Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Esecul economic al USL, o sansa nesperata pentru dreapta politica

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 20:31
3192 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Esecul economic al USL, o sansa nesperata pentru dreapta politica

Desi multi il anticipau, esecul economic al USL a venit mult mai repede decat se astepta, iar actuala vizita a FMI l-a certificat ca atare.

Doua rectificari negative, imposibilitatea colectarii contributiilor la bugetul de stat, taxe, impozite si accize crescute pentru 2014, in primul rand la combustibil, impozite speciale pe cladirile firmelor, pana si pe stalpii de electricitate, toate se vor regasi in preturile produselor alimentare, ale utilitatilor, marfurilor de uz curent, adica exact ce doare mai tare bugetul cetateanului si al familiei.

Este clar acum, dupa un an si jumatate de conducere USL, faptul ca guvernul Ponta habar nu are cum sa stimuleze si protejeze mediul de afaceri, cum sa relanseze economia, cum sa echilibreze veniturile cu cheltuielile, dupa ce ani de zile a vituperat impotriva PDL, ca nu este in stare sa faca lucruri in care astazi esueaza lamentabil.

Dramatic este faptul ca lipsa de credibilitate in mediul romanesc de afaceri goneste banii bancilor austriece din tara, care si-au redus expunerea pe Romania cu 4 miliarde de euro in ultimii doi ani, iar investitiile straine directe au ajuns la minimul istoric al ultimelor 10 ani.

Scaderea CAS-ului in iulie 2014 nu este bugetata, ne atrage atentia FMI. Se va produce doar daca economia da semne de "duduiala", slaba speranta, fara investitii straine si romanesti, care-si produc efecte nu imediat, ci cu un an doi intarziere. Un asemenea bilant economic negativ n-a mai avut Romania de multa vreme.

Dreapta politica romaneasca ar trebui sa fie capabila sa profite de acest esec economic, aparut din primul an dupa alegerile din decembrie 2012, iarasi o premiera in istoria recenta a tarii.

Anul 2014 are o miza electorala uriasa: alegerile prezidentiale. Presedintele ramane cu actualele puteri conferite de Constitutie, care nu mai poate fi modificata. Batalia pentru scaunul prezidential capata, din acest motiv, proportii nebanuite.

Viitorul presedinte poate determina coagularea unei alte majoritati parlamentare, asa cum s-a intamplat si in trecut, cu solutii mai mult sau mai putin "imorale". De aici importanta deosebita a viitoarelor alegeri prezidentiale.

Daca anul 2014 va fi unul catastrofal din punct de vedere economic, fara o contributie deosebita a agriculturii, lupta pentru prezidentiale se va desfasura fara un castigator cunoscut en avant.

De aceea dreapta politica trebuie sa fie pregatita de acum, in lupta electorala un an de zile nu e mult, e chiar putin. Se vantura ideea ca abia dupa europarlamentare se va decide soarta dreptei, cand se va sti ce procent electoral are fiecare partid.

Este o greseala. Experienta ARD din 2012 ne arata ca timpul este prea scurt pentru evaluari, negocieri, stabilirea unui candidat comun. Iar experienta anului 2000, cand Isarescu, Stolojan si Petre Roman, s-au canibalizat intre ei, ar trebui sa dea de gandit. Consecinta, Vadim a intrat in turul doi, locul lui ar putea fi luat in 2014 de catre Dan Diaconescu. Asa ceva trebuie evitat cu orice pret.

Pozitia PNL

Din recentele negocieri cu FMI si pe bugetul anului viitor, PNL a iesit KO. Singura concesie facuta lui Crin Antonescu, scaderea CAS, se va face la anu' si la multi ani, nu e bugetata, doar daca vor fi conditii. Si asa cum arata acum starea economiei, sigur nu vor fi.

PNL pierde pe toata linia, Antonescu se bate degeaba cu caramida in piept, nu-l mai sculta nimeni in coalitie. Cat despre sustinerea PSD la prezidentiale, nu mai crede nimeni, nici Antonescu insusi.

Atunci, de ce sa mai stea PNL in USL? Pentru ciolanele guvernarii, e raspunsul direct. Antonescu nu este foarte interesat de acest aspect, nu are firme si contracte cu statul. O face pentru baronii sai, care altfel l-ar mazili.

Dar totul are o limita. Odata cu esecul economic al USL, sansele lui Antonescu la prezidentiale sunt mai mari in afara USL, comparativ cu participarea la decontul unei guvernari catastrofale.

Trecerea PNL in opozitie, alaturarea frontului dreptei, agreata, se pare, de catre unii lideri ai PDL, ar aduce si deservicii mari dreptei. Adica, pana mai ieri erati adversari ireductibili si, deodata, va pupati pe gura, exact cum a facut PNL cu PSD.

Cu atat mai mult ar fi justificat sloganul "USL, PDL, aceeasi mizerie"!

Un handicap ar intampina si PDL daca ar ramane singur in batalia politica. In ciuda reusitelor evidente din guvernarea Boc, eliberarea justitiei din jugul politic, oprirea economiei din caderea libera in care o lasase Tariceanu, asumarea raspunderii pe legi din domenii importante, precum educatia, PDL are inca de decontat coruptia, lipsa de solidaritate in austeritatea, mentinerea mamutilor economici de stat falimentari, salarizarea nelegata de performanta in sistemul bugetar, scaderea cheltuielilor de functionare a statului nedusa pana la capat.

Solutia optima

Solutia maximala, ce se intrevede in acest moment, ar fi o fuziune normala, nu prin absorbtie, intre PDL, Forta Civica, Miscarea Populara si PNTCD, rezultand un nou partid, rebranduit, restartat, cu fete noi, adecvat momentului integrarea in UE, Schengen si zona euro.

Noul partid s-ar putea numi Partidul Fortelor de Dreapta, sau asemanator, si-ar alege structuri de conducere noi, pentru a lasa in urma partea negativa a prestatiei PDL. Liderii mai vechi si mai noi ai dreptei, Papahagi, Baconschi, Boc, Cristian Preda, Daniel Funeriu, Sever Voinescu, Monica Macovei, Mihai Razvan Ungureanu, Catalin Predoiu, Eugen Tomac, Marian Preda, Catalin Avramescu, Sebastian Lazaroiu, ministri din Guvernul Ungureanu, si multi altii din vechea garda a PDL, care n-au fost amestecati in afaceri anchetate de justitie, constituie o garnitura redutabila, de politicieni cu experienta in managementul de tara, buni comunicatori, harsiti in batalii politice.

Alaturarea lui Traian Basescu in fruntea acestei noi formatiuni, dupa terminarea mandatului de la Cotroceni, ar dubla greutatea ei politica, adaugand experienta administrativa, credibilitatea externa, intuitia politica a celui mai versat actor politic din scena romaneasca actuala.

Miza este enorma, ramane ca Vasile Blaga si ceilalti sefi de formatii politice de drepta sa o inteleaga, sa demonstreze aceeasi flexibilitate de la constructia ARD si, mai presus de orice, sa nu intarzie mai mult de luna ianuarie 2014 aceasta noua constructie politica.

In caz contrar, va fi prea tarziu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#PDL prezidentiale strategie dreapta, #USL taxe impozite FMI , #PDL