Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Si de bine

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 16:11
2741 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Si de bine

E plina media de acuze, dezvaluiri, atacuri, critici, la adresa politicienilor aflati la guvernare. Si e normal si corect asa, pentru a merita calificarea de "caine de paza al democratiei".

Totusi, nu toate lucrurile sunt rele si criticabile. Desi, in majoritatea articolelor critic si eu puterea (si opozitia), din cand in cand se cuvine sa vedem si lucrurile bune care ni se intampla, pentru ca ele exista si ne mai ridica optimismul.

Lectia Relu Fenechiu

Cu totii asteptam sentinta in dosar, ca semn al cedarii justitiei (sau nu), sub asaltul puterii, mai ales dupa numirea noului Procuror General.

Insusi Fenechiu era destul de sigur pe o achitare, daca n-a pus in opera figura brevetata de Voiculescu, cu demisia din Parlament. Caz in care, procesul s-ar fi lungit mult si bine la instante inferioare, cu mai multe cai de recurs.

Nu stiu ce si de la cine a primit asigurari, dar n-a fost sa fie dupa sperantele sale.

ICCJ isi face in continuare datoria, alaturi de DNA, fara compromisuri si cedari.

Nu stiu ce contine dosarul si nu sunt jurist. Dar scuza ca de vina este cel care da, nu cel care cere, e puerila, atata timp cat cele doua parti erau in legaturi subterane si cel care a dat de la stat, nu din buzunarul propriu, a facut-o cu celeritate si prioritate, probabil in schimbul unor avantaje clare, ca altfel de ce ar fi luat sapte ani cu executare.

Recursul la completul de cinci judecatori, tot de la ICCJ, nu are cum sa schimbe fundamental sentinta, vorbim de judecatori cu experienta si stiutori de carte juridica.

Alaturi de reinnoirea mandatului presedintei Livia Stanciu, existenta unor judecatori precum Francesca Vasile, Iulian Dragomir si Mirela Sorina Popescu, care au pronuntat sentinta in cazul Fenechiu, reprezinta garantia ca lucrurile vor fi judecate corect. Fie si cu achitari, ca in cazul Gheorghe Falca, daca dosarul era prost facut, sau fapta nu exista.

Cel mai prost din acest episod ies Victor Ponta si Crin Antonescu. Chestia cu prezumtia de nevinovatie si fapte penale facute inainte de a fi ministru reprezinta scuze puerile. Prezumtia de nevinovatie nu e valabila pentru demnitarii puterii, mai ales din executiv, care au pe mana miliarde de euro din banii publici. Este ca si cum ar beneficia de aceste prezumtii un pedofil, pe care il pui ministrului invatamantului.

Privatizarea CFR Marfa este cu atat mai mult sub semnul intrebarii, banii de la UE, chipurile deblocati, n-au intrat inca in tara, nu stiu care sunt marile merite ale lui Fenechiu pentru care conducerea USL a riscat imagine interna si externa.

Si nu-i adevarat ca acum s-a lamurit totul. Nu s-a lamurit daca ministrul Fenechiu, aproape dovedit infractor, n-a furat si de la Ministerul Transporturilor. Baga Victor Ponta mana in foc pentru asta? PNL se dovedeste tot mai mult pepiniera de infractori, dupa ce Becali a plecat la inchisoare, iar Fenechiu a fost condamnat in prima instanta.

Cert este ca justitia a facut lumina si curatenie intr-un caz de maxima vizibilitate.

Lectia Bacalaureatului

Foarte relevanta declaratie sefului SRI, George Maior, care sustine ca SRI s-a implicat la initiativa sa si ca, da, este o problema de securitate nationala.

Cum mandatele de ascultare si urmarire sunt date de ICCJ, este clar ca faptele de frauda la examen din cele sapte judete au fost monitorizate cu mult inainte, si cei vinovati au picat ca musca in lapte.

Nu pot sa nu remarc ca singurul judet care a avut mai putini reusiti la bacul de anul acesta, Giurgiu, este, intamplator sau nu, judetul pe care l-am reclamat anul trecut la DNA, in urma faptului ca a inregistrat in toamna trecuta de cinci ori mai multi candidati, comparatic cu Ialomita. Au tras concluziile corecte.

Ii mai anunt pe cei amatori de fraude la urmatoarele examene, ca mi-au fost semnalate numeroase abateri si posibile fraude, am gasit pe forumuri alte asemenea semnalari, iar dosarul cu toate aceste informatii va merge la DNA.

Scandalul de la liceul Bolintineanu a tinut capul de afis al institutiilor media, mai abitir comparativ cu anii trecuti, fapt de natura a baga spaima in amatorii de chilipiruri.

De remarcat ca ministerul si inspectoratele nu sunt in stare sa-si faca ordine in propria ograda, mai mult, inspectori si directori sunt demisi sau arestati, anchetele penale isi urmeaza cursul.

Tot procuratura si SRI au facut ordine si in acest sistem.

In fine, Victor Ponta si-a luat papara cuvenita, de la majoritatea comentatorilor si institutiilor media, pentru ca a comentat derularea anchetei penale. S-a si vazut ca a fost afectat de aceasta avalansa de acuze si sper ca pe viitor sa fie mai precaut.

Concluzia este ca media corecta si cinstita, opinia publica, ONG-urile, au capatat o pondere mult mai mare, au devenit o forta, comparativ cu anii din urma, in corectarea si critica unor fapte nelegale sau incorecte politic.

Oricat s-ar baza USL pe asistati social, pe cei care traiesc intr-un univers de subzistenta, media electronica, retelele de socializare, fac imposibile manevrele si incercarile de manipulare a populatiei.

Nu mai departe zilele acestea, intr-un acces paranoic de manipulare a realitatii, Victor Ponta a anuntat investitii de 10 miliarde euro in cele cinci luni ramase din 2013, in timp ce Banca Nationala anunta o scadere a investitiilor directe cu 37% pe primele cinci luni, la 414 milioane euro.

Cum de la 414 milioane la 10 miliarde este o distanta astronomica, bineinteles ca Victor Ponta a fost mitraliat de majoritatea comentatorilor, de nici n-a mai avut curaj sa explice ce si cum. Nu stiu cand va intelege sa nu mai vanda gogosi, ca nu tine.

De adaugat ca tabloul statistic al rezultatelor la Bacalaureat, cu procente de promovare cuprinse intre 40-70%, este mult mai aproape de realitate comparativ cu alti ani, in care am avut si procent de 99% promovati intr-un judet, sau diferente de la 50% la 90% intre judete. Este o dovada a faptului ca frauda n-a fost, totusi, generalizata, ca exista destul de multi profesori, directori, inspectori, care nu s-au pretat la jocurile murdare cerute de unii sefi din educatie sau din politica.

Cinste lor!

Lectia Gigi Becali

Putini credeau acum cateva luni ca Gigi Becali va fi tratat ca un infractor obisnuit. Ultimul care credea asta era chiar Gigi Becali.

Si totusi, cu toate bogatiile, puterea economica si politica, magistratii au inteles ca nu trebuie sa cedeze nici un pas.

Impactul social a fost imens, Gigi Becali devenise model pentru generatii de adolescenti. Faptul ca s-a dus la puscarie si ca toate cererile de eliberare, de regim deschis, s-au lovit de refuzul ferm al autoritatilor, demonstreaza lui si celor care-l vedeau intangibil in fata legii ca nu e chiar asa.

Lectia Adrian Nastase

Multe nu sunt de adaugat. Cu circul de rigoare, cu incercarea de sinucidere, Adrian Nastase, fost Prim Ministru al Romaniei a facut parnaie. Aceasta e realitatea cruda si este un om terminat, din punct de vedere politic, alaturi de Relu Fenechiu si de altii.

De amintit fosti ministri trimisi in puscarie, Muresan, Remes, Babiuc, altii in curs de judecare, Chiauriu, Zsolt Nagy, procurori si judecatori, inclusiv de la ICCJ trimisi dupa gratii de catre colegi de-ai lor, politisti si inalti functionari anchetati si/sau trimisi in puscarie, iata un tablou de tara in curs de revenire pe linia de plutire.

Cu exceptia Procurorului General, Tiberiu Nitu ("Nupu"), poreclit astfel pentru ca de la Parchetul General vin doar NUP-uri, pe banda rulanta, magistratii reprezinta anticorpii unei societati bolnave, la fel cu magistratii italieni care au salvat Italia din ghiarele mafiei si coruptiei. Uneori cu pretul vietii.

Si rolul educativ nu trebuie neglijat. Cu cat afla mai devreme ca nu pot scapa din mainile procurorilor, cu atat interlopii si cei certati cu legea o lasa mai moale cu infractiunile.

Urmeaza cazuri grele, de mare impact la public, Dragnea, familia Voiculescu, Alexandrescu, pentru a vedea ca drumul este ireversibil, ca magistratii pot, intr-adevar, sa salveze o societate bolnava de coruptie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#realizari guvernare Ponta, #USL succese, #Fenechiu arestare , #stiri Uniunea Social Liberala