Ponta si Antonescu chiar sunt prieteni (Opinii)

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 14:20
4289 citiri
Ponta si Antonescu chiar sunt prieteni (Opinii)
Foto: Arhiva

Se spune ca statele si politicienii n-au prieteni, ci numai interese. Prietenia reprezinta o varianta a sentimentului de dragoste, un sentiment de factura pozitiva care sta sub semnul tutelar al lui Eros si care este menit sa contribuie la victoria binelui in lume.

Conform DEX, prietenia este un "sentiment de simpatie, de stima, de respect, de atasament reciproc care leaga doua persoane", precum si "legatura de colaborare bazata pe comunitatea de interese si de aspiratii". Este caracteristic mai ales varstei tinere, atunci cand personalitatea individului este mai putin subminata de egoismele funciare caracteristice si ele fiintei umane.

De aceea despre prietenie vorbim mai ales la adolescenta, cei maturi raportandu-se mai ales la notiunea, doar partial sinonima, de amici sau amicitie. Un fel de prietenie si ea, dar care se defineste mai ales prin a doua parte a definitiei de mai sus. Adica o forma tutelata de ideea unui convietuiri sub semnul unui interes comun.

Contempland aparitiile si evolutiile publice ale celor doi corifei ai Opozitiei actuale (fara a mai tine cont si de "ala micu") am putea crede si spune ca ei sunt intr-adevar ceea ce indeobste se numeste: "prieteni". Aparent, nu exista sau inca nu razbat din atitudinile lor publice accente care ar demonstra ca este doar o legatura de circumstanta, rod al intereselor comune ale celor doua partide a caror lideri sunt de a dizlocui de la carma actuala Putere in beneficiul propriu si in cel al poporului, daca am crede in litera afirmatiilor lor.

Aparitiile in tandem, care frizeaza, ce-i drept, pe alocuri, ridicolul, politetea cu care procedeaza unul fata de celalalt, afisarea si afirmarea permanenta a unei camaraderii care nu pare doar rezultatul unui joc de scena, confirma toate aceasta impresie.

Mai mult decat atat, distributia puterii pe care au imaginat-o si incearca s-o transpuna in fapt cei doi confirma un gen de relatie care trece dincolo de vorbe si de gesturi reciproce de afectiune. Cu atat mai mult, cu cat nu toti sunt de acord cu o asemenea impartire a cascavalului. Acestia fiind, fireste, cei care reprezinta partea mai "virila" a cuplului, adica pesedistii, care nu sunt prea incantati cu egalitatea proclamata a celor doi parteneri.

Daca nu ma inseala intuitia, as spune ca si recentul congres menit sa marcheze apoteotic unitatea si decizia de a izbandi a aliantei de stanga-dreapta a avut si menirea de a-i determina pe acesti cartitori, sa inghita, macar deocamdata, pilula amaruie care consfintea, in perspectiva, pierderea pentru ei a celei mai inalte demnitati din stat in favoarea liberalului cu nume de floare. E aproape sigur, insa, ca acceptarea va fi fost acompaniata pentru multi dintre ei cu hotararea murmurata dor in barba si traductibila prin zicerea: "Mai vedem noi!"

Singurul lucru care ma pune pe ganduri in legatura cu cele intamplate la congres este episodul teatral si cumva caragialesc al ruperii scrisorii care cuprindea oferta lui Traian Basescu de a demisiona anticipat cu pretul modificarii Constitutiei in sensul optiunii exprimate prin referendum. A fost un gest care corespundea mai ales interesului PSD de a transfera mai la vale procedurile de alegere ale noului Presedinte, intr-un moment, se presupune, controlat ferm de PSD si de noul prim-ministru, adica Victor Ponta, conform proiectiilor PSD.

Un termen situat la peste doi ani de-acum inainte, interval in care orice se poate intampla, inclusiv descalecarea lui Antonescu de pe caii cei mari pe care se crede acum.

N-am inteles de ce acesta din urma n-a incercat sa fructifice neasteptata oportunitate care i se deschidea in fata. Slabiciune? Indolenta? Somnolenta? (a ratiunii)? Foarte probabil ca pasarica a zburat definitiv din colivia aurita.

Prietenia, desi, se pare, reala, este subminata si va fi si de-acum incolo de interese, de neputinte (cum zicea Cosmin Gusa) si poate si de un proces de maturizare, improbabil, dar nu imposibil, al celor doi, care vor fi obligati sa constate ca politica nu este un fel de joaca cu doi Feti-Frumosi care rapun impreuna pe Balaurul cel rau, domnind apoi fericiti pana la adanci batranete.

Deocamdata totul e frumos si inaltator. Dar atunci cand cei doi vor avea interese divergente? Sau cand partidele lor se vor situa pe pozitii antagonice? Deja se profileaza diferite probabilitati in acest sens. Vezi, punctele diferite de vedere in privinta cotei de impozitare. Sau in ceea ce priveste forma de guvernamant, respectiv, republica prezidentiala sau parlamentara.

Prietenia o putem cauta si gasi in multe locuri. Ea este admirabila, adesea si productiva, este un semn ca individul nu traieste doar pentru sine. Dar ea este cumplit de fragila si perisabila. Si de multe ori este si semnul unei inconsistente interioare care isi cauta mijloace de protezare.

In orice caz, ea nu poate sa stea la baza unor aliante politice ori la temeiul unor politici statale. Aceste domenii se gasesc intr-o alta liga. Mai profesionista si mai dura. In lumea reala!

Anticipez, in consecinta, mai devreme sau mai tarziu, o viitoare inevitabila criza care va spulbera basmul cel frumos si va readuce pe eroi cu picioarele pe acest pamant. Cum si cand se va intampla acest lucru ramane de vazut, dar terenul este puternic minat.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Antonescu Ponta prietenie, #Ponta premier Antonescu presedinte, #alianta PSD PNL USL, #interese Ponta Antonescu , #Victor Ponta
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Crin si Victor versus Base si Johnnie Walker!
Poza adevar
adevar
rank 1
Felicitari domnule Fodor,o descriere matura si rutinata a unui