USL, cine tradeaza primul? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Martie 2012, ora 00:25
7116 citiri
USL, cine tradeaza primul? (Opinii)

S-a transat: PSD si PNL nu isi vor reinnoi juramintele in congrese extraordinare pe 7 aprilie si, intr-un fel, fiecare sta, daca nu cu bagajele facute, cel putin cu geamantanele la-ndemana.

Si nu mi-as pune banii pe sansele de supravietuire pana la alegerile parlamentare ale acestui mariaj tot mai problematic.

Propunerea lui Victor Ponta ca fiecare componenta a USL sa-si inscrie in statut interdictia de a colabora cu PDL s-a izbit de refuzul categoric al lui Crin Antonescu:

"Nu vom introduce in statutul nostru interdictia pentru ca nu este nevoie".

Imediat si Victor Ponta a retras public propunerea:

"Era imposibil din punct de vedere juridic sa pui in statut numele unei persoane".

Din acest bizar schimb de replici, despre care nu inteleg de ce trebuia purtat in public, se desprind concluzii destul de clare.

In primul rand, ambii lideri au mari indoieli ca USL va castiga alegerile cu peste 50%, iar ceea ce ar fi sub acest scor nu ar avea decat valoare strict statistica atat cat timp presedintele este cel care numeste premierul.

De altfel, Victor Ponta a formulat cu subiect si predicat aceasta indoiala:

"Cel putin la locale, eu, spre exemplu, nu cred ca vom lua ca vot politic 50%...".

Dar USL a fost creat exclusiv in numele acestui 50% cu care actuala Opozitie sa-i forteze mana presedintelui. Daca 50% nu e, atunci nimic nu e pentru USL.

Tocmai de aceea, PSD si PNL se privesc cu tot mai mare suspiciune si fiecare se teme sa nu fie cealalta parte prima care tradeaza. Interdictia propusa de Victor Ponta ar fi fost ca o centura de castitate. Cheia lacatului s-ar afla, ce-i drept, in sertarul fiecarui partid, dar folosirea ei, doar in urma unei schimbari a statutului prin congres extraordinar, ar impiedica miscarile peste noapte, asa cum a facut PC in 2005.

Neincrederea aceasta este fireasca daca ne uitam la sondaje. Dupa un start puternic, USL s-a aflat in permanenta pe trend descendent, ajungand acum in jur de 50%, chiar sub dupa unele sondaje. Si intentia de vot mai suporta corectii importante la votul efectiv, nu numai in functie de evolutii de ultim moment (gen vizita la spa SOV), dar si in buna traditie a mitei electorale de toate felurile.

Si aceasta traditie il avantajeaza pe cel aflat la putere, care are mai mult de oferit, mai ales la alegerile locale. Si, apoi, cine va avea mai multi primari in functie va fi mai eficient la parlamentare.

De aceea, si concentrarea tuturor puterilor actualei majoritati pentru a "argumenta" cat mai bine votul din 10 iunie, inclusiv prin majorarea salariilor bugetarilor.

USL va vedea pe 11 iunie nu numai cati primari si presedinti de consilii judetene a castigat, ci si care este scorul sau politic real. Si, intr-adevar, dupa cum spune Sulfina Barbu: "pe 11 iunie va incepe numaratoarea inversa a tradarii intre PSD si PNL". Pentru ca nici PSD si nici PNL nu mai concep inca 4 ani de opozitie.

Dar declaratia d-nei Barbu mai are o componenta. Nu poti trada, fara un partener de tradare. PDL se pregateste asadar pentru deschidera negocerilor si, practic, invita la tradare. Intrebarea este cine ar fi mai convenabil pentru actuala Putere: PSD sau PNL?

Sigur ca, doctrinar, liberalii ar fi varianta cea mai buna pentru un PDL care se pretinde de dreapta. Dar cum argumentul acesta conteaza cel mai putin in politica romaneasca, de fapt, este posibil ca in acest moment solutia preferabila pentru PDL sa fie tot PSD. Din mai multe motive.

In primul rand, Victor Ponta se arata un partener cu mult mai rational si flexibil decat Crin Antonescu. Liderul PSD si-a schimbat fundamental discursul in ultimele luni in mai toate chestiunile importante, de la anticoruptie si DNA, pana la cresterea salariilor bugetarilor. Nu cred ca este o schimbare pe fond, pentru ca in spatele sau stau tot Ion Iliescu si Adrian Nastase. Dar cred ca este un semnal de moderatie si inteligenta politica.

De partea cealalta, Crin Antonescu, vadimizat, fixist, total lipsit de substanta si cu mult prea puternice tuse dictatoriale, nu este dezirabil nici in plan intern si nici in cel extern.

Este din ce in ce mai vizibil ca nu principiile il mana in lupta, ci obsesia, nici macar antiBasescu, ci de capturare a functiei supreme in stat. O functie pe care nici PSD nu mai este convins ca vrea sa i-o incredinteze.

Daca principiile l-ar chinui pe Crin Antonescu, atunci nu l-ar suporta pe Dan Voiculescu nici macar in aceeasi incapere.

In plus, cu PSD la putere si PNL in opozitie, majoritatea ar fi zdobitoare, iar Opozitia complet neputinicioasa si din ce in ce mai subtire, deoarece este de asteptat un val de dezertari dintr-un PNL ramas pe dinafara cu nasul lipit de geamul Palatului Victoria.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#USL tradare PSD PNL, #Ponta tradare Antonescu, #USL alegeri parlamentare, #Guvern PDL PSD , #PDL