PNL pregateste opozitia (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Iunie 2013, ora 07:51
5348 citiri
PNL pregateste opozitia (Opinii)

Planul ar fi, zic surse bine informate, ca USL sa se rupa abia in toamna, dupa ce doua proiecte esentiale vor fi fost trecute cu majoritatea de doua treimi pe care PSD nu o are daca se leapada de PNL.

Si e un plan credibil, dar cand te uiti spre USL, zau ca nu-ti vine sa crezi ca o mai duc impreuna pana la toamna.

Povestea cu protocolul USL a fost de Caragiale: nu s-a revizuit, dar trebuie schimbat pe ici pe colo. Mai ales pe la solidaritate si spiritul de echipa din USL, zice Victor Ponta.

Curat spirit de echipa se aude acum din Guvernul Ponta! Ministrii liberali nu par a mai avea nicio retinere sa-i dea cu tifla premierului intr-o chestiune menita sa-l puna pe Victor Ponta intr-o lumina de autentic erou - salariile din companiile de stat.

De-abia a dat Victor Ponta cu lista salariilor nesimtite de masa, ca Varujan Vosganian i-a spus ca lista e gresita, iar lefurile si indemnizatiile din companiile aflate in subordinea Ministerului Economiei sunt cu mult mai mici decat cele prezentate de premier, in unele cazuri chiar de 10 ori mai mici. Ups!

Victor Ponta s-a facut ca nu simte arsura, nu a renuntat la tema si a emis o ordonanta care plafoneaza salariile sefilor din companiile de stat la sase salarii medii pe domeniu. A venit randul lui Relu Fenechiu sa-i aplice un rever aspru: ordonanta nu retroactiveaza, deci salariile in vigoare nu se modifica, iar salariul sefului de la CFR Marfa, de 9.000 de euro, este pe deplin justificat pentru un om care a adus contracte de 90 de milioane de lei, desi, se-ntelege, este cu mult peste plafonul impus de Victor Ponta.

"Suntem obligati sa dam salarii bune, altfel niciodata nu vom avea performanta. E nevoie de salarii mari pentru a aduce oameni competenti. Chiar cred ca la unitatile din autoritatea Ministerului Transporturilor, la ora actuala, cea mai mare parte sunt oameni competenti.

Important este sa nu vina pe salarii de 8.000 - 9.000 de euro pe luna niste politruci. Cand ma refer la politruci, nu ma refer neaparat la oameni angajati politic, ci ma refer la oameni care vin din politica si care nu au nici o legatura cu managementul", spune Relu Fenechiu.

Pe fond, dl. Fenechiu are dreptate. Ma indoiesc insa sincer ca oamenii pe care domnia sa i-a numit in companiile din subordinea Ministerului Transporturilor nu sunt tot niste politruci. Dar, repet, principial asa este: sa platesti prost niste oameni de la care ceri performanta maxima si castiguri mari este un populism pagubos, pentru ca un om valoros fie nu sta pe bani putini (in raport cu pozitia si responsabilitatile), fie isi asigura venituri suplimentare pagubind compania.

Deconspirarea acestui populism ieftin, din chiar interiorul Guvernului, i-a picat prost lui Victor Ponta care, acru, a anuntat ca-l va chema la ordine pe ministrul Transporturilor.

Si ce-o sa-i faca? Liberalii se simt deja cu un picior in afara guvernarii si isi pregatesc opozitia. Este o strategie logica pe care am mai vazut-o si in alte cazuri. Daca tot e sa plece, macar sa plece cu aura de martiri ai adevarului si sa roada cat de mult pot din procentele viitorului adversar.

Ei nu mai au prea multe de pierdut. Victor Ponta insa are, mai ales la aura de lider puternic pe care se straduieste sa o consolideze.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ponta salarii companii stat, #PNL guvernare, #USL rupere, #PNL opozitie , #PNL