USL a pierdut 10 procente din cauza suspendarii lui Basescu - Sondaj IMAS

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 11:08 5058 citiri
Foto: Arhiva

USL a scazut cu aproape 10 procente pe parcursul suspendarii lui Traian Basescu, situandu-se in prezent la 57,1%, arata ultimul sondaj IMAS.

Pe urmatoarele locuri se claseaza PDL cu 17,8%, PP-DD cu 14,1% si UDMR cu 5,8%, in timp ce restul formatiunilor politice nu ar depasi pragul electoral, arata sondajul realizat de IMAS in perioada 9-14 august, la comanda cotidianului Adevarul.

In ultimele luni de zile, USL a trecut prin doua perioade distincte din punct de vedere al evolutiei cotei electorale, potrivit cercetarilor realizate de IMAS. Prima etapa, marcata de preluarea guvernarii si de castigarea alegerilor locale, a adus o crestere semnificativa a USL: de la 48,7% in luna aprilie 2012, a ajuns in mai la 59,4%, iar castigarea alegerilor locale, in iunie, s-a soldat cu obtinerea celui mai bun scor de la infiintare - 66,6%.

Esecul actiunii de suspendare si balbele de la guvernare au coborat la fel de rapid PSD si PNL in preferintele alegatorilor. Alianta aflata la guvernare a coborat in iulie la 61,4%, iar in august a ajuns la 57,1%.

In schimb, PDL si PPDD au avut de castigat din prestatia publica a USL. In aprilie, PDL se stabilizase la 18%, dar pierderea guvernarii si a alegerilor locale a adus partidul la 14,5% in mai si la 12,7% in iunie, scorul cel mai slab din ultimii doi ani de zile. Alegatorii democrat-liberalilor au fost insa "mobilizati" de declansarea operatiunii de suspendare, partidul crescand in iulie la 16,3%, iar in august la 17,8%.

La randul sau, PP-DD a coborat de la 18,7%, in aprilie, la 12,8% in mai si la 9,8% in iunie. Cota acestui partid a ajuns la 10% in iulie si la 14,1% in august.

Singura formatiune politica cu sanse sa intre in parlament fara a face o alianta electorala este UDMR, care a urcat la 6,2% in iulie, iar luna trecuta avea 5,8%.

Sub pragul electoral de 5% se situeaza PRM, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor fiind cotat cu 3%, in timp ce PNG, formatiune condusa de Gigi Becali, are 0,6%.

O situatie interesanta este cea a UNPR. Cotata cu doar 0,3% in preferintele alegatorilor, formatiunea si-a rezolvat problema intrarii in Parlament printr-o alianta cu PSD. In schimbul sprijinului pentru guvernul Ponta, UNPR solicita social-democratilor 30 de locuri de parlamentar, insa liderii locali ai PSD sunt destul de reticenti, urmand sa se poarte negocieri intre conducerile celor doua formatiuni.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com