Tensiunile puternice din USL nu mai pot fi mascate - atacurile reciproce de la evenimentele PSD si PNL

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 15:47
5882 citiri
Tensiunile puternice din USL nu mai pot fi mascate - atacurile reciproce de la evenimentele PSD si PNL
Foto: Ziare.com

Coincidenta sau nu, in timp ce 4.500 de delegati PSD s-au strans la Sala Palatului, la Consiliul National al PSD, peste 1.200 de liberali au venit la Romexpo, pentru Conferinta Organizatiei PNL a Sectorului 3. Dialogul nevazut intre cele doua evenimente a avut ca tema viitorul USL si posibila propunere a unui candidat propriu la presedintie din partea PSD.

Primele aluzii la un eventual drum propriu a PSD la alegerile prezidentiale din 2014 a venit la Consiliul PSD prin discursul fostului presedinte al partidului Mircea Geoana. El a accentuat ideea sacrificiului pe care l-a facut PSD-ul aliindu-se la guvernare cu un partid mai mic si diferit doctrinar.

"Desi suntem un partid cu talie dubla fata de dansii, am acceptat, pentru a avea aceasta alianta impreuna si aceasta majoritate, paritate la nivel local si la nivel de guvernare. Niciun alt partid nu a facut un astfel de sacrificiu tactic, pentru un scop strategic, cum am facut-o noi si conducerea partidului", a spus Mircea Geoana.

El s-a plans de parerile diferite exprimate public ale liberalilor, pe multe din temele guvernarii. "De prea mult timp, pe fiecare subiect pe care partidul si guvernarea il propune, vad o forma de rezistenta, o forma de plan", a spus Geoana, care a cerut "respect".

"Aceste lucruri nu sunt acceptabile si, asa cum noi am fost onesti si corecti pana la capat, asteptam sa fim tratati cu respect in casa noastra, in care suntem partidul cel mare", a spus politicianul PSD.

Discursul sau s-a incheiat cu un avertisment extrem de transparent la adresa partenerilor de guvernare, parafrazandu-l pe colegul Marian Vanghelir: "Cu o astfel de lipsa de incredere in propria tara si intregul popor, sa nu se trezeasca cumva unii ca alearga singuri si ies pe locul doi".

Vanghelie il desfiinteaza pe Antonescu: Ponta alearga singur, colegul de coalitie il incurca

Geoana a fost urmat de un alt fost presedinte al PSD, Adrian Nastase. In discursul sau, surprinzator fata de tendinta evidentiata in iesirile publice ale multor lideri PSD, Nastase a cerut solidaritate in interiorul USL si acceptarea compromisurilor cu partenerii liberali, in vederea eliminarii definitive a marelui dusman, Traian Basescu si regimul sau.

Performanta lui Ponta: discurs de 40 de minute, nimic despre Antonescu

Surpriza adevarata a venit odata cu discursul presedintelui Victor Ponta, care nu a rostit deloc, in alocutiunea sa de 40 de minute in fata miilor de delegati, numele celuilalt co-presedinte al USL si presedinte al PNL, Crin Antonescu.

Discursul sau a avut note triumfaliste si s-a concentrat pe trei teme: lupta impotriva "Marelui Rau" Traian Basescu si a justitiei aservite acestuia, enorm de multele realizari ale guvernarii USL in doar un an de zile de la preluarea puterii, si obiectivele PSD in vederea anului electoral 2014. A fost evident faptul ca Ponta a indemnat activul de partid sa realizeze "o victorie finala" in 2014, care sa dovedeasca "si adversarilor si partenerilor" ca "PSD e cel mai mare si puternic partid".

Nimic despre PNL, ba, mai mult, la un moment dat, in discursul sau Victor Ponta a facut un portret al celor aflati "la dreapta", pe care i-a descris ca "unul mai egoist decat altul, unul mai individualist decat altul", oameni care au in vedere doar interesul lor si care "nu se gandesc la cei multi si saraci".

El a atacat si marele capital, spunand "Am sacrificat oamenii ca sa salvam banci si corporatii", afirmatie care, desi a fost facuta in contextul atacurilor la presedintele Traian Basescu, cel care a imprumutat Romania la FMI, era si un atac la adresa valorilor de dreapta ale PNL.

Emblematic pentru conflictul nevazut intre cele doua evenimente a fost faptul ca, dupa discurs, intrebat de un reporter de ce nu a rostit deloc numele presedintelui PNL, care ii este si partener, Victor Ponta a spus ca "l-am pronuntat, dar nu l-ai auzit voi".

Ponta il compara pe Traian Basescu cu Hitler in ultimii ani de razboi: Stie ca e infrant, dar vrea sa mai faca rau

Intre timp, la PNL...

In paralel, la Romexpo, presedintele PNL, Crin Antonescu, a emis la randul lui avertismente catre partenerii de guvernare, declarand ca "USL nu s-a facut doar pentru ca Victor Ponta sa fie prim-ministru al Romaniei si Crin Antonescu candidat la prezidentialele din 2014".

"In aceasta guvernare suntem angajati, pentru aceasta formula de majoritate am primit votul, orice altceva ar fi un joc politicianist si o pierdere a terenului castigat. Nu exista dreapta politica in Romania in afara PNL", a spus presedintele PNL.

Mii de pesedisti, reuniti in Consiliu National Revenirea lui Nastase, dragostea lui Geoana si atacurile lui Ponta

In timp ce la Sala Palatului premierul Victor Ponta accentua trasaturile negative ale oamenilor de dreapta, Crin Antonescu sublinia dorinta PNL-ului de a-i reprezenta pe acestia. "Dreapta a insemnat, si PNL a facut mereu eforturi, insuficiente, dar le-a facut, pentru elite, a recunoscut rolul individului. Natiunea romana e alcatuita din indivizi, oameni liberi", a spus seful PNL.

In final, Crin Antonescu a tinut sa raspunda si atacurilor venite dinspre Victor Ponta si alti lideri PSD, privind opozitia pe care o face guvernarii, in timp ce se afla totusi la putere.

Antonescu: Pentru aceasta formula de majoritate am primit votul, USL nu s-a facut sa fie Ponta premier

"Eu nu m-am comportat niciodata ca si cum as fi in Opozitie. Imi raportez declaratiile, actiunile si comportamentul la programul PNL. Daca am vorbit critic despre asa-numita coabitare, asta nu inseamna ca sunt in Opozitie, ci unde alegatorii ne-au dat mandat sa fim", a incheiat Crin Antonescu.

USL fierbe de luni de zile, insa, in ciuda replicilor tot mai acide si a atacurilor tot mai fatise, liderii Uniunii se dau in continuare prieteni, cum, cel mai probabil, o vor face si dupa declaratiile din acest weekend. Vorba romaneasca "te faci frate cu necuratul pana treci lacul" pare sa se aplice perfect in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#USL conflict PNL PSD, #USL conflict Ponta Antonescu, #Coferinta PSD conflict PNL , #PSD