Marea ipocrizie a USL (Opinii)

Marti, 31 Mai 2011, ora 14:54
4568 citiri
Marea ipocrizie a USL (Opinii)
Foto: .e-stireazilei.ro

Programul economic al USL, scos parca din sacul lui Mos Craciun, are paradoxala calitate de a se autodiscredita si de a scoate la iveala, ca un turnesol, imensa ipocrizie a autorilor sai. Sa luam cele mai flagrante exemple.

Desi toate mintile economice luminate, in frunte cu guvernatorul BNR, socotesc ca majorarea TVA la 24% a fost o eroare monumentala care a intarziat iesirea din recesiune, desi masura a fost criticata aspru de Opozitie, iata ca USL nu se grabeste sa o corecteze. In programul social-liberal scrie, vag, ca "dupa 4 ani de mandat, TVA va reveni la nivelul de 19%".

Daca e vorba de o scadere de aproximativ de 1% in fiecare an, ea va avea efecte egale cu zero. Solicitat sa detalieze, Victor Ponta a admis ca nu e usor sa renunti la incasari de doua miliarde de lei, adica diferenta intre TVA de 19 si 24%. Stie ca incasarile din TVA sunt cele mai sigure pentru buget, chiar daca sunt cele mai toxice pentru economie.

Iar socoteala e simpla, daca tot a scos PDL castana cea consistenta din foc, de ce sa nu profite de ea si USL, caci nota de plata electorala a fost deja achitata si oamenii s-au obisnuit cu raul. Iar cand promiti la gramada scaderea impozitelor pentru salariile mici, majoritate in economie, scaderea CAS, deduceri de toate felurile, sigur ca trebuie sa-ti asiguri macar o sursa sigura la buget, chiar daca ea este exact aceea pentru care, pe buna dreptate, ai pus la zid Guvernul Boc.

Un singur argument este totusi viabil in explicatia lui Victor Ponta: scaderea TVA nu va duce automat la scaderea preturilor. E bine ca liderul PSD a inteles acest adevar simplu care tine de un paradox al economiei romanesti, una dintre putinele in care comerciantii si producatorii nu scad preturile atunci cand au ocazia pentru a majora vanzarile, pentru ca piata nu face presiuni sustinute asupra lor in acest sens. Am avut exemplul clar al scaderii TVA la medicamente, cu efecte minime asupra preturilor din farmacii.

Totusi, USL promite un TVA redus la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume, fructe proaspete (TVA 24%, din care 9% catre buget si 15% dedus producatorului). De ce cred liderii USL ca preturile alimentelor vor scadea ca urmare a reducerii TVA daca pentru celelalte produse acest lucru nu ar fi valabil?

Sunt mai onesti sau mai inimosi producatorii de alimente? Dimpotriva, cand vorbim despre produsele de baza, indispensabile, producatorii si comerciantii isi permit o rigiditate mai mare decat cei care vand sau produc bunuri dispensabile.

Cu alte cuvinte ori USL considera ca scaderea TVA nu are impact asupra preturilor si atunci de ce intentioneaza sa o faca in privinta alimentelor? Ori USL considera ca scaderea TVA va diminua preturile si atunci de ce nu actioneaza din primul moment asupra taxei in ansamblu, revenind la valoarea de 19%? Oricum ar fi, tot despre ipocrizie vorbim.

Va amintiti apoi ce spuneau liberalii si social democratii despre acordul cu FMI? Demonizare e un cuvant bland. Atunci cand s-a lasat cu taieri de salarii, liderii PSD si PNL au jurat cu mana pe inima ca din secunda a doua dupa preluarea Puterii vor rupe nenorocitul de acord. Ce scrie insa in programul USL pe aceasta tema? "Adaptam acordul cu FMI si negociem, in 2013, un nou acord cu FMI, in baza acestor obiective asumate".

Un nou acord al USL cu FMI cel vinovat de toate relele din Romania? Aceste vorbe "ne doare", caci noi stiam de la liderii USL ca Romania nu are nevoie de Fond si banii lui. Dar un nou acord inseamna noi negocieri, in care programul USL va intra sub lupa specialistilor Fondului.

Mai tineti minte ce s-a ales din programul Guvernului Boc dupa analiza FMI? Praful. Asta se va alege si din programul USL, daca social-liberalii nu vor gasi o modalitate miraculoasa de a face fezabila combinatia dintre scaderea drastica a incasarilor bugetare si cresterea substantiala a cheltuielilor publice.

Si prevederea despre adaptarea actualului acord e o enormitate. Alegerile vor fi in toamna lui 2012, iar acordul cu FMI expira in 2013. Ce sa ma renegociezi pentru cateva luni? Si totusi de ce au introdus liderii USL prevederea referitoare la FMI in program?

Pentru lectura de la Bruxelles. Caci acolo un program total nerealist ca acela al USL e datator de cosmaruri, iar social liberalii nu au nicio nevoie sa-si antagonizeze deja CE. Prevederea referitoare la FMI este un bemol imens asezat, pentru linistea UE, peste toate promisiunile din program: se va face, de fapt, numai ce va fi fezabil, adica mai nimic. Dar de promis, promitem caci gura nu ne doare si nici obrazul nu ne ustura.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#usl program economic, #TVA USL program, #program USL FMI , #PDL