PNL si PSD, cearta pe procurori si pe Justitie. Se rupe USL? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 08:49
5681 citiri
PNL si PSD, cearta pe procurori si pe Justitie. Se rupe USL? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

USL s-a zguduit puternic in prima saptamana a lunii aprilie, odata cu propunerile pentru functiile de procurori sefi.

Marul discordiei a fost de departe fostul procuror general Laura Codruta Kovesi, propusa de ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, la conducerea DNA.

Desemnarea lui Kovesi - probabil cel mai indezirabil nume in randul Aliantei de Centru-Dreapta a USL - a venit la cateva zile dupa ce Mona Pivniceru si-a dat demisia din fruntea Ministerului Justitiei, ca urmare a numirii sale in functia de judecator al CCR.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Victor Ponta si-a asumat interimatul la Ministerul Justitiei si, odata cu acesta, propunerile pentru functiile de procurori sefi, la Parchetul General, DNA si DIICOT. Singurul nume pe care acesta nu l-a dorit a fost fostul sef al DNA Daniel Morar. PNL a adaugat pe aceasta lista si numele lui Kovesi.

Fostul procuror sef al DNA Daniel Morar a transmis, marti seara, ca este "inadmisibil" ca in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie sa fie numita fostul procuror general, afirmand ca aceasta pozitie poate fi ocupata numai de cineva care a lucrat in cadrul institutiei anti-coruptie pana acum.

"Daca tot vorbim de numele vehiculate, mi se pare inadmisibil ca niciunul dintre numele vehiculate sa nu fie de la DNA. Vorbim de doamna Kovesi sau de cine o fi. Daca DNA a progresat in acesti ani, se datoreaza procurorilor DNA si e normal ca in fruntea DNA sa fie cineva care a activat in DNA", a afirmat Morar.

Daniel Morar nu o vrea pe Kovesi la DNA

Ponta, despre procurori: Eu decid, eu am facut si criteriile, o sa informez liberalii care nu stiu

Suparat pe faptul ca Morar considera ca DNA-ul este propria-i mosie, premierul Victor Ponta si totodata ministru interimar al Justitiei a nominalizat-o, miercuri dimineata, pe Kovesi pentru functia de sef la DNA, iar pe Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general.

"Am constatat aseara (...), ca Parchetul a devenit mosia domnului Morar si ca dansul spune pe cine nu numeste, pe cine numeste, cum numeste si ca, practic, noi constatam un monopol in Romania. Monopolul asupra procurorilor apartine domnului Daniel Morar.

Eu decid, eu am facut si criteriile, o sa ii informez pe colegii mei liberali care nu stiu. Am vazut aseara (marti seara - n.red.) declaratia domnului Morar si mi-am dat seama ca lucrurile merg intr-o directie gresita si mi-am exercitat dreptul legal", a explicat prim-ministrul, miercuri, propunerile pentru functiile de procurori sefi.

Nervi si fisuri in USL. PNL: "Compromis, troc politic, tradare, santaj, cuplu Ponta-Basescu"

Dupa anuntul lui Ponta, Crin Antonescu a declarat, miercuri, ca propunerile facute de premier pentru sefia Parchetului General si a DNA reprezinta un "compromis ce nu are nimic de a face cu Romania".

Antonescu a luat foc: Numirea procurorilor - troc politic, nu are nimic de a face cu Romania

Daca social-democratul Valeriu Zgonea si europarlamentarul PNL Renate Weber au fost de parere ca USL nu se poate rupe din cauza propunerilor pentru functiile de procurori sefi, alti liberali precum senatorul Sorin Rosca Stanescu, deputatul Ludovic Orban sau Mircea Diaconu au mers de la a spune ca este pericol mare de destramare a USL pana la a afirma ca Victor Ponta este santajat si ca decizia premierului este puternic deranjanta si reprezinta o tradare, recomandand PSD sa ia in calcul schimbarea prim-ministrului.

De partea cealalta, fostul ministru PSD al Internelor Ioan Rus a comentat tensiunile aparute in USL, considerand ca i se da prea multa importanta subiectului si ca USL trebuie sa ramana unit si sa mearga mai departe.

Ludovic Orban: Refuz sa cred ca Ponta o propune pe Kovesi, e SF! Incep sa-mi pun intrebari

Rosca Stanescu (PNL) revine: Ponta e santajat! Pericol mare sa se rupa USL

Tensiuni in crestere in USL: Chiuariu anunta ca PNL va retrage propunerile lui Ponta (Video)

Liderii PNL chiar au anuntat, tot miercuri, prin vocea fostului ministru de Justitie Tudor Chiuariu, cu putin timp inainte de sedinta la care au participat liderii USL - inclusiv Dan Voiculescu - ca PNL va retrage propunerile de procurori ale lui Victor Ponta daca liberalii vor desemna ministrul Justitiei. Lucru care n-a mai fost valabil cateva zeci de minute mai tarziu, cand PNL a renuntat la Ministerul Justitiei.

PSD si-a asumat Justitia cu tot cu minister, PNL a renuntat la ea de ciuda

Dupa sedinta conducerii USL, premierul Victor Ponta a anuntat ca a propus PNL ca PSD sa-si asume Ministerul Justitiei, lucru cu care liberalii au fost de acord.

In replica, presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca, in conditiile in care prim-ministrul Victor Ponta "insista in formula in care a insistat, (...) cu intelegerile cu presedintele Traian Basescu", PNL nu isi mai asuma responsabilitatea Ministerului Justitiei.

Cu toate acestea, liderul liberal a lasat si o portita de razgandire.

"Suntem gata oricand sa preluam responsabilitatea si portofoliul Ministerului Justitiei, (...) nu in urma unei intelegeri politice cu Traian Basescu. (...) Eu personal nu m-as baga sa preiau ministerul. PNL, daca domnul premier ramane pe pozitia actuala, am spus limpede ca nu isi mai asuma responsabilitatea politica a ministerului", a explicat Crin Antonescu.

Antonescu: Nu ne asumam Justitia, este responsabilitatea cuplului Ponta - Basescu

Ulterior, in aceeasi seara, acesta a evocat posibilitatea de a numi un penelist la Justitie.

"Nu am acceptat sa mai cautionam Ministerul Justitiei pe propuneri deja facute. Luam Ministerul Justitiei, dar propunerile cu doamna Kovesi si suita sunt retrase imediat. Daca nu se mai razgandeste premierul, nu mai sunt discutii referitoare la acest minister. (...) Daca se razgandeste Ponta pana maine (joi - n.red.), luam Justitia inapoi", a declarat presedintele PNL.

PNL renunta la Justitie, dar si-ar asuma-o din nou

In replica, aproape concomitent, premierul Victor Ponta a spus ca a fost surprins de decizia liberalilor de a renunta la Justitie si ca intelege supararea lui Crin Antonescu, insa ca nu se astepta ca PNL sa renunte la Justitie.

"Am inteles neintelegerea sa in legatura cu una din propuneri. In niciun moment nu s-a pus problema destramarii USL. (...) Inteleg supararea, in mare parte este legitima", a declarat presedintele PSD.

Victor Ponta a castigat astfel dreptul de propune procurori in liniste si intelegere cu presedintele Traian Basescu, iar PSD a castigat Ministerul Justitiei. Din acest punct de vedere, PNL ramane in numai cateva zile fara niciun cuvant de spus intr-unul dintre cele mai "grele" domenii si ministere din Romania, de unde pana acum cateva zile liberalii aveau ca si desemnat un succesor al Monei Pivniceru in fruntea ministerului.

Kovesi, colaborarea subinteleasa si un aparent compromis al lui Victor Ponta cu Traian Basescu au fost lucrurile care i-au suparat tare pe liberali. In aceste conditii, Ziare.com va invita sa spuneti daca este posibil ca USL sa se rupa, in urma acestor evenimente, dupa ce a fost clar ca, cel putin intr-un subiect asa de important si de delicat, nu au contat opiniile si apelurile facute de liberali catre prim-ministrul Ponta.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#PSD PNL cearta procurori, #rupere USL procurori, #rupere USL Ponta Basescu, #sondaj rupere USL, #Victor Ponta Kovesi DNA, #PNL renuntare Ministerul Justitiei , #PNL