Portret al golanului la batranete. 23 de ani fara Ceausescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 22:14
4058 citiri
Portret al golanului la batranete. 23 de ani fara Ceausescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu amutea in fata multimii care maraia pentru prima oara catre comandantul sau suprem.

Emotia acelui moment ar fi suficienta ca lectie pe care istoria o lasa posteritatii oricui vrea sa invete ce inseamna bataia de joc continua pe spinarea fie ea si a unui popor care accepta resemnat multe, punandu-le toate in seama destinului inciudat.

Bucuria eliberarii de sub dictatura lui Ceausescu a disparut destul de repede, iar entuziasmul s-a stins in dezamagire. Ultimii ani de austeritate au transformat-o in furie si frica. Aceste doua sentimente au fost, in realitate, cele care i-au determinat pe 9 decembrie pe majoritatea celor care au votat sa isi indrepte stampila intr-o asemenea masura catre o singura formatiune - uniune de forte politice, USL. In acest context, alegerile de anul acesta sunt poate mai reprezentative decat toate celelalte de pana acum.

Prea multe dezamagiri au condus la sentimentul - judecata ca intreaga clasa politica e o aceeasi mizerie, care a furat tot ce s-a putut si nu a facut decat sa isi asigure privilegiile pana la a saptea spita. Intr-un anume fel, votul intr-atat de mare acordat USL exprima intocmai concluzia trasa de "popor" dupa 23 de ani de democratie bizara in stil balcanic. Au votat atat de multi cu o imposibilitate ideologica tocmai pentru ca ea a luat nastere cu un singur scop - sa puna capat expansiunii de putere a lui Traian Basescu.

Din acest punct de vedere, toate spaimele si spasmele celor care deja s-au aruncat in negura istoriei, odata cu venirea la putere a USL, au toate motivele sa se intoarca la locurile lor: Uniunea Social Liberala nu va mai respira nici macar o singura ora din momentul in care Traian Basescu nu va mai fi la Cotroceni, daca nu cumva isi va da sfarsitul dinainte.

Dar nici nu au apucat sa isi savureze rezultatul cei mai frustrati dintre votanti, ca reprezentantii in care isi pusesera sperantele s-au si intors la ceea ce stiu ei mai bine sa faca: golanii care sa para mici aranjamente in numele compromisului in interes national.

Or, dupa ce un procent atat de mare de romani si-a pus ce i-a mai ramas din incredere pe buletinele de vot in dreptul USL, ce au facut primul lucru liderii lor cei mai de marca? S-au dus pe ascuns si s-au ploconit in fata celui care a stiut sa-i fraiereasca de fiecare data pana acum. Presedintele nu a scapat nici de aceasta data ocazia, fluturand la Bruxelles liderilor europeni asigurarea mandatului sau pana la final, insa "acordul" semnat cu Ponta pe sub masa, dar pe deasupra Constitutie, nu face altceva decat sa ignore votul covarsitor primit de USL pe 9 decembrie.

Daca liderii Uniunii Social Liberale nu vor intelege ca cearta lor pe ciolan, ministere si functii (care continua inca in timp ce scriu aceste randuri) da mai prost ca niciodata in ochii poporului si o vor prelungi intr-o noua spoliere a banului public, neinvatand nimic din lectia primita de PDL pentru ca a facut acelasi lucru cu cinism in plina criza, atunci Guvernul Ponta se poate pregati deja pentru actiuni de protest fara precedent impotriva-i. Pentru ca, dupa votul de pe 9 decembrie, frica si spaima care au dus romanii la urne se vor transforma in furie si dorinta de a-si face dreptate singuri.

Astazi, poate mai mult decat in oricare alta zi, politicienii si mai ales liderii lor ar trebui sa isi aminteasca de 21 decembrie '89 si de forta uriasa a maselor care nu mai au nimic de pierdut si nimic de castigat. Si care, obosite si de libertate si de mascarada democratiei autohtone, ies sa isi faca dreptate singure in fata urmasilor lui Ceausescu - securistii, utecistii, comunistii si turnatorii de ieri, astazi niste imbuibati blindati in privilegii si imunitati si infratiti toti intr-o intelegere compromitatoare "in interes national".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#rezultat alegeri USL vot, #romani dorinta schimbare Basescu, #23ani Revolutie , #Crin Antonescu
Comentarii