Programul economic al USL: apa de ploaie (Opinii)

Sambata, 28 Mai 2011, ora 20:54
6313 citiri
Programul economic al USL: apa de ploaie (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Replica economica la actualele politici ale Guvernului a fost pe atat de asteptata, pe atat de neconvingatoare.

Nu difera semnificativ de promisiunile de campanie ale liberalilor, democrat-liberalilor sau socialistilor, pentru ca asta este: un program electoral, nu un set de masuri de relansare.

Si, trecand peste milionul de locuri de munca promis, care ne aduce in minte ca sintagma s-a aflat in gurile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase de fiecare data cand PSD a pornit spre urne, programul cred ca a fost scris la Casa Pionierilor.

Ar fi putut acest program sa ma convinga daca, pe langa anuntul reducerii costului muncii, stimularea sectorului privat, incurajarea capitalului romanesc, atragerea investitiilor straine, cresterea productivitatii si absorbtia banilor europeni, ganditorii PNL si ai PSD ar fi adus in fata natiunii si niste simulari.

De ce sunt ele vitale pentru ca electoratul sa vada ca in pachetul de tinte nu sunt doar cai verzi pe pereti? Pai asta ar fi facut diferenta. Oamenii ar fi putut sa traga singuri concluzia ca, spre deosebire de PDL, care ca sa reduca deficitul a trebuit sa umble la salarii, pensii, ajutoare sociale, si s-a imprumutat de la FMI pentru a nu lasa categorii intregi de oameni sub amenintarea pierderii oricarui venit, USL are o contraoferta care sa convinga ca masurile de austeritate nu ar fi trebuit luate.

E drept ca nici presa nu l-a asaltat pe Victor Ponta, announcer-ul USL, cerand calcule, parand a fi sedusa de faptul ca, in sfarsit, Opozitia aduce in fata natiunii propria viziune economica. Daca s-ar fi dezmeticit, ar fi putut sa intrebe cum va fi acoperit deficitul bugetar creat prin reducerea fiscalitatii si cresterea salariului minim, de ce nu va reveni imediat TVA la 19 procente, daca majorarea acesteia este atat de criticata, cum de altfel este criticata si optiunea platii de 16 la suta impozit pe profit sau 3 la suta impozit pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi, dar prevederea va fi mentinuta.

Si PD-L ar fi recurs la masuri de relaxare, daca n-ar fi avut FMI in ceafa, pentru simplul motiv ca orice guvernare si-ar dori sa ajute mediul privat. De altfel, le are in vedere pentru finele anului.

Pe urma, nu am inteles cum va reusi USL sa creasca cheltuielile publice de la 32 la 38 la suta, odata cu scaderea fiscalitatii. Bazadu-se, cumva, pe locurile de munca noi? Pai unde-i modelul matematic? Nu-i.

Cum nu exista nicio simulare care sa arate cum absorbtia mare de bani europeni va reusi sa contrabalanseze pierderile la buget - las la o parte "performantele" socialistilor cu fondurile de preaderare si "reusitele" liberalilor in materie de fonduri structurale.

Exista, totusi, o lumina in toata povestea si a fost adusa de Crin Antonescu: "este un program facut sa dea speranta, nu sa insele". Exact asta spunea si eu, vin alegerile.

Pai, daca-i asa, domnule presedinte al PNL - va spune asta un om care chiar a sperat sa vada pe masa Opozitiei alternativa viabila, bazata pe calcule precise - nu mai bine reveniti la singurul program care v-a consacrat si anume "jos Basescu!", pentru ca astfel nu puteti fi banuit de nepricepere?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#program economic USL , #PDL