USL a furat startul. Neoficial (Opinii)

Marti, 21 Iunie 2011, ora 09:34
7616 citiri
USL a furat startul. Neoficial (Opinii)
Foto: Arhiva

Pionierii stangii liberale au luat un start electoral timpuriu. Cutiile postale s-au vazut burdusite cu formate A4, avand antet siglele formatiunilor alcatuitoare si un titlu boldit, cu alura militara: "Obiective strategice USL".

Dupa subtitlul cu propuneri, urmeaza primul punct repetat de trei ori in tusa groasa - "locuri de munca". Asta pentru impresionarea retinei cu un remember mobilizator, pe termen de cel putin un an.

Destul de grabnic demersul. Desi dezmortit, potrivit comunicatelor Institutului National de Statistica, somajul continua sa bantuie in Romania ca la el acasa. Recent, o publicatie economica occidentala ne plasa pe locul 68 in lume, ca nivel de trai. Sub o serie de tari, candva distribuite generic in lumea a treia.

Procentajul va fi din nou tras in jos de concedieri multiple, anuntate deja. Prin intermediul randurilor sale voit optimiste, USL promite minimum un milion de locuri de munca. Am mai lecturat asa ceva in pomelnicele premergatoare scrutinelor, am mai auzit asta in speech-urile sforaitoare incantate pe oriunde s-a putut.

Cum s-a gandit tertetul aspirant la putere sa puna in practica semnaturi si stampile pe cel putin acest milion de carti de munca despre care se face vorbire? Simplu. Reduce costul muncii, stimuleaza sectorul privat, scade fiscalitatea, se spune in manifestul strecurat cu intentie heirupista.

La reteta pietrei filozofale se adauga incurajarea capitalului national, magnetizarea investitorilor de pe aiurea si a fondurilor europene. Desigur, actuala Opozitie ia in calcul un zar norocos. Pana la anul, este posibil (macar teoretic) ca aceste deziderate sa-si apropie un contur favorabil, daca boala economica numita criza intra in convalescenta.

Nu neaparat prin forte proprii, ci gratie unei situatii banesti internationale, mai aproape de ce a fost decat de ce va sa fie. Din nefericire, nu se intrevad simptomele unei insanatosiri financiare reale (vezi devalorizarea crescanda a monedei romanesti), iar dinspre Apus si estul Europei, respectiv Statele Unite si Grecia se aduna nori rau prevestitori.

In acelasi limbaj cazon, la subcapitolul "alte tinte", buchetul tripartit si-a suflecat aspiratiile catre proiecte de infrastructura nationala si locala. Daca domniile lor repun pe tapet refrenul cu autostrazi, aeroporturi s.a.m.d, suna a vinil de gramofon prafuit din '90 incoace.

Se mai zice in fila-comunicat catre tara ca USL vizeaza cu toata aplecarea diviziuni dovedite pana acum fum gros si oferte iluzorii. Este vorba de transparenta in folosirea banilor publici, pedepsirea faptelor de coruptie (!!), proiecte nationale de coeziune. Orice discurs axat pe temele mentionate a indicat invariabil, de mai bine de doua decenii, demagogie distilata si amnezie rapida indata dupa preluarea puterii.

In fine, fara pretentia epuizarii subiectelor insailate pe coala de revigorare nationala propusa de Ponta & Antonescu, se mai aduce scriere despre descentralizare si depolitizare. Daca este vorba de felierea geografica 8+1, ramane de macerat.

Aspectul cu maturarea LOR fara a-i pune pe ai NOSTRI este tot atat de verosimil ca o prognoza meteo data in seama unei babe rurale.

Una peste alta, USL isi face temele devreme, cu ravna unui elev pluricorigent in trecutii ani de scoala, dar care se arata dispus sa-si infirme proasta reputatie. Teren propice exista berechet, timp pana la alegeri, de asemenea.

Ceea ce nu se zareste este credibilitatea populara si nu numai. Amagita de prea multe ori ca sa nu devina cel putin banuitoare.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#program Uniunea Social Liberala, #obiective strategice USL , #PDL