Primul ascultat al tarii (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 08:23
3531 citiri
Primul ascultat al tarii (Opinii)

Iata ca s-a intamplat si inimaginabilul, presedintele Traian Basescu a fost "tras" pe banda de servicii, iar conversatii private ale sefului statului sunt acum publice, asa cum s-a intamplat in zeci de alte cazuri pana acum. Totul "scurs" profesionist, pe surse si catre sursele de incredere.

Stenogramele publicate pana acum, cu cele doua discutii dintre Basescu si Sorin Blejnar, au insa ceva aparte, ceva care le face sa se deosebeasca de celelalte.

A fost lesne de observat faptul ca tot ce s-a "scurs" dinspre DNA si/sau servicii catre presa in materie de interceptari telefonice avea un scop evident - discreditarea ascultatului. De altfel, majoritatea convorbirilor publicate in ziare nici macar nu aveau legatura cu cazul in care respectivul indezirabil era cercetat sau judecat. Insa acestea relevau un anumit comportament, unul care indigna opinia publica si care condamna cu mult inaintea sentintei instantei.

Ei bine, in cazul Basescu e altceva. Presedintele este sunat de seful ANAF, la data respectiva, care asteapta instructiuni, transformate ulterior in "sfaturi", cu privire la executarea unei companii straine care nu a respectat clauzele privatizarii si care vrea sa se foloseasca de un artificiu pentru a nu varsa cateva sute de milioane de dolari la bugetul de stat.

Si, spre deosebire de ceilalti "ascultati", care s-au compromis definitiv in asemenea discutii private oferite publicului flamand, presedintele Traian Basescu apare ca si cavalerul in armura pe cal alb din basme. El nu ii ordona, asa cum ne-am fi asteptat, ci il sfatuieste pe Blejnar sa nu lase atras in capcana intinsa de strainii perfizi si sa faca tot posibilul pentru a recupera banii poporului, vorba "domnului" Dan.

Mai mult, in cea de-a doua convorbire, seful statului chiar ii spune sefului Fiscului ca nu are atributii pentru a interveni si il directioneaza pe acesta, sfatos, catre prim-ministru, care ar fi mai pregatit si ar avea si parghiile legislative. Curat constitutional!

Imediat ce au aparut primele stenograme in care Traian Basescu este personaj central, nu putini au fost cei care au clamat o schimbare a polului puterii. In sensul in care presedintele ar fi fost lasat din brate de Parchete, in special DNA, si de serviciile secrete. Numai ca, asa cum am vazut, la o privire mai atenta, interceptarile cu seful statului sunt diametral opuse fata de celelalte.

Bun, daca aceste dezvaluiri nu il pun intr-o lumina tocmai proasta pe Basescu, desi exista scaparea minora cand acesta sustinea ca nu il cunoaste pe Blejnar, dar e vorba de detalii nesemnificative, ba chiar dimpotriva, care este rostul lor?

Pai sa vedem. Dupa ce a revenit la Cotroceni neasteptat de discret, in urma nevalidarii referendumului, Traian Basescu a ales o tactica prudenta. Presedintele

jucator de altadata s-a transformat peste noapte in presedintele tacut, omul care a cedat, cu cateva exceptii, puterea dusmanilor uselisti si care ii lasa pe acestia sa

isi franga gatul cu gratie.

In timp ce liderii USL comit gafa dupa gafa, el apare brat la brat cu liderii europeni, lideri care i-au facut onoarea de a veni chiar la el acasa. Oricat ar fi

incercat oamenii Puterii sa ii discrediteze, un Barosso, Merkel sau Reding au o anvergura de care Ponta si Antonescu nu se pot apropia si nici nu dau semne ca si-ar dori acest lucru.

Remarcabil este faptul ca Basescu nu a aparut ostentativ in fata poporului, nu s-a afisat cu liderii UE, nu i-a prezentat ca pe niste trofee personale, ba chiar a dat impresia, prin aceasta discretie care nu il caracterizeaza, ca lucreaza pentru bunastarea Romaniei, incercand sa repare ceea ce altii au stricat.

Au plecat popularii europeni si au aparut stenogramele. Din nou, presedintele apare ca omul care face tot posibilul ca Romania sa nu piarda o suma uriasa de bani. Si, iarasi, el tace.

Intre timp, Victor Ponta si Crin Antonescu isi pun singuri piedica dupa piedica, iar alianta formata cu singurul scop de a-l scoate in suturi pe Basescu de la Cotroceni se prabuseste in sondaje. Se prabuseste este termenul corect pentru ca ar fi un dezastru ca uniunea celor mai mari doua partide ale Romaniei, capusata de alte doua, sa nu obtina mai mult de 50% din voturi la alegerile din decembrie. Iar cele mai recente previziuni arata ca USL se indeparteaza tot mai mult de aceasta tinta.

De fapt, Traian Basescu face acum ceea ce trebuia sa faca fosta Opozitie in vara. In loc sa se grabeasca hamesiti la putere si sa incerce o debarcare pripita a presedintelui, uselistii ar fi trebuit sa astepte linistiti in bancile Parlamentului

compromiterea Guvernului Ungureanu, amplificarea nemultumirilor populare si alegerile, anticipate sau la termen.

Apoi, cu o baza electorala care ajungea si la 60%, daca nu chiar mai mult, ar fi putut atinge lesne unicul obiectiv - debarcarea lui Basescu.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Basescu stenograme Blejnar, #Basescu interceptari DNA, #Basescu USL lideri europeni , #Traian Basescu
Comentarii