Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 19:00
3435 citiri
Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Impozitul diferentiat pe venit cu mentinerea plafonului de 16%, reducerea progresiva a contributiilor sociale la angajator, cu 5% in urmatorii patru ani, concomitent cu cresterea treptata salariului minim la 1.200 de lei pana in 2016, scaderea TVA la 19% dupa patru ani de guvernare sunt principalele masuri economice propuse de Uniunea Liberal Sociala in programul de guvernare 2012-2016.

"Trebuie ca statul sa reinceapa sa functioneze si sa isi merite taxele pe care le incaseaza. Solutia noastra este sa facem Romania puternica", spun reprezentantii USL in document.

In acest scop, USL doreste sa reduca treptat, in urmatorii 4 ani, CAS-ul datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 lei.

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

O alta masura vizeaza reducerea TVA la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se intoarce la producator in momentul in care prezinta factura. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. "Stimulam, astfel, producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura", se explica in document.

Totodata, dupa 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA va reveni la nivelul de 19%.

Uniunea Social Liberala isi reafirma intentia de a mentine plafonul de 16% si de a introduce, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

De asemenea, USL intentioneaza sa reduca la jumatate numarul de taxe parafiscale, sa creasca deductibilitatea cheltuielilor in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50% si sa infiinteze un ghiseu unic pentru plata online a taxelor si a impozitelor.

Programul include o serie de investitii strategice regionale, precum infiintarea unui centru universitar in fiecare regiune, a unui centru sportiv polivalent de nivel international in fiecare regiune, dar si a unui sistem de urgenta, cu pompieri, ambulanta si politie in fiecare regiune.

In domeniul infrastructurii, USL doreste sa finalizeze autostrazile Bucuresti-Arad, Bucuresti-Iasi si Iasi-Chisinau si centura Bucuresti.

In sectorul energetic, Uniunea promite realizarea centralelor Hidroelectrice Tarnita-Lapus-Testi si Islaz si continuarea privatizarilor in sistemul energetic prin majorarea capitalului social, sumele obtinute urmand sa fie utilizate pentru retehnologizare si investitii de mediu.

In agricultura, anunta demararea constructiei canalului Siret-Baragan, prin care se doreste rezolvarea problemei sistemului de irigatii din Moldova si Muntenia. Agricultorilor le sunt promise subventii la nivelul fermierilor din vest, iar USL va acorda subventii pentru cercetarea din agricultura, pomicultura, zootehnie si celelalte domenii, in acord cu Comisia Europeana.

Pentru dezvoltarea satului romanesc, USL anunta modernizarea infrastructurii de utilitati: canalizare - de la 62% in prezent, la 90% pana in 2016; electrificare - de la 83% in prezent, la 100% in 2014; un program de construire, modernizare si reabilitare de drumuri judetene si comunale si cresterea accesibilitatii locuitorilor din zonele izolate; un program de reabilitare si intretinere ale dispensarelor.

Pentru stimularea sectorului privat si a investitiilor, USL propune masuri precum scutirea de impozitare pe perioada de 5 ani a dividendelor reinvestite in utilaje, echipamente tehnologice si cercetare-dezvoltareinovare, infiintarea unei firme in trei zile, mentinerea optiunii intre cota unica de 16% pe profit si 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi.

USL anunta introducerea taxei pe tranzatii financiare pe model european, in acord cu toate statele UE, dar si adoptarea unei noi legi pentru IMM, care are la baza transpunerea in legislatia romaneasca a legii europene privind intreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#masuri economice USL, #program guvernare USL, #USL impozit venit diferentiat, #scadere taxe, #vanit minim USL , #stiri Uniunea Social Liberala