiar Ion Iliescu, la miscarea facuta de Teodor Melescanu, liderul informal al aripii Patriciu din PNL.

De partea cealalta, Puterea da semnale de apropiere. Factuale, precum desemnerea lui Teodor Melescanu la SIE, sau declarative, precum predictiile lui Sebastian Lazaroiu in privinta alegerilor parlamentare si prezidentiale in 2013, dupa modificarea Constitutiei si demisia lui Traian Basescu.

Una peste alta, jocurile sunt departe de a fi facute, iar Crin Antonescu ar avea intr-adevar motive de mari indoieli in privinta viitorului sau politic.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Crin Antonescu prezidentiale, #Antonescu candidat Cotroceni, #USL candidat Cotroceni, #rupere USL , #Crin Antonescu