Uniunea Social Liberala, in ceasul al 12-lea (Opinii)

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 23:55 6051 citiri
Foto: EVZ

Este neobisnuit sa faci prognoze in termeni de ultimatum la adresa Opozitiei, intr-o tara unde principalul partid de guvernamant a consemnat cea mai adanca prabusire in sondaje, insa realitatea de la sol, dezbracata de avioane colorate, indreptateste o atare atitudine.

Cel mai mare pericol pentru USL este comasarea alegerilor locale cu parlamentarele, si daca liderii acestei constructii nu-l realizeaza, imbie riscul sa materializeze temerile celor mai avansati in procesul de introspectie - ca nu sunt toti rupti de realitate, in PSD si PNL.

Am mai spus-o, gaselnita cea mai evidenta este aceea ca primarii si sefii de consilii judetene pornesc cu prima sansa in lupta pentru administratia locala, prin urmare galeria de parlamentari lenesi si rupti de electorat va fi incarcata in spatele lor.

Cel mai mare necaz, insa, e altul. In majoritatea judetelor, cei pe care USL i-a desemnat sa candideze impotriva oamenilor PDL sunt acum senatori si deputati. Va trebui ca ei sa decida ce este mai avantajos: sa alerge impotriva unor edili mult mai prezenti in viata comunitatilor, care beneficiaza de ajutorul financiar consistent al Guvernului, sau sa-si prelungeasca sederea in Parlament, cocotati pe val.

In cele mai multe cazuri, vor opta pentru a doua varianta, deoarece sansele de izbanda sunt mai mari. Caz in care USL va trebui sa desemneze o alta garnitura de candidati, mai prost plasati in sondaje, care vor face misiunea pedelistilor aflati in functii mult mai usoara.

Imi este greu sa prevad cum vor identifica Victor Ponta si Crin Antonescu solutia la aceasta problema, mai ales ca pana acum nu au demonstrat ca sunt in stare sa-si maximizeze avantajele si sa elimine pietrele de moara din constructia lor politica.

Zarurile sunt aruncate, insa s-au oprit in dunga, jocurile nu sunt facute. Cum imprejurarile dificile cer masuri pe masura, cel mai la indemana, dar teribil de greu, deoarece presupune o munca titanica, este sa demoleze, una cate una, politicile publice promovate de echipa lui Emil Boc.

Cu toate artificiile de procedura electorala, care sunt convins ca n-au fost expuse toate pe masa (nu e stilul lui Traian Basescu), USL are o singura carte pe care poate miza: un program de guvernare credibil.

Romanii s-au saturat de paradigma lui "da-te jos, sa ma urc eu", si in ceasul cel mai framantat al existentei lor, tot ce isi doresc este sa mai creada in ceva. Sunt convins ca, in ciuda starii de lehamite, daca liderii USL le propun solutii la toate problemele lor si arata simplu, argumentat, care sunt erorile actualei guvernari, cum le-a fost pulverizata viata cand masurile menite a o inviora erau la indemana, au o sansa sa castige alegerile.

Fara idiotenii gen "Basescu distruge democratia", "ne transformam intr-un mic Belarus" sau "Udrea isi cumpara posete". Fara cuvinte al caror inteles nu este priceput nici macar de activisti, daramite de agricultorii din Titu. Ci cu calcule, cu simulari economice, batand tara in lung si in lat pentru a da ochii cu cat mai mult romani dezamagiti si debusolati.

Aceasta este camasa pe care trebuie sa o imbrace USL. Ca de munca n-a murit nimeni.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News