Stavarache si neputinta unei Opozitii tot mai penibile (Opinii)

Joi, 10 Martie 2011, ora 18:18 3351 citiri
Foto: realitatea.net

Liderul PNL Bacau, primarul Romeo Stavarache, refuza in continuare sa semneze protocolul aliantei dintre ACD si PSD. Uniunea Social Liberala are insa probleme si mai mari decat la Bacau.

Se pare ca totusi unirea in spirit si gandire a celor doi lideri de la centru - Crin Antonescu si Victor Ponta- nu s-a propagat pana la baza Uniunii, iar neintelegerile din interiorul USL au facut ca protocolul sa nu fie semnat, inca, in cinci judete - Bacau, Dambovita, Buzau, Galati si Bucuresti.

Termenul dat de la centru a fost 5 martie. Sa presupunem ca in celelalte organizatii semnarea ramane o chestiune de timp. Nu si la Bacau, in cazul in care ea va mai avea loc vreodata. Revolta lui Stavarache de la Bacau merita toata atentia, daca nu si admiratia, pentru ca ea nu este doar un act de fronda la adresa unei aliante cu bube in cap inca de la nascare, ci poarta si un mesaj general, argumentat, care poate submina USL de la baza la varf.

Baronii locali. Cei ai PSD-ului sunt vizati in primul rand, iar Bacaul a ramas inca un bun exemplu pentru aceasta idee. Smuls din mainile baronilor PSD cu greu de catre Stavarache, care l-a preluat din ghearele lui Dumitru Sechelariu in 2004, actualul primar a castigat Bacaul, si in 2009, cu un puternic mesaj antipesedist, lansand atacuri dure la adresa lui Viorel Hrebenciuc.

Romeo Stavarache stie si acum ca isi datoreaza functia criticilor lansate catre cel cu care ar urma sa bata palma. Pe scurt, lui Stavarache nu-i vine chiar atat de usor sa linga acolo unde a scuipat acum ceva timp in urma.

"Nu voi preda niciodata Bacaul mafiei lui Viorel Hrebenciuc" - a spus Romeo Stavarache, iar acum toata Uniunea sta cu ochii pe primarul Bacaului. Edilul sef exprima astfel dificultatea de a trece peste orice, de a inghiti tot ce se cere, doar pentru a implini visul unor oameni de la centru.

Pentru Romeo Stavarache se pare ca este mai important cuvantul dat celor care l-au votat decat aliantele, conjuncturale si contextuale, ale celor care planifica tara doar dupa calculele si socotelile lor, fara a se mai amesteca, in popor, cu multimea.

"Eu am spus foarte clar, domnul Hrebenciuc - presedintele organizatiei PSD Bacau - este omul care, din punctul meu de vedere, a facut foarte mult rau acestei tari. Reiterez acest lucru si cred ca principiile care m-au facut sa intru in politica, sa candidez la Bacau sunt aceleasi" - declara aproape naiv Romeo Stavarache.

Dar oare a respecta niste principii sau promisiunile facute in trecut mai reprezinta si altceva in Romania de astazi decat naivitate si prostie?

I se poate reprosa foarte usor lui Stavarache ca nu intelege importanta Uniunii, ca nu are privire de ansamblu, ca ii lipseste viziunea de la inaltime despre viitorul acestei tari. I se poate arunca in spate lipsa spiritului de echipa sau chiar tradarea echipei alaturi de care ai luptat pana acum in razboi.

Sa nu uitam, totusi, ca liderul liberalilor, Crin Antonescu, i-a multumit in numeroase randuri primarului Bacaului pentru sprijinul acordat. Si pentru sustinerea de orice fel a avut nevoie.

In acelasi timp, Romeo Stavarache este simbolul victoriei unei sperante impotriva unui sistem tocalosit, ce-i drept apus acum, dar care se poate reactiva in orice clipa din momentul in care PSD va ajunge din nou la putere. Depinde de oameni ca Romeo Stavarache sa nu se mai intample asa ceva in curand. Prea curand, cel putin.

Ceea ce primarul Bacaului exprima ar trebui sa devina tema de casa pentru orice politician responsabil din aceasta tara. Cat de usor ne desprindem astazi de promisiunile de ieri si cat de veseli suntem in stare sa pupam maine obrazul pe care l-am scuipat astazi?

In ciuda micilor isterii de la centru, Stavarache nu pare sa isi fi schimbat decizia. Inca, pentru ca miercuri a avut loc o prima intalnire cu PSD pentru negocieri la care nu au ajuns la o intelegere.

Este posibil ca la Bacau USL sa capete forma unui compromis ciudat. Problema ramane insa. Asa cum si pentru electorat va fi foarte greu sa inghita trecutul lui Dan Voiculescu Felix, prostiile adolescentine ale lui Ponta ori derapajele de discurs ale lui Crin Antonescu, oricat de mult ar vrea sa ii vada plecati pe al'de Emil Boc, Traian Basescu, Elena Udrea si Roberta Anastase.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News