Liderii USL au discutat despre cresterea cotei unice si scaderea TVA pentru 2014

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 07:27
2036 citiri
Liderii USL au discutat despre cresterea cotei unice si scaderea TVA pentru 2014

Liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Surse din USL au declarat ca discutia ar fi avut loc la finalul sedintei USL de vineri cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014.

Antonescu: A existat o discutie "informala" in USL despre cresterea cotei unice, nu o propunere

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seara ca a existat o discutie la nivelul USL despre cresterea cotei unice, dar una "informala" si "ipotetica", mentionand ca nu a fost avansata insa ca propunere din partea PSD sau a PNL si nimeni nu a sustinut-o.

"A existat o discutie, nota bene, nu o propunere a premierului sau a cuiva de a se mari cota unica, ci a existat o discutie sau mai curand un inceput de discutie in perspectiva constructiei bugetului pentru anul viitor, in care s-au infatisat diferite variante pentru a putea spori veniturile. Intre aceste variante pur teoretice se numara si aceasta, dar nimeni, nici premierul Ponta, nici cineva din PSD, evident nici nu poate fi vorba de cineva din PNL, nu a sustinut-o. De aceea, ce va pot asigura eu in acest moment, stiind foarte bine si care este pozitia ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, si avand aceasta discutie, este ca nu marirea cotei unice va fi varianta aleasa (...) Nu a existat o propunere in acest sens, cu atat mai putin o presiune din partea premierului sau a PSD", a declarat Antonescu, intr-o interventie la Realitatea TV.

Liderul PNL a precizat ca inclusiv premierul Victor Ponta a invocat in vizita sa in SUA cota unica de 16%, care este una relativ scazuta.

"Cert este ca PNL nu va accepta sub nicio forma, cat se afla la guvernare, cresterea cotei unice de impozitare din simplul motiv, nu dintr-o ambitie ideologica sau partizana, pur si simplu nu e de imaginat ca o marire si a cotei unice ar putea fi suportata de un mediu de afaceri care si asa se misca foarte, foarte greu", a mai sustinut Antonescu.

Antonescu a refuzat sa precizeze cine a invocat ideea cresterii cotei unice, mentionand ca a fost "o discutie informala".

El a mai mentionat ca ministrul de Finante pledeaza pentru cresterea redeventelor, prin care sa fie obtinuta o sporire de venituri la bugetul de stat, si nu prin cresterea fiscalitatii.

Liderul PNL a admis ca s-a discutat in sedinta USL inclusiv despre reducerea TVA, dar la nivel ipotetic.

De asemenea, ideea venita din partea PSD a fost discutata in sedinta conducerii PNL de marti, liberalii optand pentru respingerea unui astfel de scenariu.

"A fost o simpla discutie la sfarsitul sedintei USL, fara sa ne asezam la masa pentru a vorbi concret pe acest subiect", au afirmat sursele citate.

Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 prevede mentinerea plafonului maximal de impozitare de 16% si introducerea, pe parcursul mandatului, a unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% si 16%, stabilite pe grile de venit.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#scadere TVA, #crestere cota unica , #Crin Antonescu