Prizonierii votului negativ (Opinii)

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 23:58
5989 citiri
Prizonierii votului negativ (Opinii)

Sondajele de opinie, inclusiv cele ale PD-L, arata acelasi lucru: daca maine ar fi alegeri parlamentare, USL ar castiga detasat. Ca ar castiga cu 59% dupa cum arata ultima cercetare CURS sau cu mai putin, dupa cum arata sondajele comandate de PD-L, conteaza mai putin. Oricum am lua-o scorul este foarte mare, amintind de cele ale FSN-ului si ale continuatorilor acestuia din anii '90.

Asadar, romanii se pregatesc sa voteze masiv o noua constructie politica, alcatuita din figuri vechi, unele teribil de controversate, care rostesc aceleasi discursuri demagogice pana la greata in care nu mai crede nimeni. Adica se pregatesc sa voteze aceeasi Marie, sub alta palarie. Se pregatesc sa voteze o constructie politica fara o locomotiva autentica, caci Crin Antoenescu este mult sub scorul USL. O constructie poltica cu un program incropit pe genunchi.

Daca te uiti in el nu vezi nimic nou, nimic interesant, nu vezi nici macar o coerenta ideologica si nici nu ai cum cat timp cele cele doua componente principale sunt incompatibile, iar PC nu este partid, ci trust de propaganda. Sunt in ceata aspecte de importanta capitala, de exemplu: statul va fi socialist sau liberal minimal, cota unica va supravietui sau va fi inlocuita de impozitul progresiv. Unele aspecte sunt complet contradictorii: protectia sociala va fi mare, salariile bugetarilor vor creste la loc si chiar mai mult decat atat, in timp ce impozitarea va scadea. Si banii se vor autogenera probabil in visteria statului, care va fi populata cu gaini zamislitoare de oua de aur.

Ma indoiesc insa ca macar 10% dintre votantii actuali ai USL s-au obosit sa citeasca macar cateva randuri din acest program. El exista ca sa fie ceva acolo intre niste coperti. Dupa cum mai indoiesc ca cineva asculta cu adevarat suvoaiele populiste care curg din gurile politicienilor. Au griji mai mari: Oana a fost sau nu insarcinata, pastreza sau nu Irina copilul si altele asemenea.

Si atunci cu ce i-a convins USL pe romani? Nu i-a convins. Munca de convingere a dus-o doar actuala putere prin propria ipocrizie, ticalosie si incompetenta. De fapt aceasta munca de convingere, dusa temeinic de 3 ani de zile, a avut doua tipuri de rezultate cuantificabile in sondaje.

Cei mai multi dintre alegatori au fost convinsi sa stea acasa. Caci, atentie, procentele USL nu se raporteaza la intreg electroatul, ci numai la cel care mai este dispus sa se duca la vot, in cel mai bun caz cam jumatate in mai toate cercetarile sociologice. Sigur ca si rezultatul votului se raporteaza tot la cei care au votat, nu la intreaga masa a electoratului, dar, de fapt, vorbim despre o majoritate dintr-o minoritate. Asta face ca situatia sa fie extrem de volatila, iar castigatorul nereprezentativ.

Pe altii, actuala putere i-a convins sa voteze USL in semn de protest, ca pedeapsa aplicata PD-L, adica sa dea un vot negativ. Aceasta este, de fapt, povestea trista a Romaniei in ultimii 10 ani, cel putin. In primii ani ai democratiei, cam pana in 1996 voturile au fost pozitive pentru ca mai exista speranta. A fost intai increderea fara margini in Ion Iliescu si FSN, apoi a venit vremea CDR care a capitalizat o asteptare enorma. Toti au dezamagit grav.

Si a inceput seria voturilor negative, alegerea intre doua rele. Oamenii nu s-au mai dus la vot pentru ca aveau incredere in cineva, ci pentru a fugi de un rau mai mare. Si pe masura ce in urne s-au tot descarcat energii negative, nu sperante si asteptari, prezenta a fost in continua scadere si este posibil ca la viitoarele alegeri absenteismul sa ajunga la cote record.

Romanii ar avea nevoie ca de aer sa dea un vot pozitiv, adica sa aiba din nou incredere si speranta de mai bine. Dar increderea trebuie construita, iar speranta redesteptata. Si asta nu poate face decat un partid proaspat, cu figuri proaspete, cu discurs proaspat, ai carui reprezentanti sa le contureze romanilor, in cuvinte simple, coerente si oneste, nu pespectiva unui belsug brusc picat din cer, ci a unui viitor predictibil. Ca dovada, potrivit sondajului CURS peste jumatate dintre romani vor in primul rand locuri de munca, stimularea agriculturii si combaterea coruptiei, si doar 15% se gandesc la pensii si salarii mai mari.

Deocamdata asa ceva nu se arata, asa ca alegatorii care nu se lasa mituiti cu pungi de faina sau promisiuni desarte raman prizonierii unei alegeri mizerabile: absenteism sau vot negativ.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#USL sondaje, #PDL USL sondaje, #alegeri USL PDL , #PDL
Comentarii
Poza Yahoo
Yahoo
rank 5
"Sondajele de opinie, inclusiv cele ale PD-L, arata acelasi lucru: daca maine ar fi alegeri parlamentare, USL ar castiga detasat. Ca ar castiga cu 59%"