Sapte milioane de romani, pacaliti de USL (Opinii)

Miercuri, 22 August 2012, ora 23:23
9255 citiri
Sapte milioane de romani, pacaliti de USL (Opinii)

Trebuie sa recunoastem ca referendumul s-a dovedit un mare joc in stilul poker, unde ar fi gresit sa spunem ca a castigat Traian Basescu. Corect e sa afirmam ca a pierdut USL.

Este uluitor sa observi ca USL a avut in mana patru asi, iar Basescu a castigat cu doi septari. Cine cunoaste jocul, stie ca acest mod de a castiga este cea mai corecta cacealma, o varianta recunoscuta ca valabila si corecta de catre toti pokeristii.

Asii din mana USL

Cei patru asi ai USL erau vizibili cu ochiul liber: populariatatea guvernelor anterioare se erodase grav, prestigiul presedintelui se festelise primejdios, in aer plutea nelinistea, iar oamenii doreau o schimbare.

Schimbarea le-o oferea USL, care crestea in sondaje vazand cu ochii, desi romanul de rand nu intelegea prea bine nici ce-i stanga, nici ce-i dreapta si nici nu parea ca are vreo atractie pentru figura adormita a lui Crin Antonescu sau cea smecheroasa lui Victor Ponta.

Putina lume a bagat de seama ca, in doua luni de guvernare, USL n-a facut alta isprava decat stabilirea "celui mai bun guvern al Romaniei", din care a retras rapid o plagiatoare, un interzis pentru conflicte de ineterese, plus inca un palgiator. In scurt timp, a aparut chiar o remaniere in toata regula, care se pare ca nu s-a terminat nici astazi - de bun ce era guvernul Ponta.

Totusi, alta varianta nu exista, guvernul promitea lapte si miere, Ponta se dadea mare, Antonescu ii tinea isonul, iar USL era pe cai mari.

Prima greseala mare a USL

USL ar fi castigat detasat si nu trebuia sa faca eforturi pentru asta, daca nu s-ar fi caznit din rasputeri sa piarda. Infantilismul liderilor - prezis de Traian Basescu - si-a spus cuvantul. Caci ce altceva decat infantelism este sa declansezi un al doilea refendum national, dupa ce pierdusesi unul, fara sa te bizui de la inceput pe liste corecte, poate chiar convenabile?

USL a pornit la razboi cu armele ruginte. Nici prin cap nu i-a trecut varianta ca poate sa piarda prin neprezentare la vot. Ar fi fost mult mai usor sa fi actualizat listele la gramada si ante factum, decat sa dea din colt in colt, dupa ce CCR a pus ochii pe ele, gata intocmite.

N-as vrea sa fac sugestii atunci cand razboiul este terminat si se arata multi viteji dar nici nu-mi vine sa nu ma mir, vazand diferitele socoteli pe care le-a facut USL in ultimele zile, numarand mortii, expiratii, divortatii, mutatii si alte categorii care, numai cand le pronunti denumirea, le simti cusute cu ata alba.

Scuza ca listele fac parte din mostenirea trecutului este si ea de ordinul infantilismului: daca stii ca armele sunt ruginite si cumparate de la solduri, mai bine nu pleci la atac, decat sa pierzi batalia, pentru ca nu iau foc.

Greseala cpaitala a USL este ca n-a verificat listele, de a caror importanta trebuia sa-si dea seama cand pornea la atac, nu dupa ce a ajus sa-si linga ranile.

A doua greseala enorma a USL

Cea de a doua mare greseala a USL a fost fara indoiala graba, cea care totdeauna strica treaba. Se vede de la distanta ca seful de stat major al bataliei, maresalul Felix, a intocmit planul de lupta din varful pixului si fara harta, subestimand sansele adversarului.

Nu poti planui un al doilea referendum, dupa ce stii ca ai iesit festelit de la primul, decat numai cu un program bine calculat si pus la punct milimetric.

Dar aparentele arata ca planul de bataie s-a facut intr-o dimineata pe stomacul gol, a doua zi s-a schimbat presedintele Camerei, a treia zi cel al Senatului, in ziua urmatoare Avocatul Poporlui si, pana la sfarsitul saptamanii, ar fi fost schimbata si CCR, daca nu aparea Europa, sa-l traga de urechi pe protagonistul Ponta.

Cu aceeasi graba, a fost supendat presedintele si s-a declansat referendumul la mai putin de 30 de zile, termen constitutional, dovedindu-se astfel cat de ahtiat era Antonescu sa se aseze in scaunul lui Basescu, de la Cotroceni. Graba si-a spus cuvantul.

A treia greseala uriasa a USL

A treia greseala a fost indiscutabil alegerea momentului. Stim din istorie ca niciun general n-a delcansat un atac de anvergura pe canicula. Se spune ca Alexandru Macedon a amanat patru lupte din cauza soarelui dogorator. Crin si Ponta n-au tinut seama de codul galben si au chemat oastea la lupta pe arsita.

Aici, a contribuit fireste si tactica inamicului, care si-a ferit ostile de insolatie. Intr-o astfel de zi, cand medicii recomanda sa stai acasa, babele lesinau in plina strada, mosii sunt invitati sa nu umble creanga, iar primariile pun corturi pe la raspantii ca sa bea copiii apa plata, nu e greu sa convingi alegatorii sa petreaca referendumul in familie.

Am credinta ca multi dintre cei neprezentati de fapt nu s-au grabit sa raspunda la apelul lui Basescu sau al lui Blaga. Nu s-au dus din proprie initiativa. Intr-o zi frumoasa de septembrie, prezenta ar fi aratat altfel.

La ora asta, grupuri de nemultumiti protesteaza violent in Capitala si in provincie, contra CCR. Au gresit adresa. Corect ar fi sa protesteze contra USL, principalul vinovat, din pricina caruia demisia presedintelui n-a reusit.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Traian Basescu prersedinte suspendat, #Victor Ponta premier, #protesteaza violent , #Crin Antonescu