Mingea din terenul USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Februarie 2012, ora 08:03
5693 citiri
Mingea din terenul USL (Opinii)
Foto: zf.ro

Dupa invitatia oficiala la dialog venita din partea Puterii, USL are in teren o minge dificil de jucat. Dificil pentru ca PSD si PNL au strategii diferite, iar propunerea majoritatii pune presiune exact pe cusatura fragila dintre ele.

In urma consultarilor de la Cotroceni, la care Opozitia a refuzat sa participe, PDL, UDMR si UNPR au decis sa semneze un protocol pentru sustinerea ratificarii de catre Romania a Tratatului UE de guvernanta fiscala. "Noi ii invitam inca o data la dialog pe marginea semnarii tratatului, dar si pe alte teme de interes public", a declarat presedintele PDL, Emil Boc. Initiativa aceasta se potriveste manusa cu deschiderea promisa de Victor Ponta in discursul de la sedinta de investire a Cabinetului Ungureanu.

Presedintele PSD avansa atunci 15 puncte asupra carora Opozitia poate sustine guvernul. Pe primul loc, tocmai tratatul de guvernanta fiscala. "Sunt convins, domnule prim-ministru, ca ati inteles aceasta pozitie a USL nu ca pe un razboi pe care vi-l declaram, ci dimpotriva ca pe niste pozitii de colaborare, de dialog, in masura in care acest dialog va exista", declara atunci Victor Ponta, spre oroarea lui Crin Antonescu, care, de altfel, nu si-a insusit public niciodata cele 15 puncte. Ei bine, iata ca invitatia la dialog a venit rapid. Cum va juca USL aceasta minge?

Daca va lasa Puterea cu mana intinsa, Victor Ponta va arunca in derizoriu incercarea sa de rebranduire. In plus, aceasta invitatie ii da motivul excelent pentru iesirea din greva parlamentara din care USL nu mai are nimic de castigat, dimpotriva, dupa schimbarea guvernului. Dar daca face pasul fara acordul lui Crin Antonescu risca o reactie necontrolata a acestuia si, implicit, decredibilizarea totala a USL si chiar ruperea Uniunii, lucru pe care nu cred ca il doreste deocamdata.

Sa-l convinga pe Crin Antonescu de necesitatea unei pozitii flexibile este o misiune extem de dificila. Liderul PNL este atat de panicat de aparitia adversarului la prezidentiale, incat nu poate reactiona la argumente rationale, indiferent cat de evidente sunt acestea. "Daca USL a convins intre 55-60% dintre cetateni ca este o organizatie de incredere care merita sa fie aleasa drept alternativa, ce rost are sa schimbe macazul? Tehnic, nu se justifica", declara domnia sa recent, ca intr-un fel de exercitiu de autoincurajare, la Antena 3.

55- 60% dintre cei care vor sa se duca la vot. Dar exista si o imensa masa, majoritara dupa unele sondaje de opinie, care nu a fost convinsa inca de nimeni. Nici pana in ziua de astazi Crin Antonescu nu pare sa fi inteles ca aceasta imensa masa electorala fluida poate inclina decisiv balanta in favoarea celor care o vor mobiliza. Ea ar trebui sa fie tinta principala a USL, nu electoratul deja fidelizat care, in cel mai bun caz, asigura o victorie chinuita, la limita. Ce vrea acest electorat deocamdata pasiv? Alt mod de a face politica, o alta abordare, alt discurs, alta atitudine. Prin Mihai Razvan Ungureanu si invitarea Opozitiei la dialog, partidele de la putere au facut un pas catre acest electorat. Daca nu face si USL un pas similar, pierde runda.

Victor Ponta, ajutat sau nu, a inteles. Sunt foarte multi oameni care nu-i mai doresc pe Traian Basescu si PDL, dar care inca nu ne doresc nici pe noi. Pe ei putem sa-i convingem doar daca le spunem ce vom face noi cand vom ajunge la guvernare, ce solutii concrete avem, explica recent liderul PSD intr-o emisiune la Realitatea TV.

Asadar, domnia sa a inteles ca odata cu demisia lui Emil Boc jocul politic s-a schimbat si USL are nevoie de un discurs pozitiv, are nevoie de flexibilitate, de capacitate de dialog, chiar de bunavointa. Are nevoie de pasul inainte. Si daca dl. Antonescu va refuza in continuare sa-l faca, ar putea ramane singur in transeele obsesiilor anti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Ponta Antonescu USL, #consultari Basescu USL Putere, #USL Basescu PDL , #Victor Ponta