USL in zona de avarie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 12:45
9082 citiri
USL in zona de avarie (Opinii)
Foto: Arhiva

Recentul sondaj IMAS ar putea marca un moment zero pentru o previzibila rasturnare a scenei politice. Pentru ca un USL cazut sub 50% isi pierde principala, daca nu unica justificare a existentei.

Uniunea Social Liberala nu a fost creata pe fundamentul unor principii comune. Ba dimpotriva, unele dintre ele nici macar nu au fost armonizate, iar acolo unde s-a ajuns la un numitor comun, de exemplu, in privinta cotei de impozitare, sacrificiul liberalilor a fost urias.

USL a fost creata cu unicul scop de a cumula procentele necesare pentru a-i forta lui Traian Basescu mana la numirea viitorului premier.

PSD si PNL aveau nevoie de aceasta majoritate pentru a se prevala de prevederile constitutionale si, in caz de refuz al presedintelui, pentru a-l putea suspenda. Cu alte cuvinte, a fost creata strict pentru insfacarea puterii, cu orice pret si in orice conditii.

Si daca la inceput sansele de reusita pareau mari, sa ne amintim ca USL pleca de la scoruri pe care le-am mai vazut doar in dreptul FSN si al PDSR prin anii '90, adica peste 60%, iata ca la niciun an de la creare, uniunea, intrata pe un constant trend descendent, a cazut sub 50%, adica in zona din care are garantata ramanerea in Opozitie.

Daca datele prezentate de Adevarul se vor confirma, nu cred ca USL mai apuca alegerile. Si pentru PSD, si pentru PNL va deveni clar ca, daca au o sansa sa ajunga la putere, aceea este candidand separat, nu impreuna, pentru ca apoi sa aiba deschisa calea oricaror combinatii guvernamentale, nu stiu daca onorabile, dar, in orice caz, profitabile.

Eu una n-as baga mana in foc ca, la o adica, PSD ar refuza o oferta de parteneriat cu PDL in viitorul guvern si ar prefera sa manance alaturi de PNL painea Opozitiei inca 4 ani. In 24 de ore dupa ce ar lua o astfel de decizie, Victor Ponta ar fi linsat de baroni. Si, sa ne amintim, Sebastian Lazaroiu a lansat deja o oferta destul de transparenta catre social democrati.

Cat despre liberali, cu cutitul Opozitiei la os, nu stiu zau ce ar alege intre tafnele lui Crin Antonescu si sansa de a-si umple din nou teschereaua.

Cum de a ajuns USL in situatia aceasta? Pentru ca nu a reusit sa se impuna ca o alternativa reala. Cauzele tin, in principal, de liderii slabi si de mesajul eronat. Opozitia nu reuseste sa depaseasca obsesia Traian Basescu, iar mesajul antiprezidential este complet uzat.

Electoratul pare sa fi inteles mai bine decat politicienii ca Traian Basescu nu mai candideaza, iar munitia consumata impotriva lui e irosita. Traian Basescu isi joaca acum, daca vreti, meciul cu istoria si este pe cale sa-l piarda lamentabil, dar asta e alta poveste si ar trebui sa fie ultima grija a Opozitiei.

In loc de "hai cu suspendarea!" si "jos Basescu!", reluate periodic si total demonetizate, Opozitia ar fi trebuit sa lanseze proiecte si solutii viabile, pe care sa le promoveze cu aceeasi tenacitate si virulenta cu care a promovat sterilul mesaj antiprezidential.

Dar USL a venit in principal doar cu populisme ieftine si demagogie transparenta, iar putinele idei bune, cum este proiectul de diminuare a numarului de parlamentari promovat in Parlament, au fost lasate in umbra.

Cei doi copresedinti ai USL oscileaza intre trist si penibil. Victor Ponta nu reuseste sa fie in primul rand un presedinte credibil pentru propriul partid, in care isi alege doar tinte deja terminate, gen Mircea Geoana, insa este ridiculizat de adevaratii baroni, precum Marian Vanghelie. PSD pare un partid in prag de explozie si, in orice caz, intr-o totala degringolada. In aceste conditii, Victor Ponta nu are cum sa fie credibil ca lider al unei suprastructuri politice.

Crin Antonescu, desi ar trebui sa fie intr-o continua ascensiune, ca prezidentiabil al USL, este deja total consumat, vulgar, irascibil si tot mai arogant, prabusit, din lipsa de inspiratie si substanta, intr-un discurs grosier de tip Vadim Tudor. Chiar mai grav, prin derapajele sale nationaliste grave, Crin Antonescu a dinamitat total relatia cu UDMR.

Una peste alta, USL nu a reusit decat sa sperie electoratul, aratand o lipsa de viziune la fel de mare ca a Puterii si o hameseala chiar mai mare. E o contraperformanta cu adevarat remarcabila sa scazi in sondaje in conditiile in care esti in opozitie fata de o Putere care nu numai ca ia masuri impopulare, ci este porfund corupta si grav incompetenta.

Si, totusi, USL reuseste sa favorizeze o crestere in sondaje a acestei Puteri, prin propria prestatie lamentabila.

Ba chiar mai grav, favorizeaza si ascensiunea unor personaje extrem de dubioase, cum este Dan Diaconescu al carui partid a ajuns la aproape 12%. Acest electorat, ca si cel recuperat de un PRM ajuns din nou in zona pragului de 5%, sunt segmente pierdute de USL.

De ce ar avea nevoie uniunea pentru a se salva e simplu de inteles asadar. Ma indoiesc insa ca USL are in acest moment resorturile necesare pentru o schimbare radicala. Pentru ca schimbarea ar insemna reforma interna radicala, ceea ce niciun partid nu a reusit pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#sondaj alegeri USL, #USL Ponta Antonescu Basescu, #USL scadere sondaje , #PDL