"Poporul" USL, pe National Arena - mici, bere, discursuri si pa! - Fotoreportaj Ziare.com

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 14:24
8193 citiri
"Poporul" USL, pe National Arena - mici, bere, discursuri si pa! - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

USL-ul si-a incolonat, miercuri, sustinatorii, si i-a trimis sa ocupe, disciplinati, Arena Nationala. Ca la meciurile de fotbal, penelistii-n pelerine galbene si pesedistii cu berete si esarfe rosii au intrat cu bilet si au fost separati, in peluze, unindu-si fortele doar la "Huoooo, Basescu!".

Sutele de autocare pline cu simpatizanti USL adusi din toate colturile tarii au inceput sa ajunga inca de la amiaza. O multime ros-galbena a colorat zonele care imprejmuiesc stadionul, anticipand o prezenta masiva la ceea ce USL a anuntat cu surle si trambite a fi cea mai ampla miscare politica de dupa Revolutie.

Cu doua ore inainte de a incepe marele miting, in parcarea stadionului s-au incins gratarele si micii incepeau sa sfaraie. Suporterii USL coboara din autocare inarmati cu arsenalul clasic al mitingurilor: steaguri, pancarte, fluiere, portavoci si lozinca de baza "Jos Basescu!".

Cativa dintre oamenii adusi cu arcanul se opresc sa cumpere un mic care merge ca uns c-o doza de bere. Cate-un barbat erijat in lider ordona regruparea si imparte, din navetele de plastic, sandvisuri si sticle de apa minerala gratis. Apoi se indreapta toti, incolonati, spre noul stadion ridicat pe locul fostului 23 August.

La intrarea-n stadion, lumea se imparte-n doua tabere. Cei mai animati sunt tinerii-n pelerine galbene, cu inscriptia "Relu Fenechiu deputat". Pustanii pun de-o hora in fata intrarii J de pe Arena Nationala si maresc ritmul cand se apropie camerele de filmat de ei.

La miting cu scutire

Un baiat lungan decide sa raspunda, in numele grupului, la intrebarile din partea reporterilor: "ba trebuia sa fim la scoala, da' avem scutire".

Cealalta tabara, mai stinghera, e cea a pensionarilor. Accesorizati cu berete rosii ca ale lui Mazare ori cu esarfe din organza, batranii se minuneaza de bijuteria arhitecturala. "Ce mica-i lumea", imi spun, cand dau nas in nas cu vecina mea octogenara, venita tocmai din nordul Bucovinei.

Poarta pe cap baticul cu care se duce, de cand o stiu, duminica la biserica. L-a lasat acasa pe barbata-su, sa se ocupe de-ale gospodariei, "si-am venit si eu, maica, sa vad Bucurestiul, ca muream si nu mai apucam". E incantata nevoie mare de sandvisul de la soferul de autocar, dar se dezumfla cum afla ca nu poate intra cu sticla de apa pe stadion. Imi ureaza un "Doamne ajuta!" si se incoloneaza cand aude, la portavoce, "Suceava!".

Mai sus, pe scari, Marian Vanghelie o face pe amfitrionul si ii pupa italieneste, pe ambii obraji, pe participantii abia descarcati din autocare. "Bine ati venit la miting", se ploconeste el oamenilor din dreapta si din stanga treptelor.

Jurnalistii-l roaga sa comenteze candidatura lui Gigi Becali pe listele USL. "A zis domnul presedinte Antonescu tot ce era de zis. Extractati de aici ce vreti dumneavoastra", a raspuns, scurt, primarul. Dezamagiti, jurnalistii il fugaresc pe Andrei Nastase, de la care nu obtin, insa, nici macar un "nu comentez".

Cum s-a pregatit stadionul pentru miting

Pe stadion, accesul se face pe baza ecusoanelor cu "Organizator VIP", "Organizator", "Presa", "Invitat", "Prim Ajutor".

Un grup de participanti se cearta cu barbatii masivi, de la firma de paza, care nu le permite sa intre fara bilet. Cativa tineri, plasati in colturi strategice, observa incidentul si impart imediat cartoane cu sigla USL, care garanteaza accesul la miting.

Inauntru, e coada mare la popocorn si la suc. Berea s-a epuizat inainte sa inceapa evenimentul, iar hot-dog se mai gaseste doar in zona VIP. Bannere cu mesajul "USL Unica Solutie Legitima", scrise in fiecare culoare a drapelului, sunt puse langa scena si, pe fiecare scaun, este cate-un carton cu sigla USL.

Pe un alt banner, montat pe balustrada, stau scrise judetele, in ordine alfabetica. Gorjul, unde va candida Victor Ponta, e asezat strategic la fotoliile de la VIP.

Pe cele patru monitoare gigant ruleaza imagini cu panorama stadionului, iar din cele 14 puncte unde au fost montate boxe rasuna "Eye of the tiger", urmata de "We will rock you".

Antonescu la TV - mitingul intarzie

Mitingul trebuia sa fi inceput de 20 de minute, participantii s-au cam plictisit. Unii au facut un picnic ad-hoc pe portiunile de gazon care au ramas neplacate si, de la atat popcorn king-size, pe stadion miroase a cinema. Alti participanti fac avioane din cartoanele cu USL, pe care le-au gasit pe scaune. Cum bucata de hartie-i tare si nu foarte maleabila, avioanele cad direct in bot.

Valeriu Zgonea paseste primul pe covorul rosu. Evenimentul mai intarzie putin, Crin Antonescu-i in direct la Antena. Pe ecran ruleaza acuma imagini de la mitingul USL din iarna, de la Arcul de Triumf. Mesajele precum "Jos Guvernul!" sunt bulversante pentru unii manifestanti.

Mircea Diaconu e si el pe stadion, se pozeaza cu simpatizantii USL. Ecaterina Andronescu calca pe covorul rosu, flancata de SPP-isti. Intre timp, pe scena au fost asezate, in semicerc, cate doua randuri de scaune, in spatele pupitrului alb de la care vor vorbi mai marii USL. De o parte si de alta a covorului rosu sunt aranjati tinerii imbracati in tricouri albe, cu sigla Uniunii.

Din boxe rasuna o voce care face prezenta, in ordinea alfabetica, a judetelor. Se incepe cu B si se revine la Alba. Se anunta ca sunt 60.000 de oameni pe Arena Nationala si participantilor li se spune sa se ridice-n picioare.

Manifestantii mai aplauda putin, Crin Anonescu termina interventia la televizor si-si face aparitia, in capul scarii, alaturi de colegul sau de alianta. Pe stadion se fac valuri, penelistii si pesedistii, pozitionati in laturile opuse ale stadionului, fac front comun si striga "Huo, Basescu" si "Romania!".

Un suporter USL il cearta pe Antonescu si-i reproseaza absentele din Senat: "Vreti sa fiti presedinte? De ce nu mergeti la sedintele parlamentare?". Liderul PNL ignora incidentul. Face o baie de multime, alaturi de Ponta. Cei doi strang mainile si se pupa in functie de doctrina pe care-o reprezinta: Ponta-n stanga, Antonescu-n dreapta.

Candidatii la parlamentare au urcat si ei pe scena si s-au asezat pe scaunele pozitionate, anterior, in semicerc. Scarile metalice pe care stau cocotati reprezentantii presei, si asa aflate intr-un echilibru precar, incep sa se clatine: fiecare jurnalist vrea cel mai bun cadru cu sefii Uniunii.

In boxe rasuna acum imnul, pe care-l canta Andra. Nu se sare, ca alta data, peste partea cu "Traian" si, chiar daca pe cele patru ecrane gigant ruleaza cuvintele imnului, ca la karaoke, manifestantii de langa scena canta, in gluma, "Trei culori".

Ioan Ghise, abia intors de la protestul de la Palatul Parlamentului, unde avea loc Congresul PPE, contrasteaza cu ceilalti colegi ai sai din USL, dichisiti la pantofi si costum. Imbracat intr-un tricou, Ghise, mazilit de PNL Brasov, n-a prins loc pe scena, langa candidatii la parlamentare. Sta intr-un fotoliu in aceeasi zona in care la meciuri sta Gigi Becali si filmeaza cu telefonul discursul presedintelui PES, Serghei Stanisev.

Multimea de pe gazon incepe sa se disperseze. In timpul discursului pe care-l sustine Daniel Constantin, participantii anima, cum pot, atmosfera: se bat cu ghemotoace facute din pliantele electorale, se dueleaza cu pancarte si isi fac palarii din cutiile goale de popocorn. In ciuda interdictiilor, pe stadion se fumeaza si se sparg seminte.

Cel putin 5.000 de oameni au parasit deja stadionul. Ajung, destul de usor, chiar in fata scenei in momentul in care la tribuna vine Victor Ponta. In spatele lui se arunca confetti. Jumatate de stadion de goleste in timp ce vorbeste premierul, insa situatia-i salvata de UNPR, care aduce un banner imens, cam 40x30 de metri, care acopera un sector intreg. Femeile de langa scena nu-s interesate deloc de discurs, dar cad de acord, la unison, ca Ludovic Orban e "un barbat bine".

Crin Antonescu sta mai putin la microfon decat colegul sau de alianta. Il contrazice pe Constantin si spune, de mai multe ori, ca, daca PDL se afla la Palatul Parlamentului cu Europa, USL e pe Arena Nationala, cu poporul. Poporul nu prea este insa cu USL-ul. Se pleaca in masa si pe stadion mai raman doar simpatizantii progresisti si cel mult 500 de persoane pe gazon.

Candidatii USL la parlamentare defileaza-n graba, in ordinea judetelor. Nimeni nu-i anunta, pe scena e forfota generala. Fac un exercitiu de imaginatie si incerc sa-mi dau seama cine-i barbatul care zambeste larg si face, amplu, cu mana.

Am un lapsus si-n minte imi vine doar "Miky". "Serbaneeee, succes, succes!", urla o batrana de langa scena. "Aaaa", mi-aduc imediat aminte. Batrana transmite, fiecarui candidat, acelasi mesaj de sustinere. Doar lui Dusa ii striga un "Domnul Mircea, salutari de la varul Alin".

Mitingul s-a terminat brusc, dupa ce au coborat de pe scena, in sir indian, si ultimii candidati. Multi manifestanti, scapati brusc de sarcina de partid, au luat-o vioi la picior, spre autocare. In urma a ramas un strat gros de gunoaie si uselistii care, pana-n miez de noapte, au dat declaratii la televizor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#miting USL Arena Nationala , #PSD