Leopardul si hiena (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Februarie 2012, ora 14:52
16668 citiri
Leopardul si hiena (Opinii)

De cand Mihai Razvan Ungureanu si-a facut intrarea in scena, nu doar ca premier, ci si ca foarte probabil prezidentiabil, Crin Antonescu a intrat intr-o agitatie la limita isteriei. Si, intr-un fel, este de inteles.

De doi ani este convins ca fotoliul de la Cotroceni ii este destinat si nu are decat sa intinda mana pentru a-l obtine. Lider pana acum in sondajele de opinie, cu scor modest, dara fara rival, rasfatat de televiziunile de stiri, presedintele PNL isi vede pentru prima data in ochi rivalul. Si nu are motive de optimism.

Dintr-o aversiune obsesiva sau o admiratie nemarturisita, Crin Antonescu si-a facut din Traian Basescu un model. Dar, vorba lui Micea Dinescu, liderul liberal vadeste toate defectele presedintelui fara a fi preluat niciuna dintre calitatile acestuia. Problema lui cea mai mare este insa ca actualul modul prezidential este uzat. Primul care a inteles acest lucru pare sa fi fost chiar Traian Basescu si tocmai de acea a lansat la apa, in perspectiva viitoarelor prezidentiale, un model cu totul nou in politica romaneasca si fundamental opus lui Crin Antonescu.

Liderul liberal este un politician cu gesticulatie abundenta, retorica luxurianta, mimica agresiva. Si-a ridicat temele preferate la rang de idei fixe si emana un iz intepator de autoritarism. Este foarte balcanic in apucaturi, de la lene si nepunctualitate, la bascalia grosiera si incapacitatea de a-si controla nervii in momentele cheie. Nimic din atitudinea si activitatea sa nu sugereaza rigoare, disciplina si efort.

Este un pradator, dar nu unul de calibru greu, ci mai degraba unul atras de prada usoara, deja rapusa sau vulnerabilizata, cu un stomac apt sa inghita si sa digere pana la ultima farama orice hoit, inclusiv unul dintre cele mai puturoase ale fostei securitati, doar pentru a-si satisface foamea de imagine si putere. E o hiena.

De partea cealaltata avem tot un pradator, caci numai o astfel de specie se afirma in politica, dar cu totul diferita. Mihai Razvan Ungureanu vine dintr-o lume in care nu doar vorba scapata necontrolat, ci si grimasa, miscarea unei maini sau contractia unei pupile pot face diferenta nu dintre un scrutin castigat si unul pierdut, ci de-a dreptul dintre viata si moarte. E drept, nu a fost, din cate stim, agent activ, dar pozitia de director al SIE vreme de aprope 5 ani nu avea cum sa nu-l amprenteze pe viata. De altfel, daca-i veti compara prestatia de acum cu aceea de ministru de Externe veti sesiza o maturizare remarcabila.

Asa ca MRU stapaneste cu mult mai bine dozajul in discurs si gesticulatie. Nu scapa caii, nu este agresiv, nu emana autoritarism, este foarte serios si elegant, ceea ce, dupa atata bascalie si balacareala, da bine. Sugereaza disciplina si control. Spre deosebire de rivalul sau care-si consuma cea mai mare parte a energiei in studiouri de televiziune, este foarte moderat in materie de aparitii publice, o discretie care, pe de-o parte, il scuteste de inevitabile erori, iar pe de alta parte creeaza impresia ca are ceva mai bun de facut decat sa dea din gura. Nu este nici politicianul aproape caragialesc, nu este nici intelectualul neinteles si inaccesibil. Este undeva la mijloc, model atipic si mai degraba solitar. E un leopard.

Marea batalie dintre cei nu se va da pe electoratele de baza ale partidelor, ci pe imensa masa de nehotarati. Cine o va mobiliza, va invinge. Crin Antonescu nu a reusit pana acum nici macar sa ajunga la scorul USL, ce sa mai vorbim despre nehotarati. Si nici nu va sari vreodata zona in care stagneaza daca va ramane captiv in discursul negativ. Sa nu uitam in campania prezidentiala viitoare nu va mai exista Traian Basescu. Ce va pune liderul liberal in locul lui "Jos Basescu!"?

Va pune ce si cat ii va pune la dispozitie Mihai Razvan Ungureanu. Singura sansa a liderului liberal este ca premierul sa faca greseli mari si repetate, sa cada in hora clietelismului, sa scape in populisme, sa nu reuseasca sa se impuna ca autentic sef al echipei guvernametale, sa devina o marionea a baronilor.

De partea cealalta, premierul este obligat la un discurs pozitiv. Ceea ce este o mare sansa in sine, dupa ce toate alegerile prezidentiale din Romania au fost castigate pana acum exclusiv in baza unui discurs negativ. Asadar Mihai Razvan Ungureanu are sansa de a atrage electoratul demobilizat deschizandu-i viitorul, nu inchizandu-i trecutul. Doar ca discursul acesta pozitiv trebuie confirmat de performanta sa in fruntea guvernului. Cel mai mare risc pentru MRU este sa-si decredibilizeze singur acest discurs si sa intre in plutonul clasei politice.

Leopardul are asadar toate premisele sa invinga hiena, cu conditia sa nu intre in batalia finala vulnerabilizat de o guvernare dezamagitoare, adica de propriile erori.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Mihai Razvan Ungureanu Antonescu, #Ungureanu Antonescu presedintie , #Crin Antonescu