Invitatii Ziare.com George Padure: Coabitarea USL-PDL

Marti, 05 Iunie 2012, ora 09:11
4280 citiri
Invitatii Ziare.com George Padure: Coabitarea USL-PDL

USL-ul se imbata cu apa rece daca, in vanzoleala preluarii guvernarii inainte cu sase luni de alegerile generale, crede ca prin schimbarea lui Ungureanu cu Ponta a dobandit puterea.

Sper ca macar acum, dupa cele patru saptamani de guvernare sa inteleaga ca, pana cand vor sterge PDL-ul de pe harta si praful ramas in urma lui, va trece inca timp si multe zapezi se vor asterne pe ogoarele patriei. Si nu se stie daca vor reusi, chiar daca NU acesta este cel mai important lucru astazi.

Mai ales ca PDL-ul dupa opt ani de dieta hypercalorica, bazata pe contracte cu statul sub protectia lui Blejnar si a celorlalti, care citeau impotriva realitatilor zilei numai pagina de sport a ziarelor, poate rezista chiar si prin hibernare in opozitie cel putin un cincinal. Si nici nu cred ca disparitia PDL este visul noilor guvernanti!

De altfel, "dobandirea" puterii - visata ieri de USL, clamata azi de PDL - nu a insemnat altceva decat numirea catorva zeci de demnitari in functiile cheie pentru a administra problemele lasate de domnul Boc, Ungureanu fiind responsabil doar cu stingerea luminii si formarea unui nou partid.

Faptul ca printre masurile noului guvern se regasesc reparatiile pensiilor si salariilor sau ca la toamna votam prin uninominalul pur nu inseamna nicidecum ca USL are puterea sau ca macar ar fi ajuns la ea.

A avea puterea inseamna sa detii toate parghiile necesare realizarii actului de guvernare, de informare, de aparare si de justitie al cetatenilor tarii. Or, multe dintre aceste deziderate lipsesc astazi actualilor guvernanti.

Ei lucreaza la un tablou de comanda, plin de butoane ce are circuitele cuplate (inca), dar care oricand este posibil sa se scurtcircuiteze sau sa se intrerupa pur si simplu, lumina ramanand insa aprinsa. Noroc cu minoritatile si independentii c-altfel ramanem pe-ntuneric!

Daca vedem doar ce s-a intamplat la ISC saptamanile trecute ne dam seama ca este posibil ca oricand, atunci cand domnului Ponta ii va fi lumea mai draga, sa constate ca unele dintre butoane nu ii apartin si - ii place sau nu-i place - ele sunt acolo doar ca jucarie, in rest fiind nefunctionale. Sau ca si cand ar fi acolo doar de decor.

Si nu vorbesc aici de acele "butoane" de la Cotroceni ale lui Traian Basescu sau cei din jurul lui, cat de cele care intr-adevar functioneaza prin lege la comanda lui. Si mai vorbesc de asemenea de cei multi, ce pana mai ieri, cu riscul de a da in "galbeneala", mancau cu pofta - dimineata, la pranz si seara - din portocalele PDL, chiar daca azi doresc atat la masa, cat si in jurul lor sa fie totul verde!

Analizand corect nici nu ar avea cum sa fie altfel atata timp cat, in special institutii precum TVR, ANI, SRI, DNA, STS, SIE, Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, Consiliul Concurentei, BEC, AEP, si multe, multe altele sunt majoritare PDL.

Chiar si parlamentarii nostri, deputati sau senatori, sunt condusi de PDL. Ba chiar cei multi din administratia politizata a intregii tari, daca te gandesti ca din cele 1,2 milioane de posturi ocupate, peste o treime - functiile de conducere - au fost numite de PDL, chiar daca unii au inceput sa fraternizeze deja cu cei de acum.

Astfel, pana la o eventuala depolitizare sau chiar restructurare (absolut necesara), situatia asa cum este, nici macar coabitare nu prea o poti numi! Avantaj PDL!

Sa fie foarte clar, nu militez in randurile mele pentru schimbarea lor, pentru partidul unic, pentru unul sau altul, pentru dreapta sau stanga. Dar mi se pare ca ceea ce vedem in ultimul timp, galceava unora atat de precipitati si agitati pe la televizor cum ca "nu mai sunt la putere", este de-a dreptul falsa.

Portocaliii care acum s-au inverzit, se cearta si se plang seara de seara, ca USL-ul "le-a furat puterea" tocmai acum cand (in prag de alegeri) ne-ar fi dat de toate, ar fi tinut cursul de schimb al leului pe loc, urmand asa, pe undeva pe la sfarsitul verii sa curga laptele si mierea.

Nici nu-si dau seama ca jelindu-se, unii de aici, altii de la Bruxelles, ne arata insa - cu multa "sinceritate" - tuturor ca problema lor nu e partidul sau puterea, ci privilegiile si banii la care acestia nu mai au acces. Ca la putere inca sunt, astazi fiind aproape toti pe undeva!

Cu alte cuvinte, mai mult ca oricand, in prezent toate fortele politice au tara in grija, toti sunt acolo si toti sunt pentru noi. Interesant va fi la toamna, cand ba unul ba celalalt - Puterea si Opozitia, o televiziune sau alta - vor spune ca de fapt ceilalti au guvernat, ceilalti detin puterea, in conditiile in care astazi USL e la putere, dar realitatea e ca nu e. Asta-i o coabitare USL-PDL!

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Padure alegeri locale 2012, #George Padure alegeri, #coabitare USL PDL Padure , #Victor Ponta