USL si-a pus bomba sub capitalul electoral (Opinii)

Marti, 07 August 2012, ora 22:49
10551 citiri
USL si-a pus bomba sub capitalul electoral (Opinii)
Foto: presidency.ro

Ceea ce credea USL ca a obtinut, fortand amanarea verdictului CCR pentru a avea ragazul sa ciopleasca listele electorale, se dovedeste o bomba pusa sub propriul capital politic.

Amanarea aceasta produce efecte economice si externe teribile, agravate de faptul ca ea se dovedeste complet inutila, pentru ca CCR nu a cerut actualizarea listelor, ci predarea listelor asa cum au fost actualizate inainte de referendum.

Din punct de vedere economic nu e de asteptat nimic bun cel putin zilele ramase pana la decizia finala a CCR. In aceste conditii, pana la 1 septembrie cel putin, nu exista nicun motiv de optimism in privinta cursului leu-euro, in privinta investitiilor straine, a veniturilor la buget sau a increderii FMI pentru acceptarea unor concesii de tipul reducerii TVA la alimente.

FMI a explicat deja, la intalnirea cu Crin Antonescu, ca aceasta criza politica accentueaza dificultatile de finantare a economiei. Guvernatorul BNR a fost si mai explicit: in lumea finantelor gura bate fundul, a spus Mugur Isarescu.

Este mai mult decat previzibil, este foarte probabil ca BNR sa aiba mari dificultati de sustinere a cursului de schimb, iar Guvernul sa intampine probleme de finantare a cheltuielilor asa cum sunt ele acum, ca sa nu ne amintim de faptul ca mai trebuie restituiti banii pensionarilor si ar trebui sa aiba loc o doua etapa de reintregire a salariilor bugetarilor. Si asa situatia este dificila sub imperiul unei secete teribile.

Oamenii vor plati rate mai mari, vor plati bani mai multi pentru toate facturile calculate in euro, vor plati mai mult pe alimentele importate, majoritatea, dar si pe cele din productia interna afectata grav de vipie.

Toate aceste efecte se vor agrava pe masura continuarii crizei politice. Guvernul Ponta nu are resurse sa le compenseze, iar declaratiile nu tin loc de foame. Inevitabil, toate acestea se vor capitaliza negativ la alegerile parlamantare din toamna.

In plan extern, Guvernul Ponta nu a facut decat sa incalce toate recomandarile venite dinspre Bruxelles, inclusiv din partea socialistilor europeni care cereau rezolvarea rapida a situatiei, revenirea in parametri normali si o reconciliere macar in limita unei tari functionale.

Mi-e greu sa cred ca liderii europeni si oficialii de la Bruxelles nu au inteles in ce hatis de date contradictorii a aruncat Guvernul Ponta Curtea Constitutionala si nu au vazut tentativa de fals cat Casa Poporului pe care urma sa se bazeze mini-recensamantul "de trei secunde".

Cu siguranta la Bruxelles s-a auzit si declaratia judecatoarei CCR Iulia Motoc care acuza "intimidari din ce in ce mai agresive", dar si motivatia ministrului de Interne care acuza presiuni inclusiv din partea presedintelui interimar Crin Antonescu, dar si faptul ca refuza sa fie partas la incalcarea legii.

Din lumea civilizata lucrurile se vad cam asa: dupa ce a incercat sa schimbe toate regulile in timpul jocului si sa anihileze toate institutiile statului de drept, Guvernul Ponta contesta fundamentul referendumului pe care el l-a organizat si incearca sa obtina prin invocarea unor mari nereguli pe listele de alegatori, prin presiuni politice asupra institutiilor statului si printr-un fals grosolan tocmai validarea scrutinului. Asa ceva pentru lumea civilizata este de neacceptat.

Crin Antonescu pretinde ca imaginea facuta zob a Romaniei este consecinta unei actiuni organizate si coordonate. Asa e. Organizata si coordonata de USL prin actiuni posibile doar in ultimul stat bananier. Pana la urma USL si Crin Antonescu, fiecare pe culoarul sau electoral, vor deconta masiv toate aceste prejudicii uriase provocate Romaniei. Tragedia este ca, pana sa le deconteze ei, le deconteaza Romania insasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#USL referendum demitere Traian Basescu, #Guvern Ponta recensamant referendum, #efecte economice criza politica , #Victor Ponta