USL: Deputatii Puterii tergiverseaza adoptarea declaratiei de atentionare a oficialilor maghiari

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 15:09
1139 citiri
USL: Deputatii Puterii tergiverseaza adoptarea declaratiei de atentionare a oficialilor maghiari
Foto: Arhiva

Parlamentarii USL ii acuza pe reprezentantii Puterii ca incearca tergiversarea in Comisia de politica externa a elaborarii unei declaratii care sa taxeze afirmatiile unor oficiali maghiari pe tema autonomiei, si spun ca lipsa acesteia va crea posibilitatea unei retorici mai agresive pe acest subiect.

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, i-a acuzat miercuri pe reprezentantii puterii din Comisia de politica externa ca au lipsit de la sedinta in care trebuia elaborat textul declaratiei, dar si pe presedintele forului, deputatul UDMR Attila Korodi, ca a declarat inchisa sedinta din lipsa de cvorum la doar cateva minute de la inceperea ei, fara a-si astepta colegii.

"A fost prezent din partea puterii doar presedintele de sedinta, Attila Korodi, intentionat pentru a tergiversa punerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotarare. (...) Desi sedintele incep la 10:15 sau 10:20, dl Korodi s-a grabit ca la 10:05 sa constate ca nu exista cvorum", a spus Dusa, adaugand ca, din partea Opozitiei au venit la sedinta sase membri.

Social-democratul a relatat ca, ulterior, la sedinta Biroului Permanent Opozitia a insistat ca luni, acest punct sa fie pus pe ordinea de zi a plenului chiar fara raport, insa ca solicitarea a fost respinsa si a acuzat interesul PD-L ca aceasta declaratie sa nu ajunga in plen.

La randul sau, liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a explicat ca ar fi fost necesara o declaratie echilibrata a Parlamentului pe acest subiect.

"O declaratie care sa faca apel la trecutul recent al evolutiei relatiilor romano-maghiare, sa regretam ca aceasta tendinta nu e continuata si sa condamnam derapajele nationaliste si populiste care se refera la autonomie teritoriala, la drepturi colective care la nivelul UE nu sunt acceptate ca norme practicate in niciuna din tarile europene", a afirmat liberalul.

Tariceanu a subliniat ca nu trebuie o declaratie care sa escaladeze situatia creata deja, ci o declaratie "echilibrata, care sa fie un semnal serios de luat in seama de autoritatile maghiare".

"Neadoptarea acestei declaratii va crea posibilitatea unei retorici mai agresive, inclusiv din parte unor politicieni romani, ce vor gasi un subiect interesant, cu priza la public. Problema se va amplifica, e greseala PD-L", a mai spus Tariceanu.

Si Dusa a punctat ca Opozitia accepta ca textul propus initial de liberalul Puiu Hasotti sa fie modificat si ca trebuie atrasa atentia liderilor maghiari ca nu pot veni sa faca declaratii "de tot felul legate de autonomie, revendicari teritoriale, pentru ca nu e o tara fara stapan".

"Dorim ca aceasta declaratie sa aiba loc cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, pentru a se stinge acest subiect si sa se stie ca Romania nu e un stat fara caini", a punctat si social-democratul Bogdan Niculescu Duvaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USL acuza senatorii Puterii, #adopta declaratie premier maghiar , #stiri Uniunea Social Liberala