Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Asaltul pentru subordonarea politica a Armatei

Vineri, 22 Martie 2013, ora 11:11
4148 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Asaltul pentru subordonarea politica a Armatei

S-a consumat inca un episod din seria "avem guvernarea, dar nu si puterea"- dr. Victor Ponta.

Asaltul asupra Armatei

Din refuzul presedintelui Basescu de a semna legea de pensionare fortata a generalilor, la 56 de ani, a reiesit ca actuala guvernare voia sa scape de 41 de generali incepand de saptamana viitoare, inca 10 pana la sfarsitul anului, astfel incat din toata conducerea Armatei ar fi ramas un singur general, la Comandamentul Fortelor Aeriene. Desi media varstei de pensionare in alte tari NATO este de peste 60 de ani, ajungand si la 66.

Care sa fi fost motivele acestei actiuni, echivalente cu decapitarea conducerii Armatei Romane?

Fara sa am dovezi, imi pot imagina diferite scenarii posibile.

Generali ai armatei, obedienti actualei Puteri, ar deveni un instrument util pentru inlaturarea presedintelui Basescu, seful Armatei Romane. Se poate presupune ca ministrul Dobritoiu a incercat sa incite generalii la o revolta impotriva sefului statului si al Armatei, dar nu a reusit.

Generalii au refuzat sa intre in astfel de jocuri politice. Drept urmare, fostul ministru Dobritoiu i-a amenintat ca le-o "coace" si s-a tinut de cuvant. A incercat sa-i trimita la pensie la 56 de ani, printr-o lege votata in Senat, camera decizionala, desi Camera Deputatilor n-a votat legea respectiva. In speranta ca alti generali, promovati si obedienti actualei Puteri, s-ar putea preta la astfel de jocuri murdare.

O alta miza ar putea fi banii destinati inzestrarii si functionarii Armatei. Dupa ce cativa ofiteri superiori s-au dedulcit cu acesti bani, fiind prinsi asupra faptului, actuala conducere a Armatei nu vrea sa intre in jocurile de fraudare a resurselor financiare, sa consimta la "aranjarea" licitatiilor, prin "dialog competitiv".

Cum se asteapta cumpararea de avioane si alta tehnica de lupta, la care Armata Romana este restanta, banii destinati acestor achizitii au devenit extrem de "atractivi".

Asaltul asupra Armatei aproape ca a reusit, daca Senatul persista in mentinerea legii, presedintele Basescu nu are ce face si o promulga.

Pentru a ilustra preocuparea continua a actualei Puteri de a-si subordona institutiile statului, sa facem un rezumat a ceea ce s-a intamplat pana in prezent.

Asaltul impotriva Presedintiei

Se stie aventura de anul trecut, legata de suspendarea presedintelui. Abia acum, dr. Victor Ponta recunoaste ca a suferit enorm in urma reactiei violente a Uniunii Europene si ca a ramas cu cicatrici.

Au urmat tentative de fortare a demisiei voluntare a presedintelui, care, chipurile, este legal dar ilegitim, de comasare a alegerilor europarlamentare si prezidentiale, cine stie ce alte planuri se coc in laboratorul de la Grivco. Presedintele Basescu reprezinta, asa cum s-a vazut si din ultimele declaratii, ultima bariera impotriva subordonarii politice totale a institutiilor fundamentale ale statului de catre USL.

Asaltul impotriva CSM

CSM-ul s-a dovedit greu de ingenunchiat de catre actualul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru. Cum de CSM depinde in mare masura numirea sefilor parchetelor, s-a trecut la demolarea acestuia.

Asa se explica cum asociatiile (sindicatele) magistratilor, momite fiind cu salarii mari si protectie impotriva "te leaga daca iei spaga", au sarit la gatul celor doi magistrati reformisti, Ghica si Danilet, si au votat eliminarea lor din CSM, ca prim pas pentru modificarea cursului acestei importante institutii din justitie.

Cu eliminarea sefului CSM, procurorul Haineala, n-a tinut. Inca. Dar asaltul va continua, miza fiind dosarele Voiculescu, Fenechiu, Stan, Nastase, in viitor Dragnea, si ale altor demnitari importanti.

Asaltul impotriva parchetelor

Aici s-a inregistrat un esec total, ministrul Mona Pivniceru a si renuntat sa numeasca sefii parchetelor, dupa discutiile cu Viviane Reding. De aceea, a si cerut plecarea la CCR, iar inlocuitor al sau nu prea exista, mai toti refuza sa faca jocurile murdare cerute de putere.

Declaratia, probabil inconstienta, a dr. Victor Ponta, conform careia "vom prelua controlul politic la DNA", a devenit viral pe Internet.

Ca aceasta obsesie a "controlului politic" a tot ce misca este de sorginte comunista si se opune principiului statului de drept "separatia puterilor statului, "check and balances", nu pare sa dea frisoane cuiva din actuala Putere.

Asaltul impotriva CCR

Ne amintim asaltul ministrului Titus Corlatean impotriva CCR, prin declaratia "judecatorii CCR au adus un prejudiciu de imagine si de credibilitate institutiei, iar judecatorii Zegrean si Motoc sunt incompatibili", fara ca acuzatia sa se confirme ulterior.

Urmeaza inlocuirea a trei judecatori de la CCR, speranta actualei Puteri fiind sa incline balanta de la CCR in favoarea sa, in vederea trecerii modificarilor la Constitutie si a legilor care sa le usureze guvernarea.

Asaltul impotriva ICR

Asalt reusit, ceea ce face Andrei Marga, noul director al ICR, prin "calorifere" si "udatul nevestelor", este orice, numai cultura nu. Manifestatia de joi, de la Salonul de Carte de la Paris, unde Romania este invitat de onoare, dar care a fost sabotat de intelectuali de marca ai tarii, ilustreaza esecul ICR de a mai reprezenta cultura romana in strainatate.

Asaltul impotriva controlului licitatiilor

CNSC, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, este pe cale de a fi desfiintat. A fost eliminata si licitatia pentru atribuirea marilor proiecte de infrastructura, fiind inlocuita cu "dialog competitiv", intre ministru si solicitanti. Daca denumirea era "spaga competitiva", intelegeam acelasi lucru.

Asaltul asupra presei

Tendinta actualei Puteri de a impune o extra-realitate devine tot mai evidenta. Dr. Victor Ponta nu a plagiat, Europa e favorabila actualei Puteri, puciul de vara trecuta n-a fost decat o manifestare democratica, majoritatea populatiei a dat votul actualei Puteri (de fapt, 24% din electorat).

TVR, dator vandut si care traieste din banii Guvernului, televiziunile mogulilor direct interesati sa-si scape pielea, o armata de postaci care inunda Internetul si retelele de socializare, prin toate acestea isi propune Puterea actuala sa blocheze accesul romanilor la stirile reale.

Reinvie Ministerul Adevarului care sa imbrobodeasca pe aceia dintre romani care nu sunt cuplati inca la Internet, la fluxurile de stiri romanesti si internationale.

Intr-o lume globalizata, cu circulatia oamenilor, ideilor, stirilor, imaginilor, asa ceva nu mai este posibil, iata lucrul cel mai greu de inteles de catre actualii guvernanti.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#asalt USL armata, #USL asalt ICR scandal , #Victor Ponta