Rafuiala USL cu diaspora (Opinii)

Joi, 09 August 2012, ora 00:15
11034 citiri
Rafuiala USL cu diaspora (Opinii)

Miza intregului scandal de cioplire a listelor electorale nu tine de decedatii neeliminati inca dintre votanti. Probabil ca exista si astfel de cazuri, insa putine, avand in vedere ca avem totusi o procedura standard computerizata de scoatere din sistem a CNP-urilor celor morti.

In orice caz, este practic imposibil sa descoperim pe liste un milion si jumatate de morti cu drept de vot. O asemenea mortalitate e posibila numai in caz de razboi sau molima.

Miza o reprezinta romanii aflati la munca in strainatate. Pe ei vrea sa-i scoata USL din listele electorale pentru ca numarul lor este suficient pentru a modifica cvorumul de la referendum. O asemenea masura nu este insa doar neconstitutionala, ci si profund antieuropeana, imorala si s-ar putea intoarce ca un bumerang in figura celor care se dau peste cap sa o puna in practica.

Romanii din strainatate au in continuare, dupa cum recunoaste chiar Victor Ponta, drept de vot. Il au cat timp sunt cetateni romani, indiferent ca traiesc in Patagonia sau in Alaska. Este adevarat ca daca si-au stabilit oficial resedinta in strainatate, ei nu pot vota la alegerile locale. In cazul acestui scrutin, domiciliul determina apartenenta la o anumita circumscriptie, deci optiunea intre anumiti candidati.

In cazul alegerilor prezidentiale si al referendumului, indiferent de tema lui, exista o singura circumscriptie, aceiasi candidati sau aceeasi intrebare pentru toti romanii, si pentru votantul de la Vascauti si pentru cel din Laponia.

Si atunci de ce sa faci diferente? De ce doar cel din Vascauti sa fie votant cu drepturi depline, iar cel din Laponia sa fie o cantitate neglijabila, in afara cvorumului? De ce romanului cu drept de vot din Patagonia sa-i fie luat dreptul de a transmite mesajul politic si electoral pe care il transmite oriunde in lume absenteismul?

Excluderea romanilor din strainatate de pe liste este un mesaj nationalist dur pe care Romania nu ar trebui sa-l transmita intr-o Europa care se doreste tot mai integrata. Pretindem drept de munca pentru romani pe intreg teritoriul UE, dar imediat ce-i vedem plecati ii scoatem din cvorumul de vot, ii trimitem intr-o zona electorala gri.

Socotim ca dreptul la libera circulatie este sfant si vrem in spatiul Schengen, calificam drept inacceptabila orice discriminare intre cetatenii europeni, dar facem noi insine discriminari intre romani, intre cei care traiesc in Romania si cei care se afla prin alte parti.

S-a tot facut caz de faptul ca generalul Pacepa ar fi pe lista electorala. Are tot dreptul sa fie cat timp si-a redobandit cetatenia romana. Nu ne place trecutul lui? Nu e cu nimic mai rau decat trecutul lui Felix Voiculescu, care nu numai ca este in mod legitim pe liste, dar incearca sa determine si modificarea lor.

Cand romanii plecati la munca in strainatate trimiteau milioane de euro in tara, contributie foarte importanta la PIB, ei erau adevarati eroi. O foarte mare parte din prosperitatea pe care a cunoscut-o Romania in anii dinainte crizei li se datoreaza. Si acum multi dintre ei castiga bani grei, desi situatia economica europeana s-a schimbat fundamental.

Asadar erau si sunt buni sa-i mulgem de bani, dar cand vine vorba de vot si liste ii dam la o parte. Nu mai conteaza. Doar romanii din tara fac cvorum si iau decizii. Si nici acestia cu totii, ci doar 8 milioane si jumatate, cei declarati vii de Crin Antonescu. Este o atitudinea total imorala.

Si imoralitatea aceasta va fi decontata. Unii dintre romanii acestia din strainatate, a caror excludere din liste o forteaza Crin Antonescu, se vor intoarce in tara. Cei mai multi au familii in tara. Familii care voteaza si sunt sigur pe liste. USL isi antagonizeaza aceasta categorie sociala si ar putea plati electoral aceasta antagonizare.

In loc sa incerce sa-i castige de partea ei, Puterea de la Bucuresti se leapada de vreo doua milioane de romani, asa cum niciun alt guvern si niciun alt partid din alta tara europeana nu si-au permis vreodata sa faca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#USL referendum romani diaspora, #USL drept vot diaspora, #drept vot romani strainatate , #Traian Basescu