USL a sesizat CCR pe comasarea alegerilor - violeaza standardele europene

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 16:07
1584 citiri
USL a sesizat CCR pe comasarea alegerilor - violeaza standardele europene

USL spune in sesizarea catre CCR pe legea comasarii ca Guvernul a nesocotit prevederea constitutionala potrivit careia Parlamentul este unica autoritate legiuitoare,dar si reglementarile europene potrivit carora legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu minim 12 luni inainte de alegeri.

Mai intai, USL reclama faptul ca o lege atat de importanta a trecut fara dezbatere in Parlament, prin asumarea raspunderii.

"Se impune invederat faptul ca posibilitatea Guvernului de legiferare - ca autoritate legislativa delegata - nu poate fi discretionara, aceasta prerogativa nereprezentand un drept nesusceptibil de exercitare abuziva, deoarece in caz contrar s-ar permite eludarea principiului fundamental al separatiei puterilor in stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constitutia Romaniei. (...)

Urmeaza sa observati faptul ca actuala guvernare a uzitat, pana la epuizare, de dispozitiile art. 114 din Constitutia Romaniei, transformand practic procedura angajarii raspunderii din exceptie in regula. In acest fel, a fost evitata procedura normala si fireasca in cadrul unui stat de drept - dezbaterea parlamentara in care sa se tina cont de opiniile exprimate", se arata in sesizarea USL.

"Prin exercitarea de catre Guvern a unei competente, cu nerespectarea cadrului constitutional care o circumstantiaza, s-a incalcat competenta Parlamentului de unica autoritate legiuitoare", sustine opozitia.

USL mai arata in adresa catre CCR ca prevederile Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012 incalca "in mod flagrant" principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici in materie electorala.

"In primul rand, evidentiem faptul ca prin legea supusa controlului Instantei constitutionale se realizeaza o reforma radicala a legislatiei electorale, fiind violate standardele europene in materie, cu putine luni inainte de alegerile locale si, respectiv, parlamentare, programate sa aiba loc in anul 2012.

Modificarea legislatiei electorale are loc cu cinci luni si jumatate inaintea alegerilor locale si cu 11 luni inaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine in mod flagrant dispozitiilor Comisiei de la Venetia potrivit carora legislatia europeana nu poate fi modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri", reclama USL.

Potrivit opozitiei, primarii, presedintii de consilii judetene, consilierii locali si consilierii judeteni au fost alesi in baza legii 215/2001 pentru un mandat expres de 4 ani, iar a veni acum cu un text de lege prin care mandatul acestora sa fie prelungit in alte conditii decat cele precizate in Legea 215/2001 "ar insemna aplicarea retroactiva a normei juridice".

"Ori acest fapt instaureaza arbitrariul, in sensul ca legiuitorul poate oricand sa adopte norme juridice care sa incalce principiile de echitate. Pentru a nu fi incalcate principiile de echitate nu trebuie sub nicio forma ca regulile sa fie schimbate in timpul jocului. Adica daca legiuitorul doreste ca alegerile locale generale sa se desfasoare in acelasi timp cu alegerile parlamentare generale poate sa stabileasca pentru viitorii alesi locali un mandate de 4 ani si 5 luni. Astfel regulile nu sunt schimbate in timpul jocului, iar echitatea este asigurata, deoarece ordinea de drept este stabilita in mod just", se arata in sesizare.

"Mai mult decat atat, daca la Curtea Constitutionala s-ar respinge contestatia si implicit s-ar declara constitutionala o asemenea prevedere s-ar crea un precedent deosebit de periculos, deoarece legiuitorul va putea sa adopte o noua norma juridica, la implinirea mandatului de 4 ani si 5 luni (noiembrie 2012), prin care va prescrie faptul ca alegerile generale locale vor avea loc in acelasi timp cu alegerile pentru Parlamentul European sau cu alegerile prezidentiale sau, mai mult la viitoarele alegeri parlamentare generale, practic ar putea prelungi mandatul alesilor locali la infinit, sau ma rog, pana la moartea acestora, ceea ce ar destabiliza ordinea de drept si ar duce la un haos social, total in neconcordanta cu principiile democratice pe care Romania le-a adoptat dupa revolutia din 1989.

De asemenea ar fi in totala neconcordanta cu principiile democratice pe care se fundamenteaza organizatiile internationale interguvernamentale la care Romania este parte (U. E., NATO, etc.)", conchide Opozitia.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#USL sesizare CCR comasare, #USL comasare standarde europene , #stiri Uniunea Social Liberala