Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Un an cu USL, un an pierdut pentru Romania

Marti, 07 Mai 2013, ora 10:00
3021 citiri

Le-a trebuit un an sefilor USL sa inteleaga si sa declare ca "jos Basescu" nu e un program de tara, nici unul social-economic. Este doar un obiectiv al penalilor pentru care s-a pierdut un an din dezvoltarea Romaniei. Obiectiv si nerealizat, pe deasupra.

Am pierdut un an si cu incercarile disperate ale USL de a reincaleca politic justitia, procuratura, CCR si instantele de judecata. N-a tinut. Alte energii imense consumate in van. Primarul liberal al Valcei, Emilian Francu, se afla de cateva saptamani in puscarie, dupa tot acest efort inutil si fara rezultat.

Ramane sa vedem ce face CSM si, mai ales presedintele Basescu, cu propunerile de procurori sefi pentru Parchete avansate de Ponta. Este posibil sa i le returneze in cap.

Declaratiile sforaitoare ca USL repara ce au stricat guvernele Boc s-au dovedit pura demagogie. Nu numai ca a pastrat masurile de austeritate, dar le-a si amplificat, prin cresteri de taxe si impozite, accize, preturile nu s-au redus, nu a scazut TVA la alimente si nici CAS-ul, investitiile straine directe sunt la cel mai jos nivel, UE si alte guverne nu au incredere in democratia si statul de drept din Romania.

Scandalul de anul trecut a subminat grav statul de drept din Romania. Oficialii UE, in frunte cu Barroso si Merkel nu uita ca lovitura de stat de anul trecut era cat pe ce sa reuseasca, ca nu poti avea incredere in conducatori care pot repeta figura oricand.

Un nou acord cu FMI, improbabil

Restructurarile si reducerile de cheltuieli bugetare nu se produc. Cand ministrul Nicolaescu a vrut sa desfiinteze directiile judetene de sanatate, miscare ce presupunea 3.000-4.000 de concedieri din sectorul bugetar, Victor Ponta i-a spus "pas", asa ca lucrurile au ramas cum erau.

In loc de reduceri de cheltuieli ale statului, USL a infiintat 27 de ministere, de trei ori mai mult ca Germania, care are 9! Sa dea posturi si salarii clientelei politice.

In aceste conditii este greu de crezut ca UE, FMI si BM vor accepta un nou acord. Iar in lipsa acestuia, costurile imprumuturilor Romaniei s-ar putea majora semnificativ. Cum am vazut in cazul respingerii Romaniei in spatiul Schengen, Comisia UE nu uita, nu iarta si te executa cand ti-e lumea mai draga.

Esec in educatie

In educatie, celebra OUG data de Ecaterina Androneascu in ultimele zile de mandat, a rasturnat aproape toate lucrurile bune din Legea Educatiei Nationale, pentru a demonstra ca Funeriu este incompetent si doar domnia sa se pricepe la educatie. A reusit doar sa readuca educatia la nivelul anului 2001, dupa ce lucrurile o luasera pe un fagas corect.

Probabil esec in schimbarea Constitutiei

Schimbarea Constitutiei si regionalizarea bazata pe aceasta se dovedesc de pe acum un esec. Este greu de presupus ca 50% dintre cetateni vor fi multumiti cu schimbari de care nici nu s-a aflat ceva, iar unele prevederi si coborarea cvorumului de aprobare la 30% nu pot trece de CCR. Asa ca toate aceste eforturi nu vor insemna nimic, doar propaganda.

Esecul absorbtiei fondurilor europene

Cel mai usturator esec il inregistreaza guvernarea USL in absorbtia fondurilor europene. Nici nu se va putea schimba ceva daca tot baronii USL manipuleaza aceasta absorbtie, cu scopul de a-si umple buzunarele, nu de a aduce dezvoltare in tara.

Penalii din Guvern si Parlament

"Nu vom putea continua fara o reformare politica. Aceasta inseamna o Constitutie

imbunatatita, un Parlament legitim si credibil", se spune in Programul de Guvernare.

Nu cred sa mai existe o tara cu ministrii cercetati penal, sau chiar trimisi in judecata. Si cu parlamentari condamnati definitiv, in curs de judecare, incompatibili, turnatori la securitate, etc. Se poate argumenta ca populatia i-a ales, dar de pus pe buletinele de vot i-a pus USL, pentru merite deosebite.

Primirea triumfatoare a puscariasului Adrian Nastase la Congresul PSD a demonstrat faptul ca principalul partid al USL nu da doi bani pe justitie, nu ii respecta deciziile, ii da cu flit. Probabil n-a renuntat la ideea "avem guvernarea, dar trebuie sa luam si justitia", asa cum era in comunism.

Relansare economica, dar cu investitiile taiate

Relansarea economica si renuntarea la austeritate se lovesc de lipsa de bani si de incredere a investitorilor in economia romaneasca. Pana una alta raman simple povesti, demagogie de adormit alegatorii.

Pana si bruma de investitii existenta in bugetele lui Emil Boc a fost anulata pentru a plati pensii si salarii bugetare.

Evaziunea fiscala ramane cum a fost, pentru ca se regaseste mai degraba in afacerile si marile tunuri ale potentatilor zilei.

"Garantam proprietatea si sprijinim acumularea corecta de capital" se spune in Programul de Guvernare al USL.

Asa de bine o protejeaza ca Legea restituirii proprietatilor confiscate are ca termen de aplicare peste 10-15 ani, cand proprietarii jefuiti vor fi fiind plecati pe lumea cealalta si doar samasarii vor avea de castigat din aceasta lege.

"Romania trebuie sa-si recapete locul demn pe care-l merita printre statele lumii, ca partener respectat in Uniunea Europeana", o alta zicere a Programului de Guvernare.

Un stat este respectat si apreciat prin doua lucruri: forta economica si acceptarea democratiei si principiilor statului de drept. Ambele nu sunt caracteristici ale statului roman, asa ca pana la "locul meritat" mai avem. Intai sa demonstram noi ca-l meritam, ca respectul se castiga, nu se impune cu forta.

In concluzie

USL este dupa un an de esecuri pe mai toate planurile, iar perspectivele sunt mai degraba sumbre, in ciuda relativei stabilitati politice.

Pana la urma electoratul decide in functie de ce poate pune pe masa familiei. Are resurse pentru un trai macar apropiat de acela decent, USL va culege roadele.

Nu are, adio voturi la urmatoarele alegeri. Ecuatie este simpla.

Iar demagogia vulgara fuctioneaza poate, un an, doi, dupa aceea se intoarce si explodeaza direct in capul celor care o produc.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#un an guvernare USL, #guvernare USL, #promisiuni guvernare USL , #Victor Ponta