Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Un an de la lovitura de stat despre care unii spun ca n-ar fi fost

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 12:49
3218 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Un an de la lovitura de stat despre care unii spun ca n-ar fi fost

A trecut un an de la lovitura de stat pusa la cale de USL. Inca avem o societate democratica. In decembrie anul trecut, alianta dintre PSD, PNL si PC a venit la putere, obtinand o majoritate de aproape 70 la suta de locuri in Parlament.

Desi lovitura de stat nu a reusit, cumva, institutiile democratice au supravietuit, presedintele ales s-a intors la Cotroceni dupa un referendum esuat. Desi facem inca parte din Uniunea Europeana si din NATO si, cumva, la nivel macroeconomic, tara e stabila, ranile acelei incercari de a arunca Romania in haos nu s-au inchis. Ba mai mult, pe zi ce trece, sunt tot mai multi oameni nemultumiti de guvernarea USL.

Promisiunile din campanie au fost atat de stiintifico-fantastice incat nu s-a implinit niciuna. La nivelul prosperitatii individuale nu se simte nimic. Investitorii au tendinta sa plece mai mult decat o au sa vina. Locurile de munca mai degraba dispar decat apar, marile proiecte de infrastructura mai mult stagneaza decat inainteaza.

Ce trei promotori ai loviturii de stat - Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu - au evoluat diferit dupa evenimentele din vara anului trecut. Actualul premier a semnat un pact de coabitare cu presedintele Traian Basescu, de fapt o promisiune prin care isi asuma angajamentele Romaniei fata de partenerii nostri din Europa si SUA.

Crin Antonescu a continuat pe drumul deschis atunci, incercand prin toate mijloacele sa limiteze independenta judecatorilor si autonomia procurorilor. A continuat sa atace CSM, Curtea Constitutionala si Uniunea Europeana, iar, ca punct culminant al carierei sale politice, a rescris Constitutia, conferind Parlamentului Romaniei puteri dictatoriale, in fapt, dand imunitate unor politicieni corupti.

Dupa un an, Dan Voiculescu e pucistul care a avut cel mai mult de suferit. A fugit din Senat pentru a scapa de judecatorii Inaltei Curti de Casatie. E implicat intr-un spectaculos caz de santaj al unui manager de la un trust media si e izolat din punct de vedere politic. Nu mai are mijloace sa-i controleze pe Ponta si pe Antonescu.

Situatia celor trei s-a schimbat radical in ultimul an. Se poate spune ca doar Victor Ponta a acumulat putere.

Dupa ce Curtea Constitutionala a ingropat, printr-o decizie cu sase la trei, referendumul pentru adoptarea Constitutiei lui Crin, vom avea din nou cateva mutatii importante pe scena politica. Conform declaratiilor premierului Ponta, dupa decizia Curtii, in urmatorul an nu vom avea nicio noua constitutie si nici regionalizare. Aceasta pozitionare va duce la cateva situatii inedite:

1. Crin Antonescu ramane fara obiectul muncii.

2. USL se blocheaza, iar in parlament se vor crea noi aliante. Va urma rapid o remaniere in cadrul guvernului.

3. In campania pentru europarlamentare, PSD pleaca favorit, dar singur. Un test important pentru prezidentialele din toamna lui 2014.

4. Victor Ponta va lua decizia daca va candida la presedintie.

5. In cazul in care raspunsul e afirmativ, atunci Constitutia lui Crin va fi ingropata definitiv.

6. PNL va intra in opozitie.

Un singur actor ramane imprevizibil in aceasta poveste. E vorba de Traian Basescu. El va incerca sa profite de slabiciunile adversarilor si isi va negocia la sange plecarea de la Cotroceni.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#usl modificare constitutie, #referendum Traian Basescu, #destramare USL , #PSD