Razboiul din USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 12:52
8060 citiri
Razboiul din USL (Opinii)

Razboiul dintre Antena 3 si Romania TV este o manifestare vizibila a razboiului surd din USL, dar nu numai.

Sa ne intelegem, nu vorbim despre doua televiziuni independente. Vorbim despre cele doua televizuni de stiri patronate de politicieni. Antena 3 este a lui Dan Voiculescu, iar Romania TV a lui Sebastian Ghita, deputat PSD, un apropiat al lui Victor Ponta.

Pentru fraternizare si coabitare cu dusmanul de la Cotroceni, Victor Ponta este sistematic tocat la Antena 3 pe toate tonurile posibile, de la bascalie si amenintare voalata, pana la limita sudalmei.

Premierul si PSD nu riposteaza direct, ci prin televiziunea domnului Ghita, care nu iarta aripa Voiculescu-Antonescu, de cate ori are ocazia.

Razboiul are si tuse grotesti, atinse, de exemplu, atunci cand Mircea Badea le-a urat "colegilor" sai de la RTV, Corina Dragotescu si Catalin Striblea, "sa moara in chinuri". Imi amintesc cata revolta a starnit Traian Basescu atunci cand i-a urat Corinei Dragotescu, de-abia trecuta printr-o experienta de viata si de moarte, sa aiba parte de atata sanatate de cat adevar spune. Presedintele a fost inca elegant prin comparatie cu Mircea Badea.

Pentru Antena 3, televiziunea lui Sebastian Ghita este... "basista", ca doar n-o poate acuza ca e "pontista". Deocamdata, ca va veni si vremea acestei acuzatii intr-o zi. Ma rog, spectacolul ar fi pe alocuri amuzant si util ca indicator pentru tensiunea din USL, daca in el nu ar fi fost tarate institutii cu care nu e bine sa te joci, dar care la noi sunt mai mereu victime colaterale prin razboaiele politice.

Sorin Rosca Stanescu, securist cu acte in regula, a descins la el acasa, adica la Antena 3, de unde l-a acuzat pe Sebastan Ghita ca este ofiter SRI sub acoperire. Ba mai mult, ca si-ar fi bazat averea pe afaceri favorizate de aceasta calitate si de serviciul caruia i-ar aparatine. Fara dovezi desigur. La Antena 3 nu s-a inventat inca jurnalismul cu dovezi. Totul e... subiectiv.

Replica lui Sebastain Ghita a fost pe masura atacului: serviciile secrete sunt atacate cu tehnici sovietice. Extensia acestei replici oficiale, facuta pentru Ziare.com, a fost chiar mai interesanta: "Rusia nu a plecat niciodata de aici. E ascunsa in conturile si interesele acestor fosile comunistoide". Ba a introdus in ecuatie si niste conturi din Cipru, despre care ar urma sa aflam lucruri interesante.

Cat timp insa nu a dat un raspuns direct acuzatiei lui SRS, beleaua a picat pe George Maior, obligat sa explice inexplicabilul: poate un ofiter sub acoperire sa fie parlamentar, nu e incompatibil? Geniala intrebare, ma mir ca nu s-a gandit cineva sa-l intrebe asa ceva pe seful CIA.

Dar replica incompleta a lui Sebastian Ghita a deschis un alt front in interiorul USL. Domnia sa vorbeste despre tehnici sovietice, ceea ce readuce in prim plan o tema din vara trecuta, cand USL era acuzat ca indreapta Romania spre orbita Moscovei. Nu tot USL, spune Sebastian Ghita in subtext, ci doar aripa PNL-PC, in timp ce PSD ar fi, se-ntelege, aripa proamericana.

Suna a paradaox, dar cam asa si este. Daca liberalii au alunecat intr-un antioccidentalism si un nationalism primitiv, PSD, mai de frica Bruxelles-ului, mai de grija Washingtonului, incearca sa mai salveze aparentele.

Dincolo de acest razboi din interiorul USL, exista chestiuni serioase peste care nu cred ca putem trece cu usurinta. Pe de-o parte, iata cine sunt oamenii trimisi de USL in Parlament. Se acuza intre ei ca sunt securisti, oamenii Moscovei, ofiteri acoperiti care folosesc aceasta calitate pentru a se imbogati. Si nu este vorba despre dezvaluri ale presei sau ale Opozitiei, ci de propriile caracterizari.

Pe de alta parte, din nou serviciile secrete sunt tarate intr-un scandal sulfuros si devin tinta unor acuzatii grave, ca aceea la adresa prim-adujunctului SRI, Florian Coldea, cum ca ar incercat sa fure nu stiu ce afaceri prin intermediul serviciului de informatii. Sunt acuzatii neprobate, de o gravitate extrema, care mentin o institutie importanta, esentiala as zice, a statului intr-o zona gri.

Si, sigur, nu in ultimul rand, nu ma indoiesc ca in vorbele lui Sebastian Ghita e si o doza de adevar. Un adevar alarmant. Romania este in acest moment in mijlocul unei confruntari intre Occident si Rusia, iar vantul care bate dinspre Moscova e tot mai rece si mai puternic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#acuzatii parlamentari USL, #Ghita acuzatii Rosca Stanescu , #stiri Uniunea Social Liberala