Non-identitatea USL (Opinii)

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 08:55
3757 citiri
Non-identitatea USL (Opinii)
Foto: Arhiva

USL a plecat la drum cu ganduri mari: castigarea alegerilor locale, respectiv legislative, din 2012. Uniunea are de partea sa cifrele din sondaje, dar nu a reusit inca sa-si pozitioneze pe scena politica o identitate clara si bine conturata. Greseala de strategie sau indiferenta din partea liderilor?

Privind catre momentul formarii USL, ne lovim de un eveniment care a precedat crearea acestei aliante. Alipirea conservatorilor de liberali, prin constituirea ACD, nu a fost efectuata intr-un moment potrivit.

Conservatorii plecati de langa socialisti, lipindu-se de liberali, pentru ca mai tarziu vechiul conglomerat sa fie refacut, prin constituirea USL, nu au fost decat manevre care mai mult au derutat decat au sudat increderea electoratului. De ce nu s-ar fi putut crea o alianta in trei si a fost nevoie ca PC sa fie absorbit de PNL?

In mass-media, se vorbeste frecvent despre USL ca fiind o alianta intre PSD si PNL, dar se omite Partidul Conservator si, implicit, existenta Aliantei de Centru Dreapta. In schimb, liderul conservatorilor si presedintele ACD, Daniel Constantin, este omniprezent pe sticla.

Nici macar nu stim in numele cui vorbeste dansul, daca USL nu apare ca fiind decat o constructie politica intre liberali si socialisti. Multi cred ca sustine punctele de vedere ale lui Dan Voiculescu, dar nu putem presupune. Altfel ne-ar fi spus de ce Traian Basescu nu a fost supendat pe 25 martie, dupa cum sustinea Voiculescu.

USL nu si-a creat o identitate structurala, cu presedinte sau copresedinti, vicepresedinti, secretar general sau purtator de cuvant. Nu exista o voce autorizata, un glas unic care sa vorbesca opiniei publice despre planurile comune ale Uniunii. Poate ca USL are un purtator de cuvant, dar nu prea l-am vazut vorbind.

In plus, liderii celor doua mari partide, Crin Antonescu si Victor Ponta, au preluat identitatea viitorului presedinte, respectiv prim-ministru al tarii. Asa au plecat ei la drum, nicidecum din pozitia de copresedinti ai unei formatiuni care trebuie sa se sudeze mai intai in teritoriu si de-abia dupa aceea sa aspire la functii inalte in stat. Este cunoscut conflictul din Bacau, dintre liderul liberal Stavarache si cel socialist, Hrebenciuc.

Pe de alta parte, Victor Ponta a inceput sa-si construiasca guverne iluzorii, in care numeste cu preponderenta pesedisti si doar un singur liberal. Doamna Norica Nicolai nu suporta acest afront si declara public ca oricum PNL are un guvern din umbra, iar umbra guvernamentala al lui Ponta ar trebui sa stea departe de doamna Campeanu, care lucreaza demult la umbra ministerului Muncii liberal.

Inainte de a aspira la conducerea tarii, USL trebuie sa-si puna ordine in casa, sa-si clarifice problemele de identitate si sa se decida cum se pozitioneaza pe scena politica. Or cei doi lideri iau la picior drumurile tarii si se fac cunoscuti ca doi frati de cruce, tinandu-se de mana, ori se vor multumi sa puna afise in Bucuresti cu "garantat Vanghelie".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#USL Ponta Crin, #ponta crin alianta, #presedinte crin premier ponta , #stiri Uniunea Social Liberala