Revista presei: Scurt inventar al problemelor din Opozitie

Vineri, 26 August 2011, ora 08:52
2010 citiri
Revista presei: Scurt inventar al problemelor din Opozitie
Foto: Arhiva

Presa centrala de vineri face un scurt inventar al problemelor din partidul lui Victor Ponta, formatiune care, in opinia lui Adrian Nastase, nu va face alianta cu PDL, chiar daca Guvernul Boc incearca o apropiere de social-democrati.

De asemenea, cotidienele centrale comenteaza adversitatea politica dintre liberalii Dinu Patriciu si Crin Antonescu. Tensiuni exista si in multe filiale PSD si PNL, iscate de faptul ca in fiecare judet vor fi desemnati candidati comuni atat la sefia consiliului judetean, cat si la primaria municipiului.

"Un puci amanat in PSD", titreaza Evenimentul Zilei, care face o trecere in revista a problemelor care macina formatiunea la carma careia se afla Victor Ponta. Social democratii tin prima pagina si a cotidianului Romania Libera: Adrian Nastase, presedintele CN al PSD, apreciaza ca "Se incearca apropierea PDL de PSD".

Si in PNL exista probleme, insa Dinu Patriciu spune ca nu se astepta la o deteriorare a relatiilor cu Crin Antonescu si a adaugat ca "Adversitatea politica nu trebuie sa se transforme in dusmanie".

"Tandemuri cu scantei in USL", titreaza si Adevarul, care prezina tensiunile din USL si precizeaza ca discutiile privind desemnarea candidatilor la alegerile locale de anul viitor sunt in toi.

Evenimentul Zilei: Un puci amanat in PSD

Nemultumitii din PSD incearca sa organizeze si sa forteze mana lui Victor Ponta sa imparta cu ei volanul partidului.

Miza, scrie Evenimentul Zilei, este accesul la resursele promise prin intrarea la guvernare. "Opozitia din Opozitie", apreciaza jurnalistii, este reprezentata de toti cei care nu sunt agreati de trio-ul Victor Ponta-Adrian Nastase-Liviu Dragnea.

Relevanta a fost o scrisoare pe care se pregateau sa o semneze circa 20 de apropiati ai lui Geoana - primari, fosti parlamentari si secretari de stat. Conform textului, sustin surse din PSD, se cerea convocarea Consiliului National pe motiv ca partidul a luat-o intr-o directie gresita.

Ca finalitate, se urmarea repunerea lui Mircea Geoana "in drepturi", adica in conducerea PSD.

Jurnalul National: Se incearca apropierea PDL de PSD

Desi partidul condus de Victor Ponta are probleme, Guvernul incearca sa se apropie de aceasta formatiune politica, sustine Adrian Nastase. Totusi, PSD nici nu se gandeste sa ia in calcul ipoteaza unei aliante cu PDL-ul.

In opinia lui Nastase, relateaza Jurnalul National, "frica" pe care o manifesta cei de la PDL este fireasca, dar democrat-liberalii ar trebui sa fie constienti "ca propaganda pe care o fac in ultimele zile nu poate sparge unitatea Opozitiei".

"Apreciez preocuparea permanenta atat a presedintelui Traian Basescu, cat si a altor reprezentanti ai PDL pentru soarta USL. Este o dovada clara a faptului ca proiectul opozitiei unite si-a atins unul dintre scopuri - acela de a construi o alternativa viabila la actuala guvernare - si ca el da fiori reci puterii portocalii. In acelasi timp, vreau sa ii asigur pe cei de la PDL ca USL isi consolideaza unitatea", a afirmat Adrian Nastase.

Romania Libera: Patriciu, despre Antonescu: Cred ca adversitatea politica nu trebuie sa se transforme in dusmanie

Si in PNL exista tensiuni politice. Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a comentat ca nu se astepta la o deteriorare a relatiilor cu Crin Antonescu si a adaugat ca, in ceea ce-l priveste, mereu a fost de parere ca adversitatea politica nu trebuie sa se transforme in dusmanie.

"Nu ma asteptam la o deterioarare a relatiilor si de altfel, uman, in ceea ce priveste relatia directa, cel putin pana la ultimul contact pe care l-am avut, acum catava vreme, ea era foarte buna. Nu stiu care este atitudinea lui Crin, dar in ceea ce ma priveste eu am crezut intotdeauna ca adversitatea politica nu trebuie sa se transforme in dusmanie. Am vazut prin alte parti, prin alte culturi oponenti politici care erau foarte buni prieteni - jucau golf impreuna cu o placere", a spus Patriciu, citat de Romania Libera.

Adevarul: Tandemuri cu scantei in USL

Disensiuni exista si intre PNL si PSD. In interiorul USL discutiile privind desemnarea candidatilor la alegerile locale de anul viitor sunt in toi.

Victor Ponta si Crin Antonescu sunt asteptati sa medieze neintelegerile create in multe filiale. In fiecare judet vor fi desemnati candidati comuni atat la sefia consiliului judetean, cat si la primaria municipiului, subliniaza Adevarul.

Potrivit principiului paritatii prevazut in protocolul USL, social-democratii trebuie sa desemneze 21 de candidati la sefia consiliilor judetene, iar liberalii cu unul mai putin. In schimb, fiecare din cele doua partide va propune pentru primariile resedinta de judet cate 20 de aspiranti la fotoliul de primar.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#tensiuni politice usl, #crin antonescu dinu patriciu pnl , #stiri Uniunea Social Liberala